sto dasos tana frenchΜία παρέα τριών μικρών παιδιών. Δύο αγόρια, ένα κορίτσι. Δώδεκα χρονών και είναι αχώριστοι. Βόλτες "Στο Δάσος" για να ξεγλιστρίσουν στον δικό τους κόσμο. Έναν κόσμο διαφορετικό και πιο όμορφο από τον κόσμο των μεγάλων. Μέχρι που μία βόλτα Στο Δάσος μετατρέπεται σε εφιάλτη. Τα τρία παιδιά εξαφανίζονται και μετά απο ώρες επιστρέφει μόνο ένα, ο Άνταμ Ράιαν... Μόνο που δεν θυμάται τίποτα ...

Είκοσι χρόνια μετά Στο ίδιο Δάσος βρίσκεται νεκρό ένα δωδεκάχρονο κορίτσι. Ο Άνταμ έχει γίνει ντεντέκτιβ με το όνομα Ρομπ και κανένας δεν ξέρει το παρελθόν του, εκτός απο τη συνεργάτιδά του, Κάσι, η οποία κουβαλάει τους δικούς της δαίμονες, τα δικά της μυστικά. Ο Άνταμ αναλαμβάνει την υπόθεση και ο εφιάλτης επιστρέφει. Μνήμες έρχονται στην επιφάνεια. Θα φέρουν, όμως, στο φως την αλήθεια; Τι έγινε πριν είκοσι χρόνια Στο Δάσος; Τι κοινό έχουν οι δύο υποθέσεις; Θα καταφέρει ο Άνταμ να σταθεί όρθιος ή θα καταρρεύσει;

Η μικρή Κέιτι βρίσκεται δολοφονημένη πάνω σε έναν αρχαίο, θρησκευτικό βωμό, στο δάσος, λίγο έξω από το Δουβλίνο. Εκεί γίνεται μία αρχαιολογική ανασκαφή να σωθούν κάποια αρχαία ευρήματα πριν φτιαχτεί ο αυτοκινητόδρομος της περιοχής. Κάτοικοι εναντιώνονται στον αυτοκινητόδρομο και επικεφαλής της δράσης κατά του αυτοκινητόδρομου είναι ο πατέρας της Κέιτι. Απειλητικά τηλεφωνήματα πριν τη δολοφονία έχουν σχέση με αυτήν; Εκεί, όμως, εξαφανίστηκαν και οι δύο φίλοι του Άνταμ πριν είκοσι χρόνια. Ο δολοφόνος επέστρεψε; Και πιο το κίνητρό του; Τα πολιτικά παιχνίδια θα αφήσουν τους δύο ντεντέκτιβ και τον Σαμ, τον τρίτο αστυνομικό της παρέας (τον έκτακτο συνεργάτη) να λύσουν την υπόθεση; Και η μεγάλη αδερφή της Κέιτι, η Ρόζαλιντ, θα καταφέρει με τις πληροφορίες της να βοηθήσει στην έρευνα; Ή τελικά τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται;

Έντονα σκοτεινό, από την πρώτη στιγμή σε παρασύρει στην μαύρη πλευρά του δάσους. Από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα το δάσος σε εγκλωβίζει και σε στοιχειώνει, όπως και τους πρωταγωνιστές της ιστορίας. Κάθε ένας από τους πρωταγωνιστές έχει το δικό του μυστικό να προστατέψει. Κάθε ένας από αυτός έχει ένα έγκλημα να κρύψει, είτε αυτό είναι έγκλημα ψυχής, είτε έγκλημα σώματος. 

Η Τana French προσφέρει ταυτόχρονα δύο ιστορίες, οι οποίες και μόνο που έχουν να κάνουν με παιδιά, σου τραβάνε αμέσως το ενδιαφέρον. Με μοναδική μαεστρία συνδυάζει το έγκλημα με την ψυχολογία, τον φόνο με δολοπλοκίες, την πολιτική και τα παιχνίδια κάτω από το τραπέζι με τον αγώνα για την πολιτιστική κληρονομιά, τα εφηβικά παραπτώματα με τις επιδράσεις τους στο μέλλον.

Το Δάσος φέρνει στο φως όλα αυτά που προσπαθούν οι άνθρωποι να κρύψουν. Και όπως στο Τόπο των Μυστικών, έτσι και εδώ η Tana French παρουσιάζει με άριστο τρόπο την ψυχολογία των παιδιών και των εφήβων. Χειριστικές κοπέλες, άβουλοι νεαροί, τυφλά προσκολλημένοι σε αγάπες, που δεν θα διστάσουν να κάνουν τα πάντα για μια ματιά, για μια αγκαλιά. Οικογένειες ευυπόλητπες, με κρυμμένα μυστικά.

Και μέσα σε όλα αυτά το Σύνδρομο Μινχάουζεν δια Αντιπροσώπου. Μία ψυχική ασθένεια όπου ο ασθενής προκαλεί με διάφορους τρόπους ασθένειες σε ένα αδύναμο άτομο, προκειμένου να ελέγχει την ζωή του. Το Σύνδρομο εμφανίζεται σε άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση, που προσπαθούν να αποκτήσουν δύναμη και κύρος. Ένα Σύνδρομο, το οποίο σε συνδυασμό με την χειριστική συμπεριφορά, μπορεί να οδηγήσει και στο έγκλημα. 

Συγκλονιστικό, σκληρό, αδυσόπιτο, ανατρεπτικό, η βόλτα Στο Δάσος θα σας συγκλονίσει!

 

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα