to xriso klouvi camilla lackbergkΉρθε η ώρα η Έρικα και ο Πάτρικ να ξεκουραστούν για λίγο, η Φιελμπάκα να γνωρίσει ήρεμες μέρες και εμείς να γνωρίσουμε την Φέι, η οποία προσπαθεί να βγει από το Χρυσό Κλουβί της.

Έχοντας αδυναμία στην Camilla Lackberg, καθώς το πρώτο της βιβλίο «Παγωμένη Πριγκίπισσα» ήταν αυτό που με μύησε στην αστυνομική λογοτεχνία και με έκανε να γνωρίσω τον σκοτεινό κόσμο της, να διεισδύσω στο μυαλό των κατά συρροή δολοφόνων, να εισχωρήσω στις σκέψεις των ντεντέκτιβς και να περιπλανηθώ στο μυστήριο. Από τότε και μέχρι σήμερα ανυπομονώ για τα βιβλία της. Και για το τελευταίο ακόμα πιο πολύ καθώς θα ήταν το πρώτο της χωρίς το αγαπημένο ζευγάρι της Φιελμπάκα. 

Η Φέι, λοιπόν, έχει μία τέλεια ζωή. Ο σύζυγος πλούσιος επιχειρηματίας, η κόρη της ένα καταπληκτικό, γλυκό κοριτσάκι, το σπίτι της ένα πολυτελές διαμέρισμα στην πιο ακριβή περιοχή της Στοκχόλμης. Η ίδια δεν χρειάζεται όχι απλά να δουλέψει, ούτε καν να της περάσει σαν ιδέα από το μυαλό. Τα χρήματα που βγάζει ο άντρας της φτάνουν για 2 ζωές. Ένα πράγμα μόνο βασανίζει τη Φέι. Το σκοτεινό της παρελθόν, η τραυματική παιδική της ηλικία στη Φιελμπάκα, που την έκανε να δραπετεύσει απο εκεί. Και η Φέι νοιώθει ότι είναι κλεισμένη σε ένα χρυσό κλουβί. Και το χρυσό κλουβί την πνίγει πιο πολύ όταν διαπιστώνει ότι ο άντρας της την απατά. Η κάποτε φιλόδοξη και γεμάτη όνειρα Φέι, μένει ξαφνικά μόνη και αδύναμη μέσα σε ένα χρυσό κλουβί ... Και φτάνει μία στιγμή για να της γυρίσει το μυαλό και μοναδικός της στόχος να είναι η εκδίκηση ...

Ένα καθηλωτικό ψυχολογικό θρίλερ, το οποίο σε συνταράσσει απο την αρχή μέχρι το τέλος. Η ζωή της Φέι όταν ήταν παιδί και οι τραγικές καταστάσεις τις οποίες βίωσε και οι οποίες διαμόρφωσαν την προσωπικότητά της, τα φοιτητικά της χρόνια και η προσπάθειά της να μην γίνει σαν τη μητέρα της, η υποταγή στα όνειρα του μελλοντικού της άντρα και η πλήρης εξάρτησής της από αυτόν, προσφέρουν μία ιστορία γεμάτη ένταση και συναισθήματα συμπόνιας, οργής, θυμού και φυσικά εκδίκησης.

Γιατί η ιστορία της Φέι είναι η ιστορία κάθε γυναίκας που αφήνει πίσω τα όνειρά της και αφοσιώνεται πλήρως και ολοκληρωτικά σε έναν άντρα. Σε έναν άντρα που θεωρεί τον εαυτό του το απόλυτο αρσενικό. Σε έναν άντρα που μειώνει, εξευτελίζει, χειραγωγεί και ποδοπατεί τη γυναίκα που έχει δίπλα του. Τη γυναίκα που θεωρεί λάφυρο και θέλει να την "παρουσιάζει" παντού για να απολαμβάνει τον θαυμασμό των άλλων. Τη γυναίκα που αν χάσει λίγο από την ομορφιά της - για την οποία και επλέχθηκε φυσικά - δεν θα διστάσει να την απατήσει, να την τσαλαπατήσει συναισθηματικά και στο τέλος να την διώξει. Όμως, ακόμα και την τελευταία στιγμή η γυναίκα αυτή μπορεί να πατήσει πόδι, να βγει από τις στάχτες της και να αντιμετωπίσει την σκληρή πραγματικότητα ... Και κινητήριος δύναμη; Το παιδί και φυσικά η εκδίκηση ... Η εκδίκηση ... "Μία εκδίκηση όμορφη και σκληρή".

Στην πορεία αυτή για την εκδίκηση η Φέι πολλές φορές θα λυγίσει, θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις αδυναμίες της, τις φοβίες της, θα σκεφτεί να γυρίσει πίσω, να του συγχωρήσει τα πάντα και να γυρίσει πίσω... Εξάλλου, όπως παραδέχεται και η ίδια "Δύσκολο πράγμα να αλάζεις δέρμα. Δυσκολότερο από ότι νόμιζα" ...Όμως, η συμπεριφορά του πρώην της, η στάση του όταν βλέπει την αλλαγή της, όταν απο απλή γυναικούλα μετατρέπεται σε Γυναικάρα, την κάνει να θυμηθεί την απέχθεια που έχει για αυτόν και να αφοσιωθεί στον σκοπό της. 

Με ωμή περιγραφή, ειδικά σκηνών ερωτικών, η Lackberg αποτυπώνει με τον πιο σκληρό τρόπο την ψυχολογική, ηθική και σωματική ποδοπάτηση και τον εξευτελισμός μίας γυναίκας. Γιατί όταν ο άλλος καταπατάει το "είναι" σου, τότε απλά σε εξευτιλίζει. Όταν το μόνο που θέλει είναι να σε χρησιμοποιήσει για τις σαρκικές του επιθυμίες, τότε απλά σε βλέπει σαν ένα κομμάτι κρέας. Όταν φτάνεις στο σημείο να πέφτες στα πόδια του άλλου και να τον παρακαλάς να μη φύγει, τότε απλά έχεις πιάσει πάτο. Και ίσως όλα αυτά ακούγονται σκληρά, και είναι. Γιατί έτσι σκληρή είναι η πραγματικότητα. 

Όμως, η Φέι έχει δίπλα της και άλλες γυναίκες. Η Άλις, η σύζυγος του συνεταίρου του άντρα της. Η Κρις, η κολλητή της φιλενάδα από τα φοιτητικά της χρόνια. Η Ίλβα, η ερωμένη του πρώην της. Η Σέρστιν, η γυναίκα που της νοικιάζει το σπίτι της νέας της αρχής.

Κάθε μία αντιπροσωπεύει και ένα δείγμα γυναίκας. Η Άλις, η σύζυγος εκατομμυριούχου, που κλεισμένη στο χρυσό κλουβί ασχολείται μόνο με την εξωτερική της εμφάνιση, το μεγάλωμα των παιδιών από τις νταντάδες και όλα αυτά που πρεσβεύει το lify style των πλουσίων. Μία γυναίκα που αποφασίζει να εθελοτυφλεί μπροστά στα παραστρατήματα του άντρα της, παρά να πάρει τη ζωή στα χέρια της. Μία γυναίκα θλιβερά μόνη της, παρά τη λάμμψη του χρυσού που την περιτριγυρίζει. Μία γυναίκα όπως τόσες άλλες που αποφασίζουν να υπομείνουν τον εξευτελισμό, γιατί φοβούνται να μείνουν μόνες τους.

Η Κρις, η δυναμική, ανεξάρτητη, ανύπαντρη εκ πεποιθήσεως, φίλη της Φέι. Μία γυναίκα που έχει τη συμπεριφορά ενός άντρα. Χτυπάει και φεύγει. Δεν δένεται συναισθηματικά με κανέναν άντρα που εισβάλει στη ζωή της, όσο τον αφήνει φυσικά να εισβάλει. Μία γυναίκα με επιχειρηματικό δαιμόνιο, που δεν διστάζει να ρισκάρει και να πετύχει. Μία γυναίκα ψυχρή για όλους τους άλλους, αλλά ένα κομμάτι μάλαμα για τη Φέι. Μία γυναίκα, όπως τόσες και τόσες, οι οποίες πίσω απο την ψυχρότητα προσπαθούν να κρύψουν τον πόνο που πέρασαν κάποτε από έναν άντρα, ή μία φιλία.

Η Ίλβα, η ερωμένη του άντρα της Φέι. Μία γυναίκα σαν την Κρις που σκοπός της είναι η επαγγελματική επιτυχία. Η διαφορά τους, όμως, είναι ότι η Ίλβα επιθυμεί και την προσωπική επιτυχία. Μία επιτυχία βασισμένη ακόμα και στην συναισθηματική καταστροφή μίας άλλης. Αδίστακτη, ψυχρή, τίποτα δεν θα σταθεί εμπόδιο στην εκπλήρωση του στόχου της. Και θα τον πετύχει. Το τίμημα, όμως, θα είναι ακόμα πιο αδυσώπητο. Γιατί όταν μοναδικός σκοπός σου είναι η προσωπική σου επιτυχία με οποιοδήποτε κόστος, όταν αντιμετωπίζεις τις άλλες γυναίκες σαν σκουπίδια, όταν είσαι υπεροπτική, θα έρθει η στιγμή που θα γκρεμιστείς από τον θρόνο της αλαζονείας και η κατάρρευση θα είναι τραγική.

Η Σέρστιν, η οποία νοικιάζει το σπίτι της στη Φέι και της στέκεται σαν μάνα και πατέρας μαζί. Μία γυναίκα που όλοι θεωρούσαν ευτυχισμένη και τυχερή, καθώς είχε έναν άνδρα που τη λάτρευε. Μία γυναίκα, η ιστορία της οποίας δείχνει για άλλη μία φορά πως ότι λάμπει δεν είναι χρυσός. Για αυτό και από την πρώτη στιγμή καταλαβαίνει τη Φέι, τη νοιώθει και τη στηρίζει.

Με πρωτοπρόσωπη και τριτοπρόσωπη γραφή, με ιστορίες που εξελίσσονται άλλοτε στο παρελθόν και άλλοτε στο παρόν, με έντονες αλλαγές συναισθημάτων και καταστάσεων, η Lackberg μας παρουσίαζει όλες εκείνες τις γυναίκες που εγκλωβίζονται στις παιδικές τους τραυματικές εμπειρίες και τις αφήνουν να διαμορφώσουν τον χαρακτήρα τους, τις γυναίκες που γίνονται υποχείρια αντρών που θέλουν να ασκούν εξουσία πάνω σε όλους, τις γυναίκες που εθελοτυφλούν και διστάζουν να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν. Αλλά και γυναίκες που βρίσκουν τη δύναμη να σπάσουν το χρυσό κλουβί της φυλακής τους, να διεκδικήσουν αυτά που τους αξίζουν στη ζωή, να πουν όχι στη βία, τη σεξουαλική κακοποίηση, να πουν όχι στον εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. 

Συγκλονιστικό. Καταιγιστικό. Γεμάτο σασπένς. Αγωνιώδες. Το Χρυσό Κλουβί είναι ένα βιβλίο που θα απασχολεί τις σκέψεις για πολύ καιρό ... 

 

 

 

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα