Η λατρεία των παιδικών μας χρόνων! Μπασμπούσα, ελαφρύ σιροπιαστό γλυκό από τη Αίγυπτο. Μια συνταγή τόσο εύκολη. που θα γλείφετε τα δάχτυλα και θα εντυπωσιάσετε τους αγαπημένους σας. Συνοδεύεται με παγωτό ή κρέμα σοκολάτας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στέβια αντί για ζάχαρη που θα κάνει την συνταγή πιο υγιεινή για όσους προσέχουν την διατροφή τους.
Υλικά | |
Για το μείγμα | Για το σιρόπι |
2 κούπες σιμιγδάλι ψιλό 2,5 κουταλάκια μπέΪκιν πάουντερ 200 γρ. βούτυρο 2 βανίλιες 2 αυγά 2 κούπες ζάχαρη 1,5 κούπα γιαούρτι 30 αμύγδαλα |
2 κούπες ζάχαρη 1,5 κούπα νερό 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού |
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη ώσπου να ασπρίσει.
- Σε ένα λεκανάκι αναμειγνύουμε το σιμιγδάλι με το μπέϊκιν πάουντερ και τις βανίλιες.
- Στο μπολ με το μείγμα ζάχαρης-βουτύρου προσθέτουμε τα αυγά, ένα ένα!
- Στην συνέχεια χύνουμε σιγά σιγά το αρωματισμένο σιμιγδάλι από το λεκανάκι κι προσθέτουμε το γιαούρτι.
- Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί και ρίχνουμε το μείγμα.
- Τοποθετούμε αμύγδαλα και ψήνουμε το σάμαλι σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς για μισή ώρα.
- Φτιάχνουμε το σιρόπι σε μια κατσαρολα: ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα υλικά για το σιρόπι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά και το κατεβάζουμε από τη φωτιά ώστε να κρυώσει. Μπορούμε να τοποθετήσουμε την κατσαρόλα μέσα σε ένα ταψί με κρύο νερό για να πέσει η θερμοκρασία γρήγορα εκτός κι αν προτιμήσουμε να φτιάξουμε πρώτα το σιρόπι κι ύστερα το μείγμα για το σάμαλι.
- Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.
- Kαλή απόλαυση!