Η λατρεία των παιδικών μας χρόνων! Μπασμπούσα, ελαφρύ σιροπιαστό γλυκό από τη Αίγυπτο. Μια συνταγή τόσο εύκολη. που θα γλείφετε τα δάχτυλα και θα εντυπωσιάσετε τους αγαπημένους σας. Συνοδεύεται με παγωτό ή κρέμα σοκολάτας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στέβια αντί για ζάχαρη που θα κάνει την συνταγή πιο υγιεινή για όσους προσέχουν την διατροφή τους.

Υλικά
Για το μείγμα Για το σιρόπι

2 κούπες σιμιγδάλι ψιλό

2,5 κουταλάκια μπέΪκιν πάουντερ

200 γρ.  βούτυρο

2 βανίλιες

2 αυγά

2 κούπες ζάχαρη

1,5 κούπα γιαούρτι

30 αμύγδαλα

2 κούπες ζάχαρη

1,5 κούπα νερό

1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού

aigyptiako samali

Εκτέλεση

  • Σε ένα  μεγάλο μπολ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη ώσπου να ασπρίσει.
  • Σε ένα λεκανάκι αναμειγνύουμε το σιμιγδάλι με το μπέϊκιν πάουντερ και τις βανίλιες.
  • Στο μπολ με το μείγμα ζάχαρης-βουτύρου προσθέτουμε τα αυγά, ένα ένα!
  • Στην συνέχεια χύνουμε σιγά σιγά το αρωματισμένο σιμιγδάλι από το λεκανάκι  κι  προσθέτουμε το γιαούρτι.
  • Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί και ρίχνουμε το μείγμα.
  • Τοποθετούμε αμύγδαλα και ψήνουμε το σάμαλι σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς για μισή ώρα.
  • Φτιάχνουμε  το σιρόπι σε μια κατσαρολα: ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα υλικά για το σιρόπι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά και το κατεβάζουμε από τη φωτιά ώστε να κρυώσει. Μπορούμε να τοποθετήσουμε την κατσαρόλα μέσα σε ένα ταψί με κρύο νερό για να πέσει η θερμοκρασία γρήγορα εκτός κι αν προτιμήσουμε να φτιάξουμε πρώτα το σιρόπι  κι ύστερα το μείγμα για το σάμαλι.
  • Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.
  • Kαλή απόλαυση!
Βασιλική Μπούζα

Με λένε Βασιλική Μπούζα και κατοικώ στο Πέραμα του Πειραιά. Λατρεύω την φανταστική λογοτεχνία, κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι είτε με ένα βιβλίο κι ένα στυλό στο χέρι. Οδεύω προς την έκδοση του πρώτου ολοκληρωμένου συγγραφικού έργου μου και έχω συμμετάσχει στις ανθολογίες: Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI, Σκοτάδι, Το ξύπνημα.

Διαβάστε περισσότερα