Λαχταριστά Τρουφάκια κάστανου

Γράφτηκε από την

Το κάστανο είναι γνωστό αγαθό για τις ευεργετικές ικανότητες του από την εποχή του "Χαλκού" κι αυτό διότι οι καστανιές όχι μόνο ευδοκιμούν την άνοιξη σε υψόμετρο, αλλά  οι καρποί τους ωριμάζουν την χρονική περίοδο μεταξύ Σεπτεμβρίου και τέλη Νοεμβρίου καθώς αυτό αποτελεί «κολατσιό του Χειμώνα».

Στην βοτανολογία ο φλοιός της Καστανιάς είναι αντιπυρετικός και τα φύλλα χρησιμοποιούνται ως  βάμμα, ρόφημα, έγχυμα Είναι σημαντική πηγή υδατανθράκων και παρέχει ενέργεια και θρεπτικά στοιχεία για τον οργανισμό μας. Αποτελεί κατάλληλο σνακ για όσους παρακολουθούν διατροφή μιας και έχει χαμηλή θερμιδική αξία αλλά προσοχή η υπερβολικά  μεγάλη κατανάλωση τους προκαλεί αύξηση βάρους. Βοηθά στην ανάπτυξη και αποτελεί δυναμωτικό για όσους πάσχουν από κάποια εποχιακή γρίπη ή εντερικά προβλήματα όπως η διάρροια. Ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, καρδιακής συστολής κι υδατικής ισορροπίας. Ακόμη ένα χαρακτηριστικό τους είναι πως περιέχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, και δεν περιέχει γλουτένη  αντιθέτως περιλαμβάνει βιταμίνες του συμπλέγματος Β( Β1,Β2),C αλλά και έχει αξιόλογες περιεκτικότητες σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο  σίδηρο, νάτριο και κάλιο. Αξιόλογη πηγή φυτικών ινών και φιλικού οξέος.

Κάστανα ψητά, βραστά, γλυκό του κουταλιού. Μους, τούρτες,  μαρόν γλασέ, μαρόν ντεγκιζέ, μον μπλαν. Ποικίλοι τρόποι για να γευτεί κάνεις τους καρπούς του Αρτόδεντρου.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι σε τοποθεσίες ανά την γεωγραφική έκταση της Ελλάδος υπάρχουν γιορτές και φεστιβάλ. Αναφορικά κάποιες από τις κυριότερες εκδηλώσεις λαμβάνουν μέρος:

Στην Καστανίτσα του Νομού Αρκαδίας.

Στην Άρνα Λακωνίας μες στην αγκαλιά του Ταυγέτου.

Στο Μαυρίλο, το καστανοχώρι της Ρούμελης.

Στην Αγιάσο της πανέμορφης Λέσβου.

Στην Άνω χώρα της Ναυπάκτου συντροφια με τσίπουρο

Στην Ροδαυγή της Άρτας.

ΚΑΣΤΑΝΑ
troufa1.jpg
ΤΡΙΨΤΕ ΤΑ ΚΑΡΥΔΙΑ
troufakia2.jpg
ΒΡΑΣΜΕΝΑ ΚΑΣΤΑΝΑ
troufakia3.jpg
ΚΑΚΑΟ
troufakia6.jpg
ΠΕΡΝΑΜΕ ΤΑ ΚΑΣΤΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΥΡΙΕΡΑ
troufakia4.jpg
ΜΕΙΓΜΑ
troufakia7.jpg
troufakia7_2.jpg
ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΣΤΕ ΜΠΑΛΑΚΙΑ ΠΕΡΑΣΤΕ ΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΥΦΑ
troyfakia.jpg
ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΝΑ ΠΑΓΩΣΟΥΝ. ΕΤΟΙΜΑ ΤΑ ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ ΜΑΣ
Previous Next Play Pause

Παρακάτω σας παρουσιάσουμε ένα δημιουργικό τρόπο για αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι το θειο δώρο της φύσης.

Υλικά Συνταγής

800γρ. βρασμένα κάστανα

1φλιτζάνι ζάχαρη

½ φλιτζάνι κακάο

1φλιτζάνι κομμένα καρύδια

1βανίλια

150 γρ. βούτυρο

2φλιτζάνια  τρούφα σοκολάτας /πολύχρωμη

Προαιρετικά

150γρ. Μπισκότα

Ταιριάζει επίσης και το ινδοκάριδο


Εκτέλεση

Βράστε τα κάστανα που έχετε αγοράσει και καθαρίστε τα. Διαλέξτε στην αναγραφόμενη ποσότητα από τα υγιή και περάστε από την πουριέρα.

Σε μια κατσαρόλα χτυπήστε με το σύρμα τη ζάχαρη, το κακάο και το νερό.

Τοποθετήστε τη σε μέτρια φωτιά, προσθέστε το βούτυρο και την βανίλια για υπέροχη μυρωδιά. Σιγοβράστε για πέντε λεπτά. Να ανακατεύετε συνέχεια!

Αφήστε το μείγμα να κρυώσει. Ρίξτε τα κάστανα και ανακατέψτε. Αν δείτε ότι η ομογενοποίηση είναι αραιή προσθέστε θρυμματισμένα μπισκότα για να δέσει.

Τοποθετήστε το στο ψυγείο για μισή ώρα

Πλάστε το μείγμα σε μικρά μπαλάκια κι αλείψτε τα με την τρούφα. Αφήστε τα στο ψυγείο για μερικές ώρες ώστε τα σφαιρίδια να στερεοποιηθούν.

Σερβίρετε κι καταναλώστε άμεσα. Διατηρούνται στο ψυγείο.

 

Βασιλική Μπούζα

Με λένε Βασιλική Μπούζα και κατοικώ στο Πέραμα του Πειραιά. Λατρεύω την φανταστική λογοτεχνία, κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι είτε με ένα βιβλίο κι ένα στυλό στο χέρι. Οδεύω προς την έκδοση του πρώτου ολοκληρωμένου συγγραφικού έργου μου και έχω συμμετάσχει στις ανθολογίες: Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI, Σκοτάδι, Το ξύπνημα.

Διαβάστε περισσότερα