Παραδοσιακός ντάκος DanaTentis www.pixabay.com

Mια λατρεμένη συνταγή που θα μας ταξιδέψει πίσω στα παιδικά χρόνια, σαν μπρος  τα παιδικά μάτια μας η η γιαγιά ξεφλούδιζε τις ντομάτες, έσπαγε με τις χούφτες της την "φέτα" πάνω σε παξιμάδια κι ευλογούσε με ελαιόλαδο το μικρό θαύμα που μας πρόσφερε.


Υλικά

4 τριμένες μεγάλες ώριμες ντομάτες

4 μισές κριθαροκουλούρες

100 ml ελαιόλαδο

200 γρ κριτική με ξινομυζήθρα

20 ζαρωμένες ελιές

κάπαρη

4 κ.s ξαλμυρισμένη κάπαρη

1 κ.σ ξερή ρίγανη

αλάτι

πιπέρι

Προετοιμασία: 20 λεπτά   Μερίδες:4

Eκτέλεση

Τοποθετούμε τις τριμμένες ντομάτες στο σινουά με ενα μπολ από κάτω, ώστε να βγάλουν τα νερά τους.

Βρέχουμε με το με το ντοματόνερο τα παξιμάδια και  βάζουμε το καθένα χωριστά σε ένα βαθύ πιάτο.

Ανακατεύουμε τις ντομάτες με το μισό λάδι και αλατοπιπερώνουμε.

Μοιράζουμε πάνω στις κριθαροκουλούρες το μείγμα της ντομάτας, την ξινομυζήθρα, τις ελιές και την κάπαρη. Πασπαλίζουμε πασπαλίζουμε με ρίγανη και περιχύνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο

Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές καθώς κάθε τόπος προσθέτει τις δικές του γαστρονομικές πινελιές, κι εγώ σήμερα σας παρουσίασα την καταπληκτική συνταγή του σεφ, Γιώργου Λέκκα από το τεύχος “γευσιγνώστης.”

 

Βασιλική Μπούζα

Με λένε Βασιλική Μπούζα και κατοικώ στο Πέραμα του Πειραιά. Λατρεύω την φανταστική λογοτεχνία, κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι είτε με ένα βιβλίο κι ένα στυλό στο χέρι. Οδεύω προς την έκδοση του πρώτου ολοκληρωμένου συγγραφικού έργου μου και έχω συμμετάσχει στις ανθολογίες: Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI, Σκοτάδι, Το ξύπνημα.

Διαβάστε περισσότερα