Λατρεύετε την σπιτική σάλτσα, την ευωδιά των μυρωδικών. Ορίστε μια πανεύκολη συνταγή για να δημιουργήσετε πανεύκολα βραστό τοματοπολτέ με λίγα υλικά. Εφοδιαστείτε με το λαμπερό χαμόγελο, την εύθυμη διάθεση σας, καθώς με ένα κατσαρόλι, μια κουτάλα, ένα μαχαιράκι κι ξεκινάμε!
Yλικά
5 κιλά ντομάτες
½ κιλό αλάτι χοντρό
½ κιλό ελαιόλαδο
1 κουταλιά ζάχαρη
Επιπλέον μυρωδικά: Σκόρδο, σέληνο, μαϊντανός, βασιλικός, καυτερή πιπεριά, μπούκοβο, βασιλικό.
Εκτέλεση
- Διαλέγουμε ζουμερές λαχταριστές ντομάτες. Τις κόβουμε στην μέση και αφού τις στύψουμε ελαφρώς για να βγάλουμε τα σποράκια, τις αλατίζουμε ώστε να βγουν κι τα υπόλοιπα ζουμιά τους. Τις αφήνουμε σκεπασμένες στον ήλιο τουλάχιστον για κανένα δίωρο .
- Τοποθετούμε τις ντομάτες σε μια κατσαρόλα και τις βράζουμε μέχρι να ξεκινήσουν να λιώνουν κι να βγαίνει η φλούδα.
- Κλείνουμε το μάτι κι τις αφήνουμε να κρυώσουν.
- Πετάμε τα περιττά υγρά, τις ξεφλουδίζουμε κι τις πολτοποιούμε.
- Βράζουμε τον πολτό με το ελαιόλαδο, το αλάτι και την ζάχαρη μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά του σε ένα ομογενοποιημένο μείγμα. Αν θέλετε γεύση κι μυρωδικά μπορείτε να προσθέσετε κάποια από τις προαιρετικές προτάσεις μας.
- Σε αποστειρωμένο βάζο τοποθετούμε τον καυτό ντοματοπολτέ, κλείνουμε με το καπάκι του κι αναποδογυρίζουμε απότομα σε ένα ταψί μέχρι να κρυώσει.
- Καλή απόλαυση στις μοναδικές συνταγές σας!
ΥΓ:Συνταγή από την λατρεμένη μου Μανιάτισσα γιαγιά. Μπορείτε να βρείτε παρόμοιες από το βιβλίο "Η παραδοσιακή διατροφή στην Μάνη", της Ελένης Τζικάκου - Εκδόσεις Αδούλωτη Μάνη.