Το Κάστρο της Πράγας χτίστηκε τον 9ο αιώνα από τον πρίγκιπα Μποριβόι και εξαιτίας της θέσης του (πάνω από τον ποταμό Μολδάβα) έγινε το επίκεντρο των κυβερνόντων. Περιλαμβάνει το Βασιλικό Ανάκτορο, την Εκκλησία του Αγίου Βίτου και το Μοναστήρι Strahov. Το 1918 γίνεται η έδρα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τσεχοσλοβακίας, στη συνέχεια και μετά την απελευθέρωση της Τσεχοσλαβακίας έγινε έδρα της κουμουνιστικής κυβέρνησης, ενώ από την διάλυσή της και μετά το Κάστρο έγινε έδρα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τσεχίας.
(https://el.wikipedia.org/wiki)
Το Μοναστήρι Strahov έγινε γνωστό το 1143 όταν ένα Ρωμαιοκαθολικό Τάγμα (ιδρυθέν το 1120, από τον Άγιο Nobert), οι Πρεμονστρατεσιανοί (ονομάζονται επίζης Νομπερτιανοί ή Λευκό Τάγμα), εγκαταστάθηκαν εκεί. Αποτέλεσε το κέντρο της τσέχικης εκπαίδευσης περισσότερο από 800 χρόνια. Είναι ιδιαίτερα γνωστή για την σπουδαία βιβλιοθήκη του, όπου υπάρχουν αντίγραφα τσεχικών συλλογών, βιβλίων, χειρογράφων και ζωγραφικών έργων. Επίσης, ιδιαίτερη είναι η αίθουσα της Φιλοσοφίας και η αίθουσα της Θεολογίας, καθώς και η ζυθοποιία, όπου παράγεται η μπύρα "Saint Norbert".
Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βίτου, γαλλικού γοτθικού ρυθμού, ξεκίνησε να κατασκευάζεται, ύστερα από εντολή του Καρόλου Δ΄, το 1344 και ολοκληρώθηκε το 1929. Στο παρεκκλήσι του 14ου αιώνα υπάρχει ο τάφος του Αγίου Wenceslaus, ενώ μέσα στο Ναό υπάρχουν τα κοσμήματα του Στέμματος, λείψανα αγίων, αναγεννησιακά έργα τέχνης, μοναδικά βιτρό, καθώς και το ξεχωριστό μωσαϊκό – κατασκευασμένο από βοημικό εργοστάσιο γυαλιού - πάνω από την παλιά είσοδο του ναού, τη Χρυσή Πύλη. Στον κύριο βωμό του Ναού υπάρχει το μαρμάρινο Μαυσωλείο με τη βασιλική κρύπτη. Εκεί θάβονταν οι βασιλιάδες της Βοημίας, όπως ο Κάρολος Δ΄, οι τέσσερεις γυναίκες του και άλλοι βασιλιάδες.