"Για όλα υπάρχει ένας μύθος" από τον Κωνσταντίνο Λουκόπουλο

Γράφτηκε από την

gia ola uparxei enas mythosMythologist. Ένα όνομα, πάνω από 170 βίντεο στο YouTube κι αμέτρητες ώρες προβολών. Κι αν αναρωτιέστε, ποιος κρύβεται πίσω από το όνομα, οι εκδόσεις Κάκτος έχουν την απάντηση. Ο Κωνσταντίνος Λυκόπουλος λοιπόν κάνει το συγγραφικό του ντεμπούτο, με το βιβλίο «Για όλα υπάρχει ένας μύθος». Ένα βιβλίο που διεισδύει στην Ελληνική μυθολογία, ξεγυμνώνει διάσημους μύθους κι αποδεικνύει πόσο επίκαιρη είναι, ακόμα και σήμερα. Κι αν δεν σας έπεισα ακόμα, ο Κωνσταντίνος Λυκόπουλος σίγουρα θα το κάνει μέσα από το βιβλίο του.


Τι κοινό έχουν λοιπόν οι Ελληνική μύθοι με την πραγματικότητα του σήμερα; Γιατί ο θεός του πολέμου ήταν δειλός; Τι συμφορές μπορεί να επιφέρει μια οικογενειακή κόντρα; Τι κοινό έχει ο Προμηθέας, με την γιορτή των γενεθλίων και το γνωστό τραγούδι; Αυτά είναι μόνο λίγα από τα ερωτήματα στα οποία ο συγγραφέας ρίχνει φως. Καθίστε αναπαυτικά στις καρέκλες σας και πάμε να ταξιδέψουμε στην αρχαία Ελλάδα.


Αν έχετε παρακολουθήσει έστω κι ένα από τα βιντεάκια του Κωνσταντίνου στο YouTube σίγουρα θα παρατηρήσατε και τον ξεχωριστό τρόπο, το αιχμηρό πολλές φορές χιούμορ του και τα καυστικά σχόλια που ακολουθούν κατά την εξιστόρηση ενός μύθου. Με αυτά τα συστατικά και με την αγάπη για την αρχαιολογία και μυθολογία γενικότερα ο Κωνσταντίνος Λυκόπουλος, στήνει το σκηνικό του, μεταφέροντας μας στην αρχαία Ελλάδα και σε γνωστούς σε εμάς μύθους. Μέσα από δέκα θεματικές ενότητες, ο συγγραφέας αντιπαραβάλει έννοιες όπως η γέννηση και ο θάνατος, η αλήθεια και το ψέμα, η δημιουργία και η καταστροφή, εξηγώντας μας, πως οι άνθρωποι χρησιμοποιώντας φανταστικές ιστορίες, προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν όλα αυτά τα θαυμαστά κι άγνωστα που γίνονταν γύρω τους, αλλά και το πως όλες αυτές οι ιστορίες επηρεάζουν ακόμα την καθημερινότητα μας.


Ομολογώ πως αν κι αγαπώ την μυθολογία, πολλά από τα στοιχεία που μας δίνει ο συγγραφέας δεν τα γνώριζα κι αυτό με έκανε να δω αρκετούς μύθους από άλλη οπτική γωνία. Αυτό που μου κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον στο κείμενο, ήταν πως ο συγγραφέας δεν μασάει τα λόγια του. Όπου υπήρξε αδικία θα την γράψει, θα το επισημάνει και θα κάνει τα δικά του σχόλια πάνω στον μύθο. Με απλή γλώσσα καταφέρνει να κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο. Ειλικρινά μιλώντας, δεν κατάλαβα για το πότε έφτασα στο τέλος του βιβλίου. Η αλήθεια είναι πως ήθελα κι άλλο. (Αγαπητέ Κωνσταντίνε κι εκδόσεις Κάκτος ελπίζω, όχι, εύχομαι, να ακολουθήσουν κι άλλα, πολλά βιβλία!)


Έπιασα πολλές φορές τον εαυτό μου να εκνευρίζεται. Κι ο λόγος ήταν ένας. Ο Δίας. Είμαι τριάντα χρόνων κι ακόμα δεν μπορώ να χωνέψω πως ένας θεός, ο οποίος θα έπρεπε να είναι υπόδειγμα ηθικής, το παράδειγμα για τους υπόλοιπους θεούς κι ανθρώπους, εξαφάνιζε ολόκληρους πολιτισμούς γιατί ξεστράτιζαν από τον σωστό τον δρόμο κι αυτό δεν του ταίριαζε στην εικόνα του. Ένας θεός που μεταμορφωνόταν σε ζώο όταν ποθούσε κάποια κοπέλα, που άρπαζε, βίαζε, εξαπατούσε κι απατούσε (καημένη Ήρα) θεωρούσε τον εαυτό του ικανό να κρίνει και να αποφασίζει για την μοίρα των θνητών κι όχι μόνο.


Στεναχωρήθηκα για την Μέδουσα, όπου ήταν το άδικο θύμα, ανάμεσα στην κόντρα δύο παντοδύναμων θεών, για τον Μινώταυρο, που οι πράξεις του πατέρα του ευθύνονταν για την ιδιαίτερη εμφάνιση του. Για την Μήδεια και την Αριάδνη, που γύρισαν την πλάτη στις οικογένειες τους, για τα μάτια ενός ήρωα, για να καταλήξουν προδομένες κι εγκαταλελειμμένες (εντάξει της Μήδειας κάποια βίδα δεν ήταν και στα πολύ καλά της). Ωστόσο συγκινήθηκα από τον μύθο του Έρωτα και της Ψυχής, είναι από τους αγαπημένους μου κι από την δυνατή αγάπη που ένιωσε ο Ορφέας για την Ευρυδίκη που τελικά οδήγησε στον μαρασμό και μετέπειτα στον θάνατο του. Κι είναι τόσα πολλά ακόμα τα στοιχεία που μας δίνει ο συγγραφέας, που μπορώ να κάθομαι να γράφω για ώρες.


Αν αγαπάτε την Ελληνική μυθολογία, το βιβλίο του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου, είναι ένα από εκείνα που αξίζει να διαβάσετε ξανά και ξανά και ξανά. Πραγματικά η μυθολογία δεν θα μπορούσε να αντιπροσωπευτεί καλύτερα. Κι αν στο τέλος του βιβλίου ζητάτε κι άλλο, τότε κάντε μια επίσκεψη στο προφίλ του Mythologist aka Κωνσταντίνο Λυκόπουλο, στο YouTube για να μάθετε περισσότερα για την μυθολογία και την αρχαιολογία.

Χριστίνα Μιχελάκη

Ονομάζομαι Χριστίνα, όπως πολύ καλά βλέπετε και ζω στο όμορφο Ηράκλειο της Κρήτης. Είμαι σύζυγος και χαζομαμά. Αγαπάω πολύ την λογοτεχνία για αυτό όπου σταθώ και όπου βρεθώ, είμαι με ένα βιβλίο στο χέρι. Μην με ρωτήσετε ποιος είναι ο αγαπημένος μου συγγραφέας γιατί είναι πολλοί! Ως αθεράπευτη ονειροπόλα, πολλές φορές οι ιστορίες που παλεύουν μέσα στο κεφάλι μου με συνεπαίρνουν. Γι΄ αυτό και γω της γράφω δίνοντας τους πλήρη ελευθερία. Το πρώτο μου βιβλίο έχει τίτλο Τα Αστέρια Του Πεπρωμένου, ενώ άλλες συμμετοχές μου μπορείτε να βρείτε στις ανθολογίες, Το ξύπνημα, Σκοτάδι, Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI,που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Συμπαντικές διαδρομές, αλλά και στο site thebluez.gr.

Διαβάστε περισσότερα