Όλοι νομίζουν πως επρόκειτο για μια δύσκολη συνταγή.
Απλά ο μπακλαβάς θέλει χρόνο, μεράκι και πολλή αγάπη για να βγει νόστιμος και ντελικάτος.
Ένα γλυκό τόσο νοσταλγικό όσο τα νιάτα των παιδικών σας χρόνων.
Διαχρονικός όπως πάντα, η καβουρδισμένη αίσθηση του καρύδιού και το απολαυστικό σιρόπι θα εντυπωσιάσει όποιον το γευτεί.
Να θυμάστε πως το καλό βούτυρο είναι το μυστικό της επιτυχίας του. Ας ξεκινήσουμε:
ΥΛΙΚΑ | ΕΚΤΕΛΕΣΗ |
Για το σιρόπι
600 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
400 ml νερό
60 γρ. γλυκόζη
1 στικ κανέλα
3 γαρίφαλα
1 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση
Για το μπακλαβά
500 γρ. φύλλα κρούστας για γλυκά
400 γρ. βούτυρο, λιωμένο
1 κ.σ. γεμάτη κανέλα, τριμμένη
1 κ.γ. κοφτό γαρίφαλο, τριμμένο
300 γρ. καρύδια
100γρ . φυστίκι αιγίνης
200γρ. αμύγδαλα
50 γρ. φρυγανιά τριμμένη
|
Για το σιρόπι: Ρίχνουμε όλα τα υλικά μέσα σε ένα κατσαρολάκι ώστε να έχει προλάβει να κρυώσει και όταν βγει καυτός μπακλαβάς από τον φούρνο να σιροπιαστεί.. Για την γέμιση: Στο μίξερ ρίχνουμε σε δόσεις τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, την κανέλα, τη φρυγανιά και το γαρίφαλο. Να ακούγονται στο δόντι. Τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί. Μπορείτε να βάλετε ορθογώνιο είτε κυκλικό. Ότι σας βολεύει. Ξεκινάμε να απλώνουμε τα φύλλα μας. Το πρώτο να καλύπτει τα 2/3 της επιφάνειας του ταψιού με τις άκρες να προεξέχουν. Το στρώνουμε με το χέρι μας. Επαναλαμβάνουμε με το δεύτερο να επικαλύπτει το πρώτο στην αντίθετη πλευρά του ταψιού. Ραντίζουμε τα φύλλα με λιωμένο βούτυρο και απλώνουμε το τρίτο φύλλο κρούστας. Ρίχνουμε 1 χούφτα από τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια. Απλώνουμε ένα φύλλο ακόμα. Φύλλο, ράντισμα, γέμιση και πάλι από την αρχή Κρατάμε τρία φύλλα για το τέλος. Μόλις τελειώσει όλη η γέμιση. Γυρνάμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα. Στη συνέχεια, βάζουμε ακόμα 2 φύλλα, χωρίς γέμιση, βουτυρώνοντας το κάθε ένα όπως πριν. Βάζουμε το τελευταίο φύλλο και περιμετρικά και γυρνάμε τις άκρες προς τα μέσα με τη βοήθεια του πινέλου. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150ο C. Χαράζουμε το μπακλαβά με ένα κοφτερό μαχαίρι. Τοποθετούμε τα γαρυφαλάκια μας στους ρόμβους που σχηματίζονται. Ψήνουμε στον φούρνο για 1-2 ½ ώρες. Όταν ψηθεί ο μπακλαβάς, τον σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει Αφού κρυώσει, κόβουμε κομμάτι και σερβίρουμε. |