Τολμάτε να επισκεφθείτε το Σπίτι του Κάιν;

Γράφτηκε από την

   Το Σάββατο 10 Νοεμβρίου και ώρα 7:00 μ.μ στο καφέ βιβλιοπωλείο “Έναστρον” πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου συγγραφικού έργου του Μάριου Καρακατσάνη με τίτλο «Το σπίτι του Κάιν» από τις εκδόσεις Λιβάνη.

   Την εκδήλωση τίμησαν φίλοι, συγγραφείς καθώς κι λάτρεις της  λογοτεχνίας μυστηρίου – τρόμου. Οι εκλεκτοί καλεσμένοι που πλαισίωσαν τον συγγραφέα παρουσίασαν το πόνημά του, το οποίο σαγήνεψε το ενδιαφέρον αναγνωστών από την πρώτη κι ολας στιγμή, μιας κι το βιβλίο διαπραγματεύεται την πρώτη δολοφονία στην ιστορία της ανθρωπότητας και συνεπώς την πρώτη αδελφοκτονία όπως καταγράφεται στην Παλαιά Διαθήκη. Φυσικά αναφέρομαι στην θανατηφόρα επίθεση του Κάιν προς τον Άβελ, η οποία αποτελεί απόλυτο παράδειγμα προς αποφυγήν αλλά και σπίθα έμπνευσης για τις τέχνες μέσα από τα μάτια των καλλιτεχνών κατά την πάροδο των αιώνων.

   Ένα αντικείμενο απορροφά την αρνητική ενέργεια του υλικού κόσμου. Η Έβελιν, ο Τζέικ, ο Μπέντζαμιν, κι ο Κάιν! Τέσσερις χαρακτήρες πλεγμένοι στα δίχτυα του φθόνου κι της αμαρτίας. Εγωιστικές δράσεις επιφέρουν καταστροφικά αποτελέσματα.  Τέσσερα πρόσωπα, απόχρωσεις μιας ψυχοσύνθεσης που όλοι κρύβουμε μέσα μας! Ο καθρέφτης της ψυχής μας τις αποκαλύπτει μπρος τις πιο έντονες συναισθηματικά φορτισμένες κι αμφιλεγόμενες στιγμές. Ξεσπάσματα αγάπης, κραυγές απελπισίας, νότες φαντασίας ακροβατούν στις χορδές της αγωνίας. Ένα θρησκευτικό θρίλερ που σκοπό έχει να διχάσει!

marios karakatsanis to spiti tou kain2

   Το συντονισμό της παρουσίασης  έκανε η συγγραφέας Χριστίνα Νάκου. Για το βιβλίο μίλησαν: Ο συγγραφέας/σεναριογράφος Αντώνης Τουμανίδης, ο Θεολόγος/Αναλυτής συγγραφέας Παναγιώτης Κάρδαρης και η διαχειρίστρια της ομάδας «Βιβλιοαρώματα» Βίκυ Τάσιου. Ο μουσικοσυνθέτης Μιχάλης Σούμας μαζί με την Σταυρούλα Βλάχου κι τον Γιάννη Γκόλφη ερμήνευσαν τραγούδια σε στίχους του κου. Καρακατσάνη καθώς κι επίλεκτα έντεχνα κομμάτια. Η ανάγνωση αποσπασμάτων του ηθοποιού Πασχάλη Τσαρούχα εισήγαγε τους αναγνώστες στο σκοτεινό ερωτικό κλίμα της ιστορίας ενώ πίσω από τις λέξεις ξεπρόβαλαν τα ζηλόφθονα μάτια του δαίμονα Κάιν. Oι ηθοποιοί: Στέφανος Γεωργόπουλος σε συνεργασία με την Ιλεάνα Κουγιανου παρουσίασαν μια εκπληκτική βαθιά ανθρώπινη συναισθηματική σκηνή, τον μονόλογο του Κάιν σε σκηνοθεσία του ηθοποιού και σκηνοθέτη Χάρη Γεωργιάδη.

   Έγινε αναφορά στη Βιβλική εξιστόρηση των γεγονότων και στην ανάλυση για τα αρχέτυπα και τους κώδικες της Εκκλησίας. Τα απόκρυφα κειμήλια κι τις υποχθόνιες δράσεις του Βατικανού. Την προκλητική χλιδή κάποιων ιερέων μπρος την λιτή μα πνευματική διδασκαλία του Χρηστού. Τροφή για συζήτηση επέφερε η λεπτή γραμμή που ξεχωρίζει το θύτη από το θύμα μπρος τα θανάσιμα αμαρτήματα. Ο κόσμος της Πεντάτευχου: Κεφάλαιο Γένεσις  επιζητά την κάθαρση, η οποία κατά το Ευαγγέλιο επιτυγχάνεται με τον ερχομό του Ιησού και συνεπώς παρομοιάζεται με την λύτρωση των ηρώων του βιβλίου στην σύγχρονη πραγματικότητα.

   Ο αναγνώστης εντρυφεί στα χνάρια της ψυχής των χαρακτήρων μέσω της πένας του συγγραφέα ενώ παράλληλα αφουγκράζεται τις σκέψεις τους και αμφιταλαντεύεται κατά την «κρίση» των επιλόγων τους, με την ελεύθερη βούληση να αποτελεί  ορόσημο, μα και σημείο αμφιλεγόμενο. Η οργή, ο θυμός, το μίσος αντιτίθενται ως μπρος την ανιδιοτελή αδερφική αγάπη. Το μυστήριο κι η αγωνία αποτελεί τροφή για διάλογο ενώ διαπραγματεύεται τις  εύθραυστες ανθρώπινες σχέσεις.

marios karakatsanis to spiti tou kain3

Καλή ανάγνωση σε όλους !

Βασιλική Μπούζα

Με λένε Βασιλική Μπούζα και κατοικώ στο Πέραμα του Πειραιά. Λατρεύω την φανταστική λογοτεχνία, κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι είτε με ένα βιβλίο κι ένα στυλό στο χέρι. Οδεύω προς την έκδοση του πρώτου ολοκληρωμένου συγγραφικού έργου μου και έχω συμμετάσχει στις ανθολογίες: Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI, Σκοτάδι, Το ξύπνημα.

Διαβάστε περισσότερα