IT1994 και «απολαμβάνω» τον τρομαχτικό Pennywise, τον κλόουν που στοιχειώνει τους εφιάλτες των παιδιών στο βιβλίο του Stephen King «ΙΤ».

2017 και ήρθε η ώρα να βρεθώ ξανά αντιμέτωπη με τους εφιάλτες της εφηβικής μου ηλικίας. Αν και αρχικά στο άκουσμα του remake της ταινίας ενθουσιάστηκα, οφείλω να ομολογήσω ότι γενικότερα είμαι επιφυλακτική στα remake κλασσικών ταινιών. Και αυτό γιατί τις περισσότερες φορές τα remake το μόνο που προσφέρουν είναι απλά περισσότερα εφέ και αλλαγές που δεν συνάδουν με την πρώτη ταινία.

Έτσι και εδώ κράτησα τις επιφυλάξεις μου και αδημονούσα να δω την ταινία … Και εν μέρει ήταν όντως αυτό που περίμενα. Εφέ που προκαλούν φόβο, τρόμο, ένας Pennywise τρομακτικός, αλλά όχι τόσο όσο ο Pennywise του 1990. Παρόλα αυτά πρέπει να αναγνωρίσω ότι ο Muschietti (σκηνοθέτης) έκανε μία πολύ καλή προσπάθεια να συνδυάσει την τεχνολογία με το ατμοσφαιρικό πνεύμα του παρελθόντος.

1988 και ο εφτάχρονος Τζόρτζι παίζει με ένα χάρτινο καραβάκι, το οποίο του έφτιαξε ο αδερφός του Μπιλ, στους βροχερούς δρόμους του Ντέρι. Το καραβάκι πέφτει μέσα σε έναν υπόνομο και στην προσπάθειά του να το πιάσει εμφανίζεται ένας κλόουν, ο Pennywise, τον καλεί κοντά του, του κόβει το χέρι και τον τραβάει στον υπόνομο.

1989 καλοκαίρι και ο Μπιλ με τους φίλους του, Ρίτσι, Έντι και Σταν, μαζί με δύο νέες παρουσίες την Μπέβερλι και τον Μάικ, έρχονται αντιμέτωποι με τους μεγαλύτερους φόβους τους, ενσαρκωμένοι στο πρόσωπο του Pennywise. Θα καταφέρουν να τον αντιμετωπίσουν;

Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η ιστορία, για όσους δεν έχουν δει την ταινία. Ένας Pennywise τρομακτικός, με κοφτερά δόντια, παρουσιάζει απόλυτα τον φόβο και τον τρόμο. Ο Bill Skargard στον ρόλο του Pennywise αποδείχθηκε η καλύτερη επιλογή εκ μέρους του σκηνοθέτη. Το ίδιο πετυχημένες επιλογές ήταν και οι μικροί πρωταγωνιστές, οι οποίοι κατάφεραν στο έπακρο να ταυτιστούν με τους ρόλους τους και να αποδώσουν τον παιδικό τρόμο. Αλλά και οι δευτερεύοντες ρόλοι ήταν εξίσου συναρπαστικοί, όπως ο σαδιστής πατέρας της Μπέβερλι, η ευτραφής υπερπροστατευτική μητέρα του Έντι και ο Χένρι, ο αρχηγός της συμμορίας που καταδιώκει την παρέα.

Τα ειδικά εφέ προσφέρουν στιγμές ανατριχίλας και τρόμου, ωστόσο προσωπικά μου άφησαν και ένα αίσθημα υπερβολής. Μου στέρησαν το ατμοσφαιρικό κλίμα της πρώτης ταινίας, η οποία ενώ στερείται ειδικών εφέ δημιουργεί έντονα φοβικά συναισθήματα. Ωστόσο, η ταινία πετυχαίνει να παρουσιάσει με άριστο τρόπο το κεντρικό μήνυμα του βιβλίου. Την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου φόβου των παιδιών. Το «ΙΤ» είναι μία ταινία με εντυπωσιακά εφέ, εξαιρετική ηθοποιία, ένα remake σε γενικές γραμμές αξιοσέβαστο που σε κάνει να περιμένεις τη συνέχεια.

 

Σκηνοθεσία: Andy Muschietti

Παραγωγή: Roy Lee
                   Dan Lin
                   Seth Grahame-Smith
                   David Katzenberg
                   Barbara Muschietti

Σενάριο: Chase Palmer
               Cary Fukunaga
               Gary Dauberman

Βασισμένο: It  του Stephen King

Πρωταγωνιστές: Jaeden Lieberher
                           Bill Skarsgård
                           Jeremy Ray Taylor
                           Sophia Lillis
                           Finn Wolfhard
                           Wyatt Oleff
                           Chosen Jacobs
                           Jack Dylan Grazer
                           Nicholas Hamilton
                          Jackson Robert Scott

Μουσική: Benjamin Wallfisch

 

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα