Αίμα στις Στάχτες - Χρήστος Γιαννάκενας

Γράφτηκε από την

aima.stis.staxtesΟ Δημήτρης Κανιάρης, ένας νέος ο οποίος προσπαθεί να βάλει σε τάξη τη ζωή του μετά από ένα γεγονός που τον σημάδεψε, δέχεται ένα τηλέφωνο από την πρώην κοπέλα του, τη Βάσω. Ένα τηλέφωνο αρκετά χρόνια μετά. Η Βάσω του ζητάει να συναντηθούν και σε εκείνο το ραντεβού με φόβο στη φωνή του ζητάει παρακαλώντας τον να παρακολουθήσει τον φίλο της. Ο Δημήτρης ξεσπάει και φεύγει αφήνοντας την μόνη της. Προσπαθεί να καταλάβει γιατί τον θυμήθηκε τώρα μετά από χρόνια και κυρίως γιατί του ζήτησε να παρακολουθήσει έναν τύπο που ποτέ δεν χώνεψε. Ωστόσο, το ζιζάνιο της περιέργειας τον περιτριγυρίζει και αποφασίζει να την βοηθήσει. Και ένα πτώμα εμφανίζεται … Και το ίδιο πτώμα εξαφανίζεται … Και το Κουτί της Πανδώρας ανοίγει …

Ο Χρήστος Γιαννάκενας με το πρώτο του βιβλίο μας προσφέρει ένα αστυνομικό μυθιστόρημα αγωνιώδες, σκληρό και βίαιο. Τοποθετημένο στο σήμερα, με αναφορές σε πολιτικές καταστάσεις και γεγονότα που συγκλόνισαν την χώρα μας, ο Χρήστος Γιαννάκενας «εισβάλει» στην σκοτεινή ζωή της πρωτεύουσας. Μία ζωή που κυριαρχεί το χρήμα, τα ναρκωτικά και η διαφθορά.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι επιτέλους ο ήρωας της ιστορίας δεν είναι ένας αστυνομικός, επιθεωρητής, με προσωπικά προβλήματα, αλλά ένας νεαρός ο οποίος έχει έμμεση σχέση με την αστυνομία. Ο Χρήστος Γιαννάκενας ξεφεύγει από την πεπατημένη και μας γνωρίζει τον Δημήτρη, ο οποίος ναι μεν έχει τους δικούς του δαίμονες να νικήσει, ωστόσο δεν διστάζει να φτάσει ως το τέλος. Αρκετές φορές, βέβαια, η αυτοπεποίθησή του, ή το πείσμα του, μου φάνηκε ότι παίρνει ρίσκα επικίνδυνα χωρίς να σκέφτεται τις συνέπειες. Επιπόλαιες κινήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν στον θάνατο. Από την άλλη, όμως, σκέφτεσαι, αν δεν ρισκάρεις, πώς θα μάθεις την αλήθεια;

Ένα άλλο στοιχείο το οποίο ξεχωρίζει και τοποθετεί τον αναγνώστη ακόμα πιο έντονα στο σήμερα και στην ατμόσφαιρα του υποκόσμου είναι η χρήση της αργκό και ωμής γλώσσας. Αν και κάποιες στιγμές μου φάνηκε υπερβολική, ωστόσο τη δικαιολόγησα ως προσπάθεια να υπάρχει αληθοφάνεια στην ιστορία. Ξεχωρίζει επίσης το χιούμορ, οι έντονοι διάλογοι, οι ζωντανές εικόνες και οι εσωτερικές σκέψεις του πρωταγωνιστή. Στοιχεία τα οποία κάνουν το «Αίμα στις Στάχτες» να σε κρατάει σε εγρήγορση και αγωνία. Οι σελίδες γυρνάνε γρήγορα, καθώς η επιθυμία να φτάσεις στη δικαίωση γεννιέται από την πρώτη στιγμή. Αν σας αρέσουν οι νουάρ ιστορίες, το «Αίμα στις Στάχτες» είναι ο,τι πρέπει για να ταξιδέψετε στα σκοτεινά μονοπάτια των ναρκωτικών και των διεφθαρμένων.

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα