Ανεμόγερτος - Γεώργιος Ελ. Τζιτζικάκης

Γράφτηκε από την

tzitzikakhs anemogertos coverΟ Γιώργος είναι ανεμόγερτος. Όπως το λουλούδι λυγίζει, χάνει τα φύλλα του από τον δυνατό αέρα, αλλά δεν ξεριζώνεται, δεν πέφτει, έτσι και ο Γιώργος λυγίζει από τις ατυχίες, από τις οικονομικές δυσκολίες, από τα προβλήματα υγείας που έχει. Παντρεμένος με μία γυναίκα που υπεραγαπά, με μία γυναίκα που είναι πάντα δίπλα του, προσπαθεί να κρατηθεί μακριά από την κατάθλιψη όταν αυτή του χτυπά την πόρτα. Όμως, όσο κι αν λυγίζει, όσο κι αν νοιώθει το άδικο να τον πνίγει παλεύει για τα όνειρά του, παλεύει για την ίδια του τη ζωή.

Μέσα από την ιστορία του Γιώργου, ο Γιώργος Τζιτζικάκης αφηγείται τη ζωή στην ουσία όλων εκείνων των ανθρώπων που ένοιωσαν την αδικία και τον πόνο της ζωής, αλλά κατάφεραν να μη λυγίσουν και να σταθούν δυνατοί απέναντι στις κακουχίες. Μέσα από πραγματικά γεγονότα και σε πρωτοπρόσωπη γραφή ο Γιώργος Τζιτζικάκης καταφέρνει να μας κάνει κοινωνούς της προσπάθειάς του ήρωα να νικήσει όλες τις δυσκολίες. Και συχνά θα ταυτιστούμε μαζί του, θα νοιώσουμε τον πόνο του, την απογοήτευσή του, γιατί πολλές φορές θα συνδέσουμε τα προβλήματά του με τα δικά μας…

Μέσα από τραγικά γεγονότα και κωμικά περιστατικά, μέσα από ταξίδια στη Λιθουανία και τη Κρήτη ο Γιώργος θα γνωρίσει ανθρώπους που θα του συμπαρασταθούν, ανθρώπους που θα τον εκμεταλλευτούν, ανθρώπους που θα γίνει φάροι στη δική του ζωή. Και μέσα από όλα αυτά ο Γιώργος θα γνωρίσει αληθινά τον Γιώργο. Με ένα φινάλε συγκλονιστικό ο Γιώργος θα καταφέρει να βρει τη λύτρωσή του και την κάθαρση της ψυχής του…

Και μαζί με τον Γιώργο ίσως καταφέρουμε και εμείς να βρούμε τον εαυτό μας, να σκεφτούμε, να συνειδητοποιήσουμε ίσως τη δύναμη που έχουμε. Με αυτοβιογραφικά στοιχεία, με αυτοσαρκαστικά στοιχεία, με ειρωνικές καταστάσεις αλλά και συγκινητικές στιγμές, ο Γιώργος Τζιζικάκης στην ουσία γράφει έναν ύμνο για τη ζωή.

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα