"Δαίδαλος και Ίκαρος" ένα παραμύθι από την Ελένη Σβορώνου και τον Βασίλη Κουτσογιάννη

Γράφτηκε από την

daidalos kai ikarosΠάνω από τη γη είναι ένα όμορφο παλάτι. Το πιο ωραίο ίσως ανάκτορο που χτίστηκε ποτέ στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα: η Κνωσός. Κάτω από τη γη όμως, στο υπόγειο του παλατιού, βρίσκεται ένας σκοτεινός λαβύρινθος. Είναι η φυλακή του τέρατος που τρέφεται με ανθρώπινη σάρκα, του Μινώταυρου. Κανείς ποτέ δεν μπορεί να βρει τον δρόμο για να βγει από τον λαβύρινθο. Δημιουργός του είναι πιο άξιος αρχιτέκτονας και τεχνουργός του κόσμου, ο Δαίδαλος. Μόνο που καταλήγει κι ο ίδιος φυλακισμένος στο δημιούργημά του. Ο Δαίδαλος και ο γιος του ο Ίκαρος καταδικάζονται από τον βασιλιά Μίνωα να ζούνε για πάντα στον λαβύρινθο. Τώρα πρέπει να ψάξουν έναν τρόπο να δραπετεύσουν. Ποια θαυμαστή κατασκευή θα επινοήσει ο πατέρας; Τι οδηγίες χρήσης θα δώσει στον γιο του; Πόσο εύκολο είναι να ακολουθήσει ο γιος πιστά τις οδηγίες αυτές; Μα πρέπει να το κάνει αυτό; Μήπως είναι πιο ωραίο να ανοίξει τα φτερά του για κόσμους που ο πατέρας του ούτε που ονειρεύτηκε; Ο ουρανός είναι το όριο όταν είσαι νέος…(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Η ελληνική μυθολογία, αποτελεί ακόμα και σήμερα, μια αστείρευτη πηγή ιδεών. Αμέτρητα βιβλία έχουν γραφτεί για τους μύθους της αρχαίας Ελλάδας, μυθιστορήματα που γνώρισαν παγκόσμια επιτυχία, ταινίες, θεατρικά έργα, ακόμα και παραμύθια. Παραμύθια που πάντα, με σεβασμό στα παιδιά εξιστορούν τα κατορθώματα σπουδαίων ηρώων, τραγικών ερώτων και ζηλόφθονων θεών. Ένα τέτοιο παραμύθι, είναι και το «Δαίδαλος και Ίκαρος» σε κείμενο της Ελένης Σβορώνου και εικονογράφηση από τον Βασίλη Κουτσογιάννη.

Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε την ιστορία του πανέξυπνου και πολυμήχανου Δαίδαλου. Του αρχιτέκτονα με τα θαυμαστά έργα και την άτυχη κατάληξη του γιου του Ίκαρου. Ο Δαίδαλος, φημισμένος για την τέχνη και τα δημιουργήματα του, καταλήγει εξόριστος στην Κρήτη, στο παλάτι του Βασιλιά Μίνωα. Εκεί θα κατασκευάσει τον Λαβύρινθο, ένα κρυφό δίκτυο από διαδρόμους, περάσματα και αδιέξοδα, που απλωνόταν κάτω από το παλάτι της Κνωσσού. Ωστόσο ούτε εκεί θα στεριώσει ο Δαίδαλος με τον γιο του. Ο Μίνωας θυμωμένος για την βοήθεια που πρόσφερε ο Δαίδαλος στην κόρη του Αριάδνη και τον Θησέα, θα κλείσει τον Δαίδαλο και τον Ίκαρο μέσα στον Λαβύρινθο.

Όμως ο Μίνωας ξεχνάει πως έχει να κάνει με τον πιο έξυπνο τεχνίτη της Ελλάδας. Ο Δαίδαλος φτιάχνει φτερά από πούπουλα και κερί. Μαζί με τον γιο του πετούν ελεύθεροι στον ουρανό, μακριά από τον Μίνωα και την οργή του. Ο Ίκαρος, γεμάτος από την παρορμητικότητα των νεαρών του χρόνων, θα αγνοήσει τις συμβουλές του πατέρα του. Θα πετάξει ψηλά στον ήλιο, το κερί θα λιώσει, τα φτερά θα διαλυθούν κι εκείνος θα πέσει στο πέλαγος, όπου θα ονομαστεί Ικάριο, προς τιμήν του.

Η Ελένη Σβορώνου με πολύ λιτό λεξιλόγιο, κατάλληλο για τους μικρούς μας φίλους, συνθέτει την ιστορία του Δαίδαλου και του γιου του Ίκαρου. Μέσα από το κείμενο της, τα παιδιά θα μάθουν για τα τρία βασίλεια της γης, εκείνο των Θεών, των ανθρώπων και του κάτω κόσμου. Έπειτα θα ταξιδέψουν στην μινωική Κρήτη, στα χρόνια του βασιλιά Μίνωα και στα τραγικά λάθη του, που οδήγησαν στην δημιουργία του Μινώταυρου. Θα μάθουν για τον τεχνίτη Δαίδαλο, πως οι πράξεις του τον οδήγησαν στην Κρήτη και στην δημιουργία του Λαβύρινθου. Θα ανακαλύψουν τον λόγο που ο Δαίδαλος και ο γιος του, επιθυμούσαν διακαώς να φύγουν από την Κρήτη και τι αποτέλεσμα είχε η απόδραση τους.

Ωστόσο το κείμενο της Ελένης Σβορώνου προσφέρει πολλά περισσότερα. Τα παιδιά παίρνουν μια γεύση από την μυθολογία μα επίσης, θα διδαχθούν και την ιστορία των πρώτων πτήσεων και το πόσο σημαντικές είναι για την σημερινή εποχή. Η συγγραφέας μέσα από τον μύθο του Δαίδαλου, θέτει τους δικούς της προβληματισμούς για τα όνειρα των ανθρώπων, για το πόσο σημαντικό είναι να τηρούμε ένα μέτρο στην ζωή μας, για την αξία που έχουν οι συμβουλές των γονιών μας και τις επιπτώσεις των νεανικών παρορμητισμών μας.

Ο Βασίλης Κουτσογιάννης, βάζει το δικό του όμορφο λιθαράκι, εικονογραφώντας το παραμύθι, με ζωντανά χρώματα, ονειρεμένα σύννεφα και μια λαμπερή Κρήτη. Οι απεικονίσεις του κ. Κουτσογιάννη ακροβατούν ανάμεσα στο φως στην αρχή του παραμυθιού και στο σκοτάδι, όπου κορυφώνεται ο μύθος μέσα από την τραγική κατάληξη του Ίκαρου.

Μετά το τέλος της ανάγνωσης του παραμυθιού, μαζί με τα παιδιά μου, παίξαμε, ζωγραφίσαμε και μάθαμε μέσα από το εκπαιδευτικό υλικό που βασίζεται πάνω στο παραμύθι κι ανακαλύψαμε πολύ περισσότερα, για τον Δαίδαλο, τον Ίκαρο, τις πτήσεις, το πως ναι μεν η κατάκτηση των ουρανών είναι μια σημαντική πρόοδος για την ανθρωπότητα, αλλά η ρύπανση του περιβάλλοντος που προκαλεί, ίσως είναι η δική μας τιμωρία και πολλά άλλα.

Το παραμύθι «Δαίδαλος και Ίκαρος» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Είναι κατάλληλο για παιδιά από πέντε ετών και πραγματικό κόσμημα για την βιβλιοθήκη των λιλιπούτειων φίλων μας. Κι αν σας άρεσε ο μύθος του Δαίδαλου, διαβάστε και την «Αργοναυτική εκστρατεία» μέσα από την ματιά της Ελένης Σβορώνου και το πινέλο του Βασίλη Κουτσογιάννη.

Χριστίνα Μιχελάκη

Ονομάζομαι Χριστίνα, όπως πολύ καλά βλέπετε και ζω στο όμορφο Ηράκλειο της Κρήτης. Είμαι σύζυγος και χαζομαμά. Αγαπάω πολύ την λογοτεχνία για αυτό όπου σταθώ και όπου βρεθώ, είμαι με ένα βιβλίο στο χέρι. Μην με ρωτήσετε ποιος είναι ο αγαπημένος μου συγγραφέας γιατί είναι πολλοί! Ως αθεράπευτη ονειροπόλα, πολλές φορές οι ιστορίες που παλεύουν μέσα στο κεφάλι μου με συνεπαίρνουν. Γι΄ αυτό και γω της γράφω δίνοντας τους πλήρη ελευθερία. Το πρώτο μου βιβλίο έχει τίτλο Τα Αστέρια Του Πεπρωμένου, ενώ άλλες συμμετοχές μου μπορείτε να βρείτε στις ανθολογίες, Το ξύπνημα, Σκοτάδι, Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI,που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Συμπαντικές διαδρομές, αλλά και στο site thebluez.gr.

Διαβάστε περισσότερα