"Διαλυμένο Κορίτσι" ένα μυθιστόρημα από την Kathleen Glasgow

Γράφτηκε από την

dialumeno koritsi 1Υπάρχουν φορές, στην ζωή ενός αναγνώστη που κάποια βιβλία θα τον σημαδέψουν, που παρόλο το σκοτάδι το οποίο περιγράφουν, καταφέρνουν να διαδώσουν ίσως και το πιο σημαντικό μήνυμα στον κόσμο. Την ελπίδα. Ένα τέτοιο βιβλίο είναι και το «Διαλυμένο Κορίτσι» της συγγραφέως Kathleen Glasgow, που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Στο μυθιστόρημα λοιπόν, θα συναντήσετε την Σάρλοτ Ντέιβις, μια δεκαεφτάχρονη κοπέλα, που παρά το νεαρό της ηλικίας της, έχει χάσει όλα τα σημαντικά πρόσωπα στη ζωή της. Η θλίψη και οι δύσκολες συνθήκες στις οποίες ζει, την οδηγούν στον αυτοτραυματισμό και ο αυτοτραυματισμός στο ψυχιατρείο. Στην κλινική η Σάρλοτ θα αντικρίσει τις πρώτες ακτίνες ελπίδας στη ζωή της και βγαίνοντας από αυτό, θα πρέπει να παλέψει με τον ίδιο της τον εαυτό για να διατηρήσει το φως μέσα της.

Χαίρομαι που αυτό το βιβλίο έφτασε στα χέρια μου και που όχι απλά το διάβασα, αλλά το καταβρόχθισα. η συγγραφέας καταφέρνει να συνθέσει ένα καθηλωτικό, βαθιά συγκινητικό, ωμό, ρεαλιστικό μυθιστόρημα, με βιωματικά στοιχεία που ΠΡΕΠΕΙ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ, να το διαβάσετε.

Η γραφή της, καταφέρνει να περάσει στον αναγνώστη, όλα τα αντικρουόμενα συναισθήματα που διακατέχουν την Σάρλοτ, την αγωνία της για το μέλλον, για το αν καταφέρει να ξεπεράσει την θλίψη της και τα γεγονότα που την οδηγούν στον αυτοτραυματισμό. Βλέπουμε το πως παλεύει καθημερινά με νύχια και με δόντια να κρατηθεί από το κάθε τι μικρό που θα βρεθεί στο διάβα της και που θα την βοηθήσει να παλέψει με τους δαίμονες μέσα στο κεφάλι της. Ζούμε μαζί της, τον εξευτελισμό και την εκμετάλλευση που συνεχίζει να βιώνει, παρά την αποκάλυψη του σκοτεινού παρελθόν της.

Το «Διαλυμένο Κορίτσι» είναι ένα βιβλίο γροθιά στο στομάχι. Ένα βιβλίο που εξιστορεί ιστορίες ανθρώπων που η μόνη τους διαφυγή από τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και την καταπίεση, είναι το κάψιμο, το κόψιμο, ο εθισμός σε ουσίες κτλ. Είναι ένα μυθιστόρημα για το πως να είσαι καλός κι ευγενικός πρώτα με τον εαυτό σου και μετά με όλους τους άλλους. Η Kathleen Glasgow δεν μασάει τα λόγια της και δεν χαϊδεύει τα αυτιά των αναγνωστών. Απεικονίζει τα πράγματα με το όνομα τους, χρησιμοποιώντας συχνά σκληρό, ωμό λεξιλόγιο, για να διατυπώσει την αλήθεια και τις καταστάσεις τις οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ήρωες της.

Διαβάζοντας την ιστορία της Σάρλοτ, ήθελα να την πάρω συνεχώς αγκαλιά και να της πω, πως όλα θα πάνε καλά στο τέλος, όσο σκατένιοι κι αν είναι η κοινωνία, οι άνθρωποι, τα πάντα γύρω μας. Παρόλο το σκοτάδι που κρύβει μέσα της, έχει μια γλυκιά, χρυσή καρδιά που επιθυμεί να γίνει καλύτερα. Ψάχνει την ελπίδα ακόμα και στις πιο ζοφερές στιγμές της, ακόμα κι όταν αμφιβάλλει για τον εαυτό της, τις ικανότητες της, για τα πράγματα που έχει καταφέρει μέχρι τώρα, βασισμένη στις δικές της δυνάμεις.

Οι δευτερεύοντες χαρακτήρες που πλαισιώνουν την Σάρλοτ, είναι τέλεια σκιαγραφημένοι, ρεαλιστικοί με τους δικούς τους δαίμονες και τις δικές τους μάχες. Δάκρυσα, όταν όλοι αυτοί οι ήρωες έγιναν μια γροθιά για να βοηθήσουν ένα άγνωστο δεκαοχτάχρονο κορίτσι και να του δώσουν την απαραίτητη ώθηση και δίψα για ζωή. Ο καλύτερος από όλους, που σαν από μηχανής θεός, έκανε την Σάρλοτ να καταλάβει πια είναι, ήταν ο Φίλιξ. Σ’ αγαπάω γεράκο.

Το μυθιστόρημα «Διαλυμένο Κορίτσι» είναι ένα βιβλίο που αξίζει να το διαβάσετε, να το κάνετε δώρο στην κόρη, τον γείτονα, να βγείτε να βροντοφωνάξετε για την Σάρλοτ και για όλες τις Σάρλοτ αυτού του κόσμου. Μπορεί η χρονιά αναγνωστικά, να είναι στη μέση της, αλλά το μυθιστόρημα της Kathleen Glasgow είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία που διάβασα για φέτος!

Χριστίνα Μιχελάκη

Ονομάζομαι Χριστίνα, όπως πολύ καλά βλέπετε και ζω στο όμορφο Ηράκλειο της Κρήτης. Είμαι σύζυγος και χαζομαμά. Αγαπάω πολύ την λογοτεχνία για αυτό όπου σταθώ και όπου βρεθώ, είμαι με ένα βιβλίο στο χέρι. Μην με ρωτήσετε ποιος είναι ο αγαπημένος μου συγγραφέας γιατί είναι πολλοί! Ως αθεράπευτη ονειροπόλα, πολλές φορές οι ιστορίες που παλεύουν μέσα στο κεφάλι μου με συνεπαίρνουν. Γι΄ αυτό και γω της γράφω δίνοντας τους πλήρη ελευθερία. Το πρώτο μου βιβλίο έχει τίτλο Τα Αστέρια Του Πεπρωμένου, ενώ άλλες συμμετοχές μου μπορείτε να βρείτε στις ανθολογίες, Το ξύπνημα, Σκοτάδι, Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI,που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Συμπαντικές διαδρομές, αλλά και στο site thebluez.gr.

Διαβάστε περισσότερα