"Δυναμιστές: Η αρχή" ονομάζεται το συγγραφικό ντεμπούτο της Λέιλα Μιτζάλη

Γράφτηκε από την

dunamistes 2Η Λίζα μαθαίνει απότομα ότι στην πραγματικότητα δεν ανήκει στον γνωστό της μέχρι τότε κόσμο, αλλά στον κόσμο των Δυναμιστών. Καθώς προετοιμάζεται να φοιτήσει στην Ακαδημία Ελ, όπου θα μάθει να εξασκεί τις Δυνάμεις της, σταδιακά αποκαλύπτεται ότι η οικογένειά της την κρατούσε στο σκοτάδι. Τα μυστικά και τα μισόλογα την τρελαίνουν και μόνη της παρηγοριά είναι ο έρωτας που ζει με τον Ντημήτρη. Όμως, και αυτός ο έρωτας πρέπει να μείνει κρυφός…

«Προσπάθησε να ελέγχεις τα συναισθήματά σου. Αυτό είναι το κλειδί για να ανακαλύψεις την Δύναμή σου. Έχεις ξεκινήσει να ανακαλύπτεις ένα πολύ μικρό ποσοστό της. Αν δεν μπορέσεις να καταλάβεις πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση, τότε κινδυνεύουν από εσένα τα άτομα που αγαπάς και νιώθεις κοντά σου», με συμβούλεψε και έφυγε χωρίς να μου δώσει άλλες εξηγήσεις. Το μόνο που γνώριζα για εκείνον ήταν το όνομά του. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Η Λέιλα Μιτζάλη κάνει το συγγραφικό της ξεκίνημα με το μυθιστόρημα «Δυναμιστές: Η Αρχή» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως και υπόσχεται να σας ταξιδέψει σε έναν κόσμο πολύ διαφορετικό από αυτόν που γνωρίζουμε, όπου η στοιχειακή μαγεία, έχει τον πρώτο λόγο. Καθίστε αναπαυτικά, ανάψτε μερικά κεριά κι ετοιμαστείτε για μια ανεπανάληπτη περιπέτεια.

Η συγγραφέας λοιπόν μας συστήνει την δεκαεξάχρονη Λίζα Ρούμπηλ, που ζει την ζωή της, ανέμελα και ξέφρενα, όπως κάθε έφηβη. Ωστόσο αυτή η ανεμελιά, πρόκειται να αλλάξει, όταν αναγκάζεται να αποχωριστεί το σπίτι που μεγάλωσε και να μετακομίσει σε ένα νέο. Οι καλοκαιρινές διακοπές, ίσως την βοηθήσουν να ξεχαστεί και να αφήσει την λύπη της πίσω, το ίδιο θα κάνει και ο αινιγματικός, γλυκύτατος Ντημήτρη που έχει βάλει σκοπό την καρδιά της.

Τα βάσανα της Λίζας δεν τελειώνουν εδώ. Μάλιστα τώρα αρχίζουν και ειδικότερα, όταν μαθαίνει με τον πιο αναπάντεχο τρόπο πως όσα γνώριζε και πίστευε είναι ψέματα. Για την ακρίβεια, η Λίζα και όλη της οι οικογένεια, ανήκουν στους Δυναμιστές, μια ομάδα ανθρώπων με ξεχωριστές ικανότητες που τους επιτρέπουν να ελέγχουν τα τέσσερα στοιχεία: τον αέρα, το νερό, την φωτιά και την ξηρά. Η Λίζα θα κληθεί, να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θα προκύψουν, από την είσοδο της στον κόσμο των Δυναμιστών αλλά και από την φοίτηση της στην Ακαδημία Ελ. Άραγε θα καταφέρει να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να βγει νικήτρια;

Πάρτε μία δόση μαγείας, μια δυναμική ηρωίδα, έναν μυστικό έρωτα και μια Ακαδημία για χαρισματικά παιδιά και φτιάξτε το απόλυτο εφηβικό ανάγνωσμα. Και όπως καταλάβατε η Λέιλα Μιτζάλη καταφέρνει να συνδυάσει όλα αυτά τα στοιχεία και να συνθέσει ένα μυθιστόρημα γεμάτο ένταση, αγωνία, μυστικά, ψέματα, ανατροπές και ακαταμάχητα αρσενικά που θα σας κάνει να τρώτε τα νύχια σας, για να μάθετε την συνέχεια. Γιατί, το σωστό το ανάγνωσμα σε αφήνει με το απόλυτο cliffhanger, να μην ξέρεις που πατάς και που βρίσκεσαι!

Η Λίζα είναι μια έφηβη κοπέλα αρκετά συνειδητοποιημένη για την ηλικία της που αντιμετωπίζει με θάρρος και σθένος την καινούργια πραγματικότητα. Παρόλο που η στάση και τα ψέματα όλης της οικογένειας της, την έχουν πληγώσει, εκείνη βάζει τα δυνατά της, για να καταφέρει να ενσωματωθεί σε μια κοινωνία που μέχρι πριν λίγο αγνοούσε την ύπαρξη της. Κι αν τα καταφέρνει λέει! Μου άρεσε πολύ το γεγονός που η Λίζα κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και να τις ξεπεράσει. Είναι μια ξεχωριστή, πολύ χαρισματική νεαρή, ακόμα και για τον κόσμο που ανήκει, αλλά παρόλα αυτά, προτιμά, να κρατά χαμηλό προφίλ και να κοιτάζει την δουλειά της. Βέβαια η εσωστρέφεια της, πολλές φορές δημιουργούσε αχρείαστες παρεξηγήσεις κι αντιπαραθέσεις με τους γύρω της. Το εφηβικό drama που λέμε. Ελπίζω στο δεύτερο βιβλίο να την δούμε να ανοίγεται λίγο περισσότερο, μήπως και ξαλαφρώσει όλο αυτό το βάρος που κουβαλάει στους ώμους της.

Πάμε τώρα στο έτερον ήμισυ, τον Ντημήτρη και για όσους δεν καταλάβατε ακόμα το love interest της Λίζας. Αν και στην αρχή ο Ντημήτρη ήταν σπαθί και ξεκάθαρος στις πράξεις και στα λεγόμενα του μετά μου τα χάλασε. Γιατί ρε Ντημήτρη; Γιατί; Είπαμε πιο πάνω ότι η Λίζα είναι εσωστρεφής, αλλά εσύ τι κάνεις γι’ αυτό; ΤΙΠΟΤΑ. Απλά την αφήνεις να πιστεύει χαζομάρες. Μέγα σφάλμα από μένα. Εντάξει, λίγο πριν το τέλος με έκανε να τον συμπαθήσω ξανά, αλλά θα κρατήσω μια μικρή επιφύλαξη.

Ένα από τα στοιχεία που αγάπησα στην ιστορία, είναι αυτή η αποδοχή και το νοιάξιμο που δείχνουν όλοι για την Λίζα, από συγγενείς μέχρι καθηγητές και συμμαθητές (εξαιρείται η Βερόνικα). Πιστεύω ότι όλη αυτή η αγάπη που δέχεται, είναι που την βοηθάει να εξελιχθεί και να τα βγάλει πέρα στις δυσκολίες. Ειδικά η φιλία της Ιζαμπέλ, δεν την αφήνει να βυθιστεί στην κατάθλιψη. Επίσης οι περιγραφές των χώρων, των τοπίων (θέλω να πάω στη Νήσο Ταμασί) με την λεπτομέρεια που τις διακατείχε, με έβαλαν κατευθείαν στο κλίμα της Ακαδημίας Ελ, τόσο που λέω να γραφτώ κι εγώ την νέα σχολική χρονιά, ακόμα κι αν δεν είμαι Δυναμίστρια.

Όλα καλά κι όλα ωραία μέχρι εδώ όμως υπήρξε ένα πράγμα που με στεναχώρησε και προς αποφυγή παρεξηγήσεων δεν φταίει ούτε το βιβλίο, ούτε η συγγραφέας κι αυτό ΤΟ ΤΟΝΙΖΩ. Δεν ξέρω κατά πόσον είχε γίνει επιμέλεια από τις εκδόσεις και τι επιμέλεια, όμως το κείμενο είχε αρκετά λάθη, επαναλήψεις και κάποιες τρυπούλες στην πλοκή που μια πιο ενδελεχής επιμέλεια θα τα είχε διορθώσει. Σαν αναγνώστης δεν με πείραξαν και τόσο γιατί η ιστορία είχε τραβήξει όλο το ενδιαφέρον μου, ωστόσο σε κάποιον άλλον μπορεί να φαίνονται κουραστικά και να τον αποτρέψουν από το να απολαύσει το βιβλίο όπως του αξίζει. Δεν είμαι επιμελήτρια, δεν κρίνω κανέναν και εννοείται δεν θέλω να προσβάλλω κανέναν απλά αναφέρω τι είδα σαν αναγνώστρια.

Παρόλα αυτά, το μυθιστόρημα «Δυναμιστές» είναι μια πολύ καλή κι αξιόλογη συγγραφική προσπάθεια και φυσικά ανυπομονώ για το επόμενο. Οι πηγές μου με ενημέρωσαν πως η Λίζα και η παρέα της θα είναι κοντά μας για αρκετά βιβλία ακόμα. Γιούπιιι.

Σημαντική σημείωση: Κρατήστε τα χέρια σας μακριά από τον Μέισον μου κι όλα θα πάνε καλά!

Χριστίνα Μιχελάκη

Ονομάζομαι Χριστίνα, όπως πολύ καλά βλέπετε και ζω στο όμορφο Ηράκλειο της Κρήτης. Είμαι σύζυγος και χαζομαμά. Αγαπάω πολύ την λογοτεχνία για αυτό όπου σταθώ και όπου βρεθώ, είμαι με ένα βιβλίο στο χέρι. Μην με ρωτήσετε ποιος είναι ο αγαπημένος μου συγγραφέας γιατί είναι πολλοί! Ως αθεράπευτη ονειροπόλα, πολλές φορές οι ιστορίες που παλεύουν μέσα στο κεφάλι μου με συνεπαίρνουν. Γι΄ αυτό και γω της γράφω δίνοντας τους πλήρη ελευθερία. Το πρώτο μου βιβλίο έχει τίτλο Τα Αστέρια Του Πεπρωμένου, ενώ άλλες συμμετοχές μου μπορείτε να βρείτε στις ανθολογίες, Το ξύπνημα, Σκοτάδι, Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI,που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Συμπαντικές διαδρομές, αλλά και στο site thebluez.gr.

Διαβάστε περισσότερα