7 1"ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕI...
Σε κάθε εγκαταλελειµµένη σκηνή εγκλήµατος υπάρχει ένα κρυµµένο στοιχείο: ένας µικρός οδοντωτός τροχός που σχεδόν δεν διακρίνεται µε γυµνό µάτι. Κάποιος στέλνει στον επιθεωρητή Σαµ Μπέργερ ένα µήνυµα, κάποιος που ξέρει ότι µόνο αυτός θα καταλάβει το κρυπτογραφηµένο χνάρι.
ΚΑΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ...
Όταν άλλη µια έφηβη εξαφανίζεται, ο Σαµ πρέπει να πείσει τους ανωτέρους του ότι έχουν να κάνουν µε έναν σίριαλ κίλερ. Καθώς η αστυνοµία συνεχίζει το κυνήγι για να εντοπίσει το τελευταίο θύµα, ο Σαµ είναι αναγκασµένος να φέρει στο φως βαθιά θαµµένους προσωπικούς δαίµονες. Δεν έχει άλλη επιλογή αν θέλει να καταλάβει το ζοφερό προσωπικό µήνυµα του δολοφόνου πριν εκπνεύσει ο χρόνος.
ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΟΥ..." (οπισθόφυλλο).

Με αυτή την περίληψη μας συστείνει ο Arne Dahl το νέο του αστυνομικό δίδυμο, Σαμ Μπέργερ και Μόλλυ Μπλουμ! Η πρώτη μου επαφή με τον Dahl και με εξέπληξε ευχάριστα. Ένα βιβλίο γεμάτο μηνύματα, άρτιο ως προς την δόμηση των χαρακτήρων και εξελίξεις που σε καθηλώνουν. Ο επιθεωρητής Σαμ Μπέργερ καλείται να εξερευνήσει την εξαφάνιση μίας 15χρονης κοπέλας. Στον δρόμο του μπλέκεται η αστυνόμος Μόλλυ Μπλουμ, ο ρόλος της οποίας κρύβει πολλά μυστικά. Και καθώς σιγά - σιγά τα στοιχεία συνδυάζονται, το μήνυμα του δολοφόνου βρίσκει τον αποδέκτη του, ο οποίος δεν είναι άλλος απο τον Μπέργερ, ο δολοφόνος αποκαλείπτεται, αλλά είναι πάντα ένα βήμα μπροστά. Και μέσα απο τις απαγωγές που έρχονται στο φως, βγαίνουν παράλληλα στην επιφάνεια και μυστικά του μακρινού παρελθόντος των δύο πρωταγωνιστών. Πράξεις της εφηβείας τους, οι οποίες τους καταδιώκουν ακόμα. Ο δολοφόνος βγάζει στην επιφάνεια τι είναι αυτό που ενώνει τον Σαμ με την Μπλουμ, αλλά συγχρόνως και τους χωρίζει. 

Πέρα, όμως, απο τα καθαρά αστυνομικό μέρος της ιστορίας, εξίσου ιδιαίτερο είναι η παρουσίαση των δύο πρωταγωνιστών. Ο Dahl χτίζει σιγά - σιγά τους δύο πρωταγωνιστές, μας δίνει στοιχεία του χαρακτήρα τους, τα οποία έχοντας υπόψην, μας βοηθούν να ερμηνεύσουμε τις πράξεις τους, τις αποφάσεις και τις συμπεριφορές τους. Ο Μπέγερ και η Μόλλυ έχουν τους δικούς δαίμονες, οι οποίοι αν και κλεισμένοι στα βάθη της ψυχής τους, ο δολοφόνος τους ξυπνά και τώρα καλούνται να σταθούν όρθιοι και να μην καταρρεύσουν. Οι δαίμονες αυτοί έχουν όνομα. Bulling!!! Ένα δύσκολο θέμα το οποίο όσο πάει και παίρνει μεγάλες διαστάσεις. Και ο Dahl μας φέρνει αντιμέτωπους με τις επιπτώσεις του όχι μόνο στο θύμα αλλά και στον θύτη. Μία καθηλωτική παρουσίαση του θέματος, εξαιρετική ανάλυση και ωμή περιγραφή, χαρακτηριστικά τα οποία με έκαναν να αγαπήσω τον Dahl. 

Ο δολοφόνος ανακαλύπτεται σχεδόν απο την μέση του βιβλίου, αλλά αυτό δεν μειώνει καθόλου την έντασή του και την αγωνία. Και αυτό γιατί ο Dahl καταφέρνει με μοναδικό τρόπο να συνδυάσει την αναζήτηση των θυμάτων, την αστυνομική έρευνα, με την ψυχολογική παρουσίαση του προφίλ τόσο του δολοφόνου όσο και του διδύμου Μπέγερ - Μπλουμ. Ο Dahl μας παρασύρει στα υγρά, σκοτεινά υπόγεια - φυλακές του δολοφόνου, στα παιδικά του βιώματα, αλλά και στις σκοτεινές αναμνήσεις του Μπέγερ και της Μπλουμ, προσφέροντάς μας ένα εκπληκτικό ταξίδι του μυαλού...

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα