i.isixi.enoikos"Ο Έινταν Τόμας είναι ένας σκληρά εργαζόμενος οικογενειάρχης, ιδιαίτερα αγαπητός στη μικρή κωμόπολη όπου ζει. Είναι από τους ανθρώπους που δίνουν πάντα ένα χέρι βοήθειας, που έχουν πάντα έναν καλό λόγο για τον καθένα. Όμως έχει ένα σκοτεινό μυστικό: απάγει γυναίκες και τις σκοτώνει. Έχει ήδη διαπράξει οχτώ φόνους, και η Ρέιτσελ, φυλακισμένη σε μια αποθήκη, τρέμει πως θα είναι το επόμενο θύμα του.
Όταν η γυναίκα του Έινταν πεθαίνει από καρκίνο, αυτός και η δεκατριάχρονη κόρη του η Σεσίλια αναγκάζονται να μετακομίσουν. Σίγουρος ότι ύστερα από πέντε χρόνια αιχμαλωσίας η Ρέιτσελ έχει υποστεί αρκετή πλύση εγκεφάλου ώστε να μην αποπειραθεί να το σκάσει, ο Έινταν επιλέγει να την πάρει μαζί του και τη συστήνει στην κόρη του ως «φίλη φίλων» που έχει ανάγκη από στέγη. Όμως η Ρέιτσελ, που ξέρει να μάχεται και να επιζεί, βλέπει στο πρόσωπο της Σεσίλια μια σανίδα σωτηρίας και αρχίζει διστακτικά να χτίζει μια σχέση μαζί της. Τότε εμφανίζεται στη σκηνή η Έμιλι, που είναι τρελά ερωτευμένη με τον όμορφο χήρο. Θα μπει στην τροχιά της Ρέιτσελ και της Σεσίλια και θα πλησιάσει κι αυτή επικίνδυνα το φρικτό μυστικό του Έινταν" (οπισθόφυλλο).
 

Και το θρίλερ αρχίζει ...

Ο καλός και πάντα πρόθυμος να προσφέρει Έινταν Τόμας μετά τον θάνατο της γυναίκας του φαίνεται ότι «αποσυναρμολογείται» συναισθηματικά και ψυχικά, οδηγώντας τον αργά και σταθερά σε λάθη. Έχοντας μεγάλη πίστη στον εαυτό του, καθώς με οχτώ φόνους και η αστυνομία δεν τον έχει πλησιάσει καν, αποφασίζει να «βγάλει» στον πάνω κόσμο την Ρέιτσελ, την κοπέλα που έχει απαγάγει εδώ και πέντε χρόνια και την έχει κλεισμένη στο υπόγειο του σπιτιού του. Μετά τον θάνατο της γυναίκας του μετακομίζει μαζί με την κόρη του και η Ρέιτσελ καταφέρνει να τον πείσει να την πάρει μαζί του. Έτσι καταφέρνει να δει επιτέλους κάτι από τον έξω κόσμο, να γνωρίσει την Σεσίλια, την κόρη του Έινταν και την Έμιλι, την κοπέλα που είναι ερωτευμένη με τον Έινταν.  Και ο αγώνας της να επιβιώσει και να δραπετεύσει έρχεται να ξεσηκώσει τις παραιτημένες από κάθε ελπίδα αισθήσεις της, χρησιμοποιώντας ως μέσο απελευθέρωσης την Σεσίλια και την Έμιλι. Και η «ήσυχη ένοικος» αποκτά θέληση να επιστρέψει πίσω στην ζωή.

Ένα σκοτεινό, μυστηριώδες, αγωνιώδες και έντονα ψυχολογικό θρίλερ, που σε κρατάει από την πρώτη στιγμή. Βασικοί πρωταγωνιστές είναι η Ρέιτσελ, η Σεσίλια και η Έμιλι. Μέσα από τις τρεις γυναίκες βλέπουμε τρεις διαφορετικές πλευρές του ίδιου άντρα, του Έινταν. Και πραγματικά σου έρχεται στο μυαλό η φράση που λένε όταν γίνεται ένα έγκλημα από έναν καλό οικογενειάρχη, έναν σωστό πολίτη, «Αποκλείεται, ήταν ένας ήσυχος και καλός άνθρωπος». Ο Έινταν είναι καλός σύζυγος και πατέρας, ο Έινταν είναι ένας κατά συρροή δολοφόνος, ψυχικά ασθενής, ο Έινταν είναι ένας τρυφερός σύντροφος. Έτσι γνωρίζουμε τον Έινταν μέσα από τα μάτια της Σεσίλια, της Ρέιτσελ και της Έμιλι. Πόσα διαφορετικά πρόσωπα μπορεί να έχει κάποιος; Πόσο εύκολο είναι να διακρίνουμε την σκοτεινή πλευρά κάποιου; Μας δίνει στοιχεία τα οποία εμείς παραβλέπουμε ή καταφέρνει να κρύβει καλά τις ψυχικές του διαταραχές; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα και απαντήσεις μας δίνει η ιστορία του Έινταν.

Βέβαια, αυτό που σε καθηλώνει είναι η ψυχική κατάσταση της Ρέιτσελ. Η Ρέιτσελ αναφέρεται στον ίδιο της τον εαυτό σε δεύτερο πρόσωπο, σα να εξιστορεί την ζωή της μετά την απαγωγή σε κάποιον άλλον και τον κάνει με αυτόν τον τρόπο κοινωνό του προβλήματός της. Επίσης, μου έδειχνε μία αποστασιωποίηση, μία εγκατάλειψη, μία απογοήτευση. Πόνος και θλίψη μέσα από την αφήγησή της και τις σκέψεις της. Και φυσικά η χειραγώγηση και η πλύση εγκεφάλου που έχει υποστεί τόσα χρόνια. Πόσο εύκολο είναι να αποφασίσει να φύγει, να δραπετεύσει, όταν η απειλή ότι την παρακολουθεί και θα την σκοτώσει κρέμεται σαν λαιμοτόμος πάνω από το κεφάλι της; Πολλές φορές ένοιωσα ότι έχει το Σύνδρομο της Στοκχόλμης, καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές που τον σκεφτόταν με τρυφερότητα. Θα καταφέρει η Ρέιτσελ να δραπετεύσει; Και αν ναι, πώς θα είναι η ζωή της μετά;

Και μετά την Ρέιτσελ, το πιο τραγικό πρόσωπο είναι η Σεσίλια. Η έφηβη κόρη του Έινταν, που τον έχει πρότυπο και τρελή αδυναμία. Ο μπαμπάς της είναι ο κόσμος της όλος, ειδικά μετά τον θάνατο της μαμάς. Κάθε τι που κάνει ο μπαμπάς, ξέρει ότι το κάνει γιατί την αγαπάει και θέλει να την προστατέψει από κάθε τι κακό και από κάθε κίνδυνο. Ο μπαμπάς έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη της Σεσίλια. Η Σεσίλια δέχεται τη νέα ένοικο στο νέο σπίτι, δέχεται να την γνωρίσει και σιγά – σιγά αρχίζει να βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Αρχίζει να απορεί με αποφάσεις του μπαμπά της, να αμφισβητεί την υπερβολική του προστασία. Και ο κόσμος που έφτιαξε ο μπαμπάς για την Σεσίλια κινδυνεύει να καταρρεύσει. Κι αν συμβεί κάτι τέτοιο πώς μπορεί να το διαχειριστεί ένα έφηβο κορίτσι; Γίνεται να πιστέψεις μία ξένη ότι ο μπαμπάς σου είναι ένας κατά συρροή δολοφόνος;

Και η Έμιλι! Η κοπέλα που ερωτεύεται τον Έινταν και βγάζει μία ρομαντική του πλευρά προς τα έξω θα λέγαμε. Η Έμιλι βλέπει ότι και ο υπόλοιπος κόσμος, έναν καλό πατέρα και ένα μέλος της κοινότητας που βοηθά όσους το χρειάζονται. Βέβαια, ο έρωτας έχει ένα χαρακτηριστικό. Την περιέργεια τι κάνει ο «καλός» μας όταν δεν τον βλέπουμε. Και η Έμιλι παρακολουθεί τον Έινταν. Γνωρίζει την Ρέιτσελ. Και η ζήλια κάνει την εμφάνισή της. Θα καταφέρει η Ρέιτσελ να της πει την αλήθεια; Η Έμιλι θα την πιστέψει; Πώς μπορείς να διαχειριστείς την συγκλονιστική αποκάλυψη; Πώς μπορεις να διαχειριστείς ότι ήσουν αγκαλιά με έναν κατά συρροή δολοφόνο;

Οι τρεις γυναίκες, οι τρεις διαφορετικές μορφές του Έινταν, άγνωστες μεταξύ τους αρχικά, συναντιούνται και η κάθε μία προσπαθεί να κατανοήσει την άλλη, να κατανοήσουν τι συμβαίνει. Η κάθε μία αποτελεί κραυγή αγωνίας για την άλλη. Μία αγωνία επιβίωσης, που γίνεται κραυγή ακόμα κι όταν μιλάνε τα βλέμματα. Η «ήσυχη» ένοικος κάνει φασαρία ακόμα κι όταν κάθεται παθητικά στο πάτωμα, δεμένη με χειροπέδες. Η Σεσίλια ζητάει βοήθεια ακόμα κι όταν κάθεται στον καναπέ και βλέπει το αγαπημένο της τηλεπαιχνίδι. Η Έμιλι ζητάει την προσοχή απεγνωσμένα, ακόμα κι όταν στέκεται γεμάτη απορία απέναντι στην Ρέιτσελ.

Η ήσυχη ένοικος μας βάζει σε έναν κόσμο σκοτεινό, απόκοσμο, ψυχρό, τρελό. Η ήσυχος ένοικος φέρνει στην επιφάνεια τους πιο κρυφούς μας φόβους. Η ήσυχος ένοικος θα σας καθηλώσει.

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα