h sextaΗ Μίνα και ο Βίνσετ, δύο χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα που έζησαν, συναντιούνται ξανά. Αυτή την φορά ένα αγοράκι έχει εξαφανιστεί από το νηπιαγωγείο του και ομοιότητες με μία προηγούμενη απαγωγή έρχεται στο φως. Μία απαγωγή με θλιβερό τέλος τότε. Μία απαγωγή με θλιβερό τέλος τώρα. Και ο χρόνος ξεκινά να μετράει αντίστροφα. Τα παιδιά της Στοκχόλμης κινδυνεύουν. Η Μίνα και η ομάδα της προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο των απαγωγών. Και έχουν δύο συμμάχους. Τον Βίνσετ (πνευματιστής) και την Νόβα, ιδρύτρια της οργάνωσης «Επίκουρα». Δύο συμμάχους με διαφορετικό τρόπο σκέψης, διαφορετικές αντιλήψεις για την ζωή. Ο Βίνσετ έχει δώσει τις «εξετάσεις» του στην ομάδα της Μίνα, η  δίνει τις δικές της τώρα. Η αυτοπεποίθησή της, η πίστη στον εαυτό της και η φήμη της, της δίνουν έναν αέρα υπεροχής. Είναι όμως αυτό που δείχνει; Και κάπως έτσι εμφανίζεται στις ζωές όλων η Σέχτα…

Πόσα παιδιά θα χαθούν; Ποιο είναι το κίνητρο του δολοφόνου; Και η Σέχτα; Καθοδηγεί συνειδήσεις και σκέψεις; Υποτάσσει και κάνει άβουλα όντα τους ανθρώπους με το περιτύλιγμα μιας ανώτερης πνευματικής αναζήτησης και γαλήνης; Ή όντως πρόκειται για έναν διαφορετικό τρόπο ζωής όπου ο άνθρωπος βρίσκει τον εσωτερικό του εαυτό; Και όλα αυτά τι σχέση μπορεί να έχουν με τις απαγωγές – δολοφονίες των παιδιών;

Η δεύτερη ιστορία της Μίνα και του Βίνσετ, και αν το δίδυμο Lackberg – Fexeus καθήλωσαν στο Κουτί, εδώ δίνουν θα μπορούσα να πω ρεσιτάλ. Μία ιστορία που σε καθηλώνει από πολλές απόψεις. Η ιστορία ως ιστορία είναι άρτια δομημένη, όλα δίνονται στις δόσεις που πρέπει να δοθούν. Και παρόλο που ίσως υποπτευθείς τον δολοφόνο, η Lackberg και ο Fexeus παίζουν μοναδικά με το μυαλό μας, και κάνεις δεύτερες και τρίτες σκέψεις. Η λύση των φόνων και η αιτιολογία τους ξεκαθαρίζεται χωρίς αοριστολογίες και όλα τακτοποιούνται μέσα μας.

Φυσικά καταπιάνονται με ένα γεγονός που από μόνο του είναι δύσκολο και ευαίσθητο. Απαγωγή και δολοφονία παιδιών. Δεν χρειάζεται περεταίρω ανάλυση, καθώς είναι ο χειρότερος εφιάλτης όλων των γονιών και όχι μόνο. Και η αλήθεια είναι ότι ήθελα να δω την προσέγγιση, καθώς είχα «φόβους» για σκληρή και ωμή περιγραφή. Και όμως! Οι συγγραφείς προσεγγίζουν με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία το θέμα.  Και μέσα από τις ήπιες περιγραφές τους, καταφέρνουν να περάσουν την αγωνία, τον τρόμο, τον πόνο της απώλειας. Με σεβασμό προς τους γονείς που έχουν βιώσει αυτόν το πόνο, μας μεταδίδουν όλα όσα νοιώθει ένας γονιός που δεν θα αγκαλιάσει ξανά το παιδί του.

 Επίσης, ερχόμαστε σε επαφή με ένα θέμα το οποίο εμείς στην Ελλάδα δεν είμαστε ιδιαίτερα εξοικειωμένοι. Τις σέχτες. Έχουμε διαβάσει, έχουμε ακούσει στις ειδήσεις ή σε ντοκιμαντέρ, αλλά άμεση γνώση δεν έχουμε. Η Σέχτα, λοιπόν, είναι μία οργάνωση η οποία προσφέρει στον άνθρωπο την δυνατότητα να αποδεσμευτεί από τις υλικές απολαύσεις, οι οποίες τον κάνουν σκλάβο. Παράλληλα, ο αρχηγός τους είναι η απόλυτη αλήθεια, τον ακολουθούν πιστά και φτάνουν μέχρι την αυτοκτονία για χάρη του.

Η Lackberg και ο Fexeus προσφέρουν μία ολοκληρωμένη παρουσίαση του πώς λειτουργεί μία σέχτα, πώς ο αρχηγός της χειραγωγεί τους ανθρώπους, τις αδυναμίες και τις ανάγκες που έχουν οι άνθρωποι οι οποίοι προσφεύγουν στις σέχτες. Παράλληλα, με τις δολοφονίες, με την ανακάλυψη του δολοφόνου, μπαίνεις σε έναν νέο κόσμο, ο οποίος σε «παρασύρει» σε σκέψεις και προβληματισμούς. Μαγευτική και συνάμα τρομακτική η δύναμη που ασκούν οι άνθρωποι αυτοί στο μυαλό των άλλων. Ακόμα και σε αυτούς που λένε «Εγώ ποτέ δεν θα παρασυρθώ».

Και φυσικά, δεν γίνεται να μην αναφερθώ στην σχέση της Μίνα και του Βίνσετ. Δύο χρόνια μετά και η ένταση ανάμεσά τους ακόμα υπάρχει. Δύο χρόνια που προσπαθούν και οι δύο να βρουν τον εαυτό τους, αλλά συνειδητοποιούν ότι δεν γίνεται να μην υπάρχει ο ένας στη ζωή του άλλου. Το θέμα είναι πώς; Πώς θα είναι ο ένας στην ζωή του άλλου; Φιλικά; Ερωτικά; Έχουν ακόμα πολλά να λύσουν και αυτό είναι που κάνει την αναμονή του τρίτου βιβλίου αγωνιώδης.

Επίσης, έχουμε μία βαθύτερη διείσδυση στην προσωπική ιστορία της Μίνα, κενά από το Κουτί, ως προς το παρελθόν της, έρχονται και παίρνουν απαντήσεις και σιγά  - σιγά συμπεριφορές της που δεν κατανοούσαμε ξεκαθαρίζονται. Η σχέση της Μίνα με την μητέρα της, η εξαφάνιση – ύστερα από απαίτηση του πρώην άντρα της - από την ζωή της κόρη της, ο κίνδυνος που απειλεί τη ζωή της μικρής, σε βάζουν σε αγωνία, σε τρομάζουν και περιμένεις πώς και πώς το τέλος.

Αντιθέτως, στον Βίνσετ επικεντρώνονται στην ζωή του μετά την ιστορία του Κουτιού και στην σχέση του με την γυναίκα του, τα προβλήματα, τις προσπάθειες να σώσουν τον γάμο τους, τις σχέσεις του με τα παιδιά του. Ερχόμαστε πιο κοντά στις ανησυχίες του για το μέλλον. Ανησυχίες που εντείνονται στο τέλος της ιστορίας, καθώς παράλληλα με τα όσα συμβαίνουν ο Βίνσετ έχει να αντιμετωπίσει την απειλητική εμφάνιση του παρελθόντος, το οποίο θα καταστρέψει το μέλλον του;!   

Στο ίδιο πλαίσιο εξελίσσονται και οι προσωπικές ιστορίες της ομάδας της Μίνα. Η αρχηγός Τζούλια επιστρέφει μετά την γέννηση του παιδιού της και πλέον η ζωή της έχει αλλάξει ριζικά. Μέσα από τις δυσκολίες της βλέπουμε τις δυσκολίες των γυναικών που έχουν διευθυντικές θέσεις, την κατάθλιψη μετά τη γέννα και το πόσο σημαντική είναι η στήριξη του συζύγου. Ο Ρούμπεν, ο οποίος προσπαθεί να τα βρει με τον εαυτό του, να ξεπεράσει την Έλινορ, να  μην φλερτάρει κάθε θηλυκό και ξαφνικά μαθαίνει κάτι που θα του αλλάξει ζωή. Ένα ευχάριστο γεγονός, που θα μας κάνει και εμάς να χαμογελάσουμε και να χαρούμε μαζί του. Ο Πέντερ, ο οποίος είναι ένας περήφανος μπαμπάς τριδύμων και συνέχεια δείχνει βιντεάκια με τραγούδια κτλ των μικρών του. Μία αγάπη που του δίνει δύναμη ακόμα και στα πιο δύσκολα. Ο Κρίστερ με τις προσωπικές του σκέψεις και την προσωπική του μοναξιά. Και το νέο μέλος ο Άνταμ, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει την διστακτικότητα των νέων του συναδέλφων και πρέπει να εγκλιματιστεί όσο πιο γρήγορα γίνεται στο κλίμα της ομάδας, γιατί οι χρονοκαθυστερήσεις είναι καταστροφικές σε ανθρώπινες ζωές.  

Η Σέχτα θα μας παρασύρει, θα παίξει με το μυαλό μας! Θα μας προσφέρει δυνατές συγκινήσεις! … Η Σέχτα θα μας κάνει να περιμένουμε εναγωνίως την ολοκλήρωση της ιστορίας!  

 

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα