lightlark 2ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΕΤΗΡΙΔΑ

Κάθε εκατό χρόνια το νησί του Λάιτλαρκ εμφανίζεται μόνο για εκατό μέρες για να φιλοξενήσει ένα θανάσιμο παιχνίδι, στο οποίο οι ηγέτες έξι βασιλείων προσπαθούν να λύσουν τις κατάρες τους και να κερδίσουν απαράμιλλη δύναμη. Κάθε ηγέτης έχει κάτι να κρύψει. Και κάθε κατάρα απειλεί να καταστρέψει έναν ολόκληρο λαό. Για να τις λύσουν –και να σώσουν τους εαυτούς τους και τα βασίλειά τους– ένας ηγέτης πρέπει να πεθάνει.

Για να επιβιώσει, η Άιλα Κράουν πρέπει να πει ψέματα, να εξαπατήσει, να προδώσει.

Την ίδια στιγμή που η αγάπη περιπλέκει τα πάντα… (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Και κάπως έτσι ένα διάσημο βιβλίο του tiktok έρχεται και στην Ελλάδα, από τις εκδόσεις Ψυχογιός, σε μια πανέμορφη έκδοση με sprayed edges. Ένα βιβλίο που το είδα να κυκλοφορεί πολύ έντονα στο ελληνικό bookstagram, πείθοντας με να το διαβάσω κι εγώ τελικά. Και χαίρομαι που το έκανα.

Η συγγραφέας Alex Aster φτιάχνει τον δικό της μοναδικό κόσμο και μας καλεί να ταξιδέψουμε και να γίνουμε μάρτυρες σε μια συναρπαστική ιστορία που τα έχει όλα: δράση, αγωνία, όμορφες περιγραφές, δυνατούς χαρακτήρες, μπόλικη μαγεία και μια δόση έρωτα.

Διάβασα το βιβλίο δύο φορές απανωτά! Την πρώτη φορά το τέλος με άφησε όχι μόνο με το στόμα ανοιχτό, αλλά ήμουν οριακά στα πρόθυρα έκρηξης. Την δεύτερη φορά το διάβασα για να δώσω περισσότερη σημασία σε κάποια σημεία που δεν είχα θεωρήσει και τόσο σημαντικά, κάποιες λεπτομέρειες που δεν πρόσεξαν και που όμως έκαναν τεράστια διαφορά κι έβγαζαν νόημα στο τέλος του βιβλίου.

Ότι και να πω είναι λίγο. Δεν έχω παρακολουθήσει καθόλου το drama που γίνεται/έγινε στο tiktok, δεν γνωρίζω αν η συγγραφέας υποσχέθηκε πράγματα στο κοινό της που τελικά δεν έγινα, παρόλα αυτά απόλαυσα το Lightlark από την αρχή μέχρι και την τελευταία τελεία. Οι λεπτομερέστατες περιγραφές της συγγραφέας, για τον κόσμο, τα μέρη, τα βασίλεια και τις μαγικές δυνάμεις που κατείχε ο κάθε ηγέτης με έβαλαν αμέσως στο κλίμα. Αν και οι πληροφορίες που λαμβάνει ο αναγνώστης στην αρχή του βιβλίου είναι αρκετές και ίσως σε κάποιους φανούν λίγο κουραστικές, εμένα δεν με ενόχλησαν καθόλου. Μπόρεσα να κατανοήσω καλύτερα τον κόσμο που έχει δημιουργήσει η Alex Aster και να κατανοήσω καλύτερα κάποιες από τις αποφάσεις και τις πράξεις που ακολουθούν οι ήρωες της.

Οι χαρακτήρες είναι αρκετά καλογραμμένοι, με δικό τους υπόβαθρο ο καθένας που κεντρίζουν την περιέργεια του αναγνώστη να μάθει περισσότερα για το παρελθόν τους. Πλαισιώνουν την Άιλα ο καθένας με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο και δίνουν ώθηση στην πλοκή όταν εκείνη το χρειάζεται. Θα ήθελα να δω περισσότερο από την ψυχοσύνθεση τους, στο δεύτερο βιβλίο της σειράς, ειδικά τον Όρο και τον Γκριμ. Είναι δύο χαρακτήρες που μου έκαναν πολύ μεγάλη εντύπωση, γιατί αν και διαφέρουν παντελώς μεταξύ τους, έχουν κοινά κάποια σημεία που με έκαναν να τους συμπαθήσω, ακόμα και όταν οι πράξεις τους ήταν απαράδεκτες. Ναι Γκριμ σε σένα αναφέρομαι.

Για την Άιλα δεν έχω να πω και πολλά. Είναι μια δυναμική νέα κοπέλα, λίγο φοβισμένη για τον έξω κόσμο, που έχει μάθει να ζει στην ασφάλεια του κλουβιού της. Ακολουθεί πιστά τις οδηγίες που της δίνουν όσοι την περιτριγυρίζουν αν και όλα αυτά τα μαθήματα πάνε περίπατο, όταν επιτέλους είναι ελεύθερη για πρώτη φορά στη ζωή της, με την περιέργεια της να χτυπάει κόκκινο για κάθε τι που βλέπει. Μου άρεσε η ξεχωριστή σχέση που είχε με την Σελέστ και πως πάντα έβαζε την φιλία τους πάνω από όλα. Αγάπησα το θάρρος και την γενναιότητα που έδειχνε σε κάθε κίνδυνο, όσο ανίσχυρη κι αν ήταν. Είμαι σίγουρη πως θα δούμε πολύ από αυτόν τον δυναμισμό στο δεύτερο βιβλίο.

Κάτι που με ενόχλησε στην πρώτη ανάγνωση ήταν σκηνές ανάμεσα στην Άιλα και τον Γκριμ. Φτάνοντας ωστόσο στο τέλος και κατά την δεύτερη ανάγνωση του βιβλίου, κατάλαβα που αποσκοπούσαν αυτές οι σκηνές και τι ήθελαν να πετύχουν. Αν και είμαι ομάδα Όρο, από την αρχή μέχρι το τέλος, θέλω να δω πως θα εξελιχθεί αυτό το ενδιαφέρον ερωτικό τρίγωνο ανάμεσα τους.

Το Lightlark έχει στοιχεία από άλλα γνωστά αγαπημένα βιβλία φαντασίας, ωστόσο δεν χάνει την μοναδικότητα του. Θα το διάβαζα ξανά και ξανά κι ανυπομονώ για το δεύτερο βιβλίο της σειράς, που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο στα αγγλικά. Ήταν ένα από τα καλύτερα βιβλία φαντασίας που διάβασα για φέτος και σας το προτείνω με κλειστά τα μάτια.

Χριστίνα Μιχελάκη

Ονομάζομαι Χριστίνα, όπως πολύ καλά βλέπετε και ζω στο όμορφο Ηράκλειο της Κρήτης. Είμαι σύζυγος και χαζομαμά. Αγαπάω πολύ την λογοτεχνία για αυτό όπου σταθώ και όπου βρεθώ, είμαι με ένα βιβλίο στο χέρι. Μην με ρωτήσετε ποιος είναι ο αγαπημένος μου συγγραφέας γιατί είναι πολλοί! Ως αθεράπευτη ονειροπόλα, πολλές φορές οι ιστορίες που παλεύουν μέσα στο κεφάλι μου με συνεπαίρνουν. Γι΄ αυτό και γω της γράφω δίνοντας τους πλήρη ελευθερία. Το πρώτο μου βιβλίο έχει τίτλο Τα Αστέρια Του Πεπρωμένου, ενώ άλλες συμμετοχές μου μπορείτε να βρείτε στις ανθολογίες, Το ξύπνημα, Σκοτάδι, Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI,που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Συμπαντικές διαδρομές, αλλά και στο site thebluez.gr.

Διαβάστε περισσότερα