litrosiΆλλος ένας φόνος και ο Χούλνταρ για άλλη μία φορά θα χρειαστεί την βοήθεια της Φρέιγια, καθώς ο φόνος αφορά μία έφηβη κοπέλα. Η έφηβη Στέλλα απαγάγεται από το σινεμά όπου δούλευε και μερικές ώρες αργότερα οι «φίλοι» της, αληθινοί και διαδυκτιακοί, λαμβάνουν στο το Snapchat (εφαρμογή με βίντεο) βίντεο με την τραγική προσπάθεια της Στέλλα να γλιτώσει, τις απεγνωσμένες «συγνώμες» της για κάτι το οποίο ίσως έκανε και με την άγρια δολοφονία της.

Ο Χούλνταρ και ο Γκούτλογκουρ, ο συνεργάτης του, αρχίζουν τις ανακρίσεις των φίλων, των γνωστών και της οικογένειας της Στέλλα, προσπαθώντας να λύσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται την υπόθεση, προκειμένου να αποδείξουν στην Έρλα, την προϊσταμένη τους, η οποία τους βάζει εμπόδια και τους έχει στο περιθώριο, (οι σχέσεις της Έρλα και του Χούλνταρ είναι πλέον εχθρικές, καθώς μετά την σύντομη σχέση τους, έγιναν έρευνες για σεξουαλική παρενόχληση και άλλα) ότι δεν είναι τυχαία στο Τμήμα των Ανθρωποκτονιών.

Ο Χούλνταρ με τη βοήθεια της Φρέιγια, όπου και η σχέση του μαζί της είναι ιδιαίτερα δυσλειτουργική, (και φυσικά το να ζητήσει την συνδρομή της στην υπόθεση προκάλεσε τον θυμό της Έρλα, φέρνοντάς τον σε ακόμα πιο δυσχερή θέση), σύντομα θα ανακαλύψουν ότι η Στέλλα δεν ήταν το καλό κορίτσι, όπως παρουσιαζόταν, αλλά μία σκληρή έφηβη που ήθελε να είναι το επίκεντρο και εκφόβιζε μία συμμαθήτριά της. Και καθώς προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι του φόνου της Στέλλα, άλλη μία εξαφάνιση ενός εφήβου αυτή τη φορά, του Έγιλ, και η αποστολή του βίντεο του θανάτου του και πάλι στο Snapchat, επιβεβαιώνει τις υποψίες ότι πρόκειται για κάποιον «εκδικητή», καθώς και ο Έγιλ έχει ασκήσει bulling σε έναν συμμαθητή του.

Το μυστήριο περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, καθώς τα δύο θύματα έχουν δίπλα τους τους αριθμούς 2 και 3 αντίστοιχα. Ο Χούλναρ, ο Γκούντλογκουρ, η Έρλα και η Φρέιγια πρέπει να ανακαλύψουν γρήγορα ποιος είναι ο αριθμός 1 και στη συνέχεια τον δολοφόνο. Έναν δολοφόνο, ο οποίος αναζητά μία συγνώμη… Μία συγνώμη από παλιά, μία συγνώμη που του γίνεται έμμονη ιδέα…

Μία συγκλονιστική ιστορία με ένα θέμα ανέκαθεν υπαρκτό, αλλά με πλέον τραγικές διαστάσεις στις μέρες μας. Bulling ή αλλιώς σχολικός εκφοβισμός. Ο φόβος και ο τρόμος των παιδιών που αισθάνονται διαφορετικά από τους συνομήλικούς τους, που έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας, που δεν έχουν την «αποδεχτή» ομορφιά, παιδιών που ξεχωρίζουν. Πέρα από την ρεαλιστική της γραφή, η οποία πλέον είναι δεδομένη, καθώς ξέρεις πλέον ότι θα διαβάσεις σκληρές περιγραφές που αναφέρονται σε σκληρές αλήθειες, και την εξαίρετη παρουσίαση των σχέσεων του Χούλνταρ, της Φρέιγια και της Έρλα, η Λύτρωση ξεχωρίζει για το θέμα που διαπραγματεύεται. Το Bulling και το διαδίκτυο. Μέσα από το Snapchat φαίνεται το πάθος των νέων να παρουσιάζουν τη ζωή τους στο διαδίκτυο, να μαζεύουν like, να παρουσιάζουν έναν εαυτό που δεν είναι αλλά είναι αρεστός στους άλλους. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι μέσω του διαδικτύου και της ανωνυμίας που αυτό προσφέρει μπορεί κάποιος να καταστρέψει τη ζωή ενός άλλου.

Μέσω του bulling και του διαδικτύου η Yrsha Sigurdardottir παρουσιάζει την σκληρή πραγματικότητα του κόσμου των εφήβων. Οι νέοι είναι σκληροί και πλέον έχουν γίνει απάνθρωποι. Δεν σκέφτονται τις συνέπειες των πράξεών τους και όλα τα βλέπουν ως μία πλάκα. Γιατί έτσι τους έμαθαν στις οικογένειές τους. Μεγάλωσαν με την ιδέα ότι είναι ξεχωριστοί, ότι έχουν πάντα δίκιο και ότι είναι υπεράνω όλων. Οι έφηβοι που είναι θύματα εκφοβισμού, δεν μιλάνε, δεν αντιστέκονται, δέχονται παθητικά όλα τα μαρτύρια. Γιατί έτσι τους έμαθαν στις οικογένειές τους. Μεγάλωσαν με την ιδέα ότι πρέπει να δέχονται τις γνώμες των άλλων, να μην φέρνουν αντιρρήσεις, να μην προκαλούν προβλήματα. Και οι δύο αυτές κατηγορίες γονιών θα καταλάβουν το λάθος στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους με τον πιο τραγικό τρόπο, τον θάνατο. Είτε τον θάνατο ως εκδίκηση απέναντι στον θύτη, είτε τον θάνατο ως λύτρωση του θύματος, αυτοκτονία.

Η «Λύτρωση» είναι ένα βιβλίο που σκιαγραφεί την σύγχρονη κοινωνία και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου …

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα