Ματωμένη Πεταλούδα - Μάρτα Καουκόνεν

Γράφτηκε από την

ματωμενη.πεταλούδα«Η σταρ θεραπεύτρια Κλαρίσα Βίρτανεν έχει αντιμετωπίσει πολλά δύσκολα περιστατικά στο παρελθόν. Όταν δέχεται στο γραφείο της την Ίρα, μια ψυχικά τραυματισμένη νεαρή κοπέλα η οποία ίσα που μπορεί να ψελλίσει κάποιες λέξεις, σημαίνει συναγερμός μέσα της. Το κορίτσι φαίνεται ότι πρόκειται να κάνει κακό στον εαυτό του. Πρέπει να την αποτρέψει με κάθε τρόπο. Δεν επιτρέπεται άλλωστε να χάσει μία από τις ασθενείς της. Γιατί αυτό θα κατέστρεφε τη φαινομενικά τέλεια ζωή της. Ωστόσο δε γνωρίζει ότι η Ίρα την επέλεξε για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο…» (οπισθόφυλλο).

Τέσσερις πρωταγωνιστές. Τέσσερα πρόσωπα που μέσα από τις προσωπικές τους εξομολογήσεις, θα φέρουν στην επιφάνεια το σκοτάδι της ψυχής τους. Θα γκρεμιστούν και θα γεννηθούν ξανά μέσα από τις στάχτες τους. Οι ήρωές μας, αν και φαινομενικά φαίνεται ότι δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, μας ανοίγουν την πόρτα του μυαλού τους και μας προσκαλούν στα άδυτα της ψυχής τους. Εθισμοί, άρρωστες επιθυμίες, παιδεραστία, ανορεξία, είναι μερικά από τα «προβλήματα», τα οποία «τρώνε» τις ψυχές των πρωταγωνιστών. «Προβλήματα» που μας παγώνουν. «Προβλήματα» που η συγγραφέας με πρωτοπρόσωπη και ρεαλιστική γραφή τα φέρνει ακριβώς μπροστά στα μάτια μας. Και μας παρουσιάζει την πραγματικότητα.

Η Ίρα με την τραυματισμένη ψύχη, που ψάχνει απελπισμένα την λύτρωση. Η Κλαρίσα Βίρτανεν, η διάσημη θεραπεύτρια που αναλαμβάνει να βγάλει το «κακό» μέσα από την ψυχή της Ίρα. Ο Πέκα, ο σύζυγος της Κλαρίσα, ένας ήρεμος άνθρωπος, ο γείτονας που λες «ποτέ δεν είχε δώσει αφορμή». Και ο Άρτο, δημοσιογράφος, ο οποίος εξαιτίας του προσωπικού του δράματος, έχει στραφεί στο αλκοόλ. Ο αλκοολικός δημοσιογράφος αναλαμβάνει να γράψει ένα άρθρο για την Κλαρίσα.

Από την πρώτη σελίδα η Ίρα μας συστήνεται και μας παρασύρει στον σκοτεινό κόσμο του μυαλού της. Ένας κόσμο γεμάτο εγκλήματα! Η Ίρα από την πρώτη στιγμή παρουσιάζει αυτό που είναι. Μία κατά συρροή δολοφόνος. Ένα κορίτσι με μία παιδική ηλικία που τραυμάτισε την ψυχή της, μία παιδική ηλικία που διέλυσε στην ουσία το μέλλον της. Η Ίρα όμως είναι και μία παθολογική ψεύτρα. Έχει ανάγκη να τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων. Η επιλογή της Κλαρίσα ως θεραπεύτριά της, δεν είναι τυχαία. Τελικά, όλα όσα αφηγείται η Ίρα είναι αλήθεια ή όχι;

Η Κλαρίσα, η διάσημη και πανέξυπνη ψυχοθεραπεύτρια, καλείται να δει μέσα στην ψυχή της Ίρα και να την βγάλει από το σκοτάδι που την έχει κατακλείσει. Ωστόσο και  ίδια κρύβει δικά της «εγκλήματα» (εντός και εκτός εισαγωγικών), τα οποία τα αντιμετωπίζει με το αλκοόλ και μία ψυχρή λογική. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η φήμη και η διασημότητα. Και δεν θα αφήσει κανέναν και τίποτα να της γκρεμίσει όλο αυτό που έχτισε με κόπο. Δεν διστάζει να πατήσει επί πτωμάτων όταν νοιώθει ότι απειλείται. Θα νοιώσει την κραυγή βοήθειας της Ίρα ή η ματαιοδοξία της θα την τυφλώσει;

Τέλος, οι δύο άντρες της ιστορίας. Ο Πέκα, ο σύζυγος της Κλαρίσα. Ένας απλός, καθημερινός άνθρωπος. Με την δουλειά του, την γυναικά του, την ηρεμία του. Ένας άντρας που στηρίζει την καριέρα της συζύγου και νοιώθει ιδιαίτερα περήφανος για αυτήν. Ένας άνθρωπος που περνά απαρατήρητος. Ένας άνθρωπος υπόδειγμα, που ποτέ δεν θα προκαλέσει κάποιο επεισόδιο ή θα τσακωθεί. Όμως, ο Πέκα κρύβει καλά τις επιθυμίες του. Ο Πέκα κρύβει καλά την διαστροφή μου έχει μέσα του. Και όταν νοιώσει ότι απειλείται, για άλλη μία φορά θα βγει προς τα έξω ο αληθινός του χαρακτήρας. Ο δαίμονας που τον κατατρέχει θα τον καταβροχθίσει; Ή θα καταφέρει να τον νικήσει;  

Ο Άρτο, από την άλλη, ένας αλκοολικός δημοσιογράφος, προσπαθεί μέσα από την συνέντευξη της Κλαρίσα να σώσει την δουλειά του. Η Κλαρίσα είναι υπόδειγμα επαγγελματία, μία άριστη θεραπεύτρια, κομψή, γοητευτική, πετυχημένη επαγγελματικά και προσωπικά, το απόλυτο είδωλο για κάθε γυναίκα. Ο Άρτο, προκειμένου να διατηρήσει την δουλειά του, θα επιχειρήσει να διαλύσει την εικόνα της τέλειας γυναίκας. Μέσα από τη συνέντευξη, όμως, θα βγουν στην επιφάνεια και τα δικά του προσωπικά προβλήματα. Πώς θα σταθεί απέναντί τους; Η Κλαρίσα θα τον βοηθήσει;

Τέσσερεις ιστορίες, που συγκλονίζουν, καθώς έρχονται σιγά – σιγά στοιχεία τους στο φως. Τα μυστικά έρχονται σιγά – σιγά στο φως. Η αλήθεια, όσο οδυνηρή και ναι είναι, βγαίνει προς τα έξω.

 Και όταν έρθει στο φως, θα δείξουν όλοι τους αν μπορούν να την αντέξουν. Αν μπορούν να αντέξουν τη νέμεσις, έτσι ώστε να έρθει η κάθαρση και η λύτρωση!!!

 

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα