"Ο κυνηγός του σκότους: Άπαντα Τόμος 3" Χ. Φ. Λάβκραφτ

Γράφτηκε από την

o kunigos tou skotoys«Οι σοφοί έχουν αμυδρά μαντέψει το τρομακτικό μεγαλείο του κοσμικού κύκλου, που μέσα του ο κόσμος μας και η ανθρώπινη ράτσα δεν αποτελεί παρά ένα περαστικό, ασήμαντο συμβάν. Έχουν ήδη κάνει υπαινιγμούς για περίεργα όντα που επιβιώνουν αιώνια, που η σκέψη τους θα μας πάγωνε το αίμα, αν δεν την καλύπταμε με μια μάσκα θαμπής απαισιοδοξίας».

Στη συλλογή τούτη είναι συγκεντρωμένες μερικές από τις καλύτερες ιστορίες του Χ. Φ. Λάβκραφτ, δάσκαλου της λογοτεχνίας του μακάβριου και του τρόμου. Η θεματολογία του, αυτή «του κοσμικού τρόμου και της πνευματικής φρίκης», δίνεται με τη γνωστή ικανότητα του στην εικονογράφηση του κόσμου της φαντασίας, ικανότητα που τον έφερε κορυφαίο του είδους για μια ολόκληρη εποχή. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Συνεχίζουμε με τον τρίτο τόμο, από τα Άπαντα του Λάβκραφτ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος. Όπως και στο προηγούμενο άρθρο θα σας παρουσιάσω τις ιστορίες του που ξεχώρισα και αγάπησα.

Αρχίζουμε τα «Ποντίκια μέσα στους τοίχους» πλάσματα που ποτέ δεν συμπάθησα και μετά από αυτό που διάβασα δεν θέλω να τα βλέπω, ούτε να τα σκέφτομαι. Ο Γουόλτερ ντε λα Πόερ, αφήνει την Αμερική για να επιστρέψει στα πατρογονικά εδάφη του, στην Αγγλία, με σκοπό να ανακαινίσει το αβαείο του Έξαμ, κληρονομιά από τους προγόνους του.

Θα έρθει αντιμέτωπος με το φόβο και το μίσος των ντόπιων ανθρώπων, για το σπιτικό και για την οικογένεια του. Και παρά τις προειδοποιήσεις των κατοίκων και τις δεισιδαιμονίες που είναι συνυφασμένες με το αβαείο, ο Γουόλτερ θα μετακομίσει εκεί με τους υπηρέτες και τα κατοικίδια του. Θα έπρεπε να περιμένει βέβαια, πως όταν το σπίτι σου είναι χτισμένο πάνω σε αρχαίο ναό, ο ύπνος σου, δεν θα είναι και τόσο ήσυχος.

Από την μία τα παράξενα όνειρα, οι απόκοσμοι ήχοι που προέρχονταν μέσα από τους τοίχους του σπιτιού, η αγαπημένη του γάτα, που αρνείται πεισματικά να μπει στο δωμάτιο τις νυχτερινές ώρες, από την άλλη οι υπηρέτες, που δεν βλέπουν τα παράξενα φαινόμενα και δεν ακούν τους ανατριχιαστικούς θορύβους μέσα από τους τοίχους, πείθουν τον Γουόλτερ πως κάτι δεν πηγαίνει και τόσο καλά στην οικία του, έτσι τι πιο φυσιολογικό, από το να κατέβει στα υπόγεια, μαζί με τον φίλο του Νόρις. Και φυσικά καταλαβαίνουμε όλοι προς τα που πηγαίνει αυτό.

 Μαζί, βρίσκουν ένα θησαυροφυλάκιο με κάποια πολύ περίεργα ευρήματα, προ ρωμαϊκής εποχής. Παρασυρμένοι από την ανακάλυψη τους, συγκροτούν μια ομάδα αρχαιολόγων και επιστημόνων για να ρίξουν φως, γύρω από την προέλευση τον μυστήριων ευρημάτων. Και εκεί αρχίζει το καλό για τον αναγνώστη, το κακό για τον Γουόλτερ και τον φίλο του. Και πιστέψτε με, τα ποντίκια και η μούχλα, δεν ήταν το χειρότερο ον, σε αυτή την ιστορία.

Η δεύτερη ιστορία που ξεχώρισα ήταν «Το μοντέλο του Πίκμαν». Ίσως και η πιο ανατριχιαστική ιστορία του από όσες έχω διαβάσει. Ακόμα μου σηκώνεται η τρίχα όταν την σκέφτομαι. Όλα λοιπόν ξεκινούν, όταν ο καλλιτέχνης Πίκμαν, προσκαλεί τον Θέρμπερ, έναν λάτρη της τέχνης, στο προσωπικό του στούντιο, κάπου στις φτωχογειτονιές του North End στη Βοστώνη, μέσα από μακάβριους δρόμους, ποτισμένους με φρίκη και σκοτάδι.

Εκεί ο Θέρμπερ, αντικρίζει μερικά πολύ φρικιαστικά έργα, βγαλμένα σαν από εφιάλτη που αναδίδουν, την τρέλα του καλλιτέχνη, απόκοσμα κι αλλόκοτα πλάσματα, πέρα από κάθε φαντασία, που θα τρομοκρατούσαν και τον πιο γενναίο άντρα.

Αν και αυτή η ιστορία του Λάβκραφτ, δεν εμβαθύνει και τόσο στους χαρακτήρες και την πλοκή, καταφέρνει να σαγηνεύσει τον αναγνώστη, με τις περιγραφές, των έργων του Πίκμαν. Έργα παράξενα, γεμάτα τέρατα, που προκαλούν ρίγη. Ακόμα και οι περιγραφές του Θέρμπερ για τα όσα είδε στους πίνακες του καλλιτέχνη, ερεθίζουν την φαντασία του αναγνώστη.

Απόλυτα ατμοσφαιρική, όπως όλες οι σύντομες ιστορίες του μα αυτή ήταν ένα επίπεδο παραπάνω.

Και συνεχίζουμε με τον απόλυτο, το πιο διάσημο δημιούργημα του συγγραφέα, τον έναν και μοναδικό Κθούλου. Το κάλεσμα του Κθούλχου, ίσως ήταν ένα από τα έργα του, που περίμενα πως και πως να διαβάσω και παρά τον μικρό όγκο του, τουλάχιστον στα μάτια μου, είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα του συγγραφέα, που έχει εμπνεύσει, αμέτρητους καλλιτέχνες, συγγραφείς, σεναριογράφους κ.α.

Η αφήγηση μοιάζει λίγο με αρχαιολογική έρευνα. Η πραγματικότητα, μπλέκεται με ανατριχιαστικές περιγραφές, που οδηγούν την φαντασία του αναγνώστη κυριολεκτικά στην τρέλα. Σε ένα ναυάγιο στον Νότιο Ειρηνικό, ετοιμαστείτε να γίνεται μάρτυρες, ατελείωτου φρικιαστικού σκοταδιού, όπως μόνο ο Λάβκραφτ ξέρει να συνθέτει. Ο συγγραφέας αντλεί την έμπνευση του, από ελληνικούς μύθους, όπως εκείνου της Ατλαντίδας, αλλά και του Σκανδιναβικού θρύλου, Κράκεν. Δεν σας λέω περισσότερα, σας αφήνω να ανακαλύψετε μόνοι σας την γοητεία του μύθου.

Συνεχίζω με την ιστορία «Τρόμος στο Ντάνγουιτς». Μας μιλάει για ένα αγόρι, τον Γουίλμπουρ, προερχόμενο από μία μισότρελη οικογένεια, που η ενασχόληση της με την μαγεία, είχε προκαλέσει τους ψιθύρους και την αποστροφή των κατοίκων. Ένα πλάσμα αρκετά ανεπτυγμένο για την ηλικία του, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Ένα πλάσμα που θέλει διακαώς να πιάσει στα χέρια του το Νεκρονομικόν, το αρχαίο εκείνο βιβλίο, που εξιστορεί, έναν άλλον κόσμο, όπου κάποτε, έζησαν και κυβέρνησαν οι «Αρχαίοι».

Μέσα στην εμμονή του ο Γουίλμπουρ θα ξεκλειδώσει μια πύλη και θα καλέσει μια αρχαία οντότητα, που θα σας παγώσει το αίμα. Και μόνο η περιγραφή του πλάσματος με έκανε να αηδιάσω.

Θα μπορούσα να σας γράψω κι άλλα για το έργο του Λάβκραφτ και για τα όσα φρικιαστικά διάβασα, μα δεν θα ήταν αρκετά. Είναι ένας συγγραφέας που παρά το σύντομο έργο του, θα εμπνέει γενιές και γενιές με την απαράμιλλη φαντασία και τα αλλόκοτα δημιουργήματα του. Εννοείται πως ο τέταρτος τόμος, με τα τελευταία έργα του, θα φτάσει σύντομα στα χέρια μου κι ας μην κοιμηθώ για ένα μήνα!

 

Χριστίνα Μιχελάκη

Ονομάζομαι Χριστίνα, όπως πολύ καλά βλέπετε και ζω στο όμορφο Ηράκλειο της Κρήτης. Είμαι σύζυγος και χαζομαμά. Αγαπάω πολύ την λογοτεχνία για αυτό όπου σταθώ και όπου βρεθώ, είμαι με ένα βιβλίο στο χέρι. Μην με ρωτήσετε ποιος είναι ο αγαπημένος μου συγγραφέας γιατί είναι πολλοί! Ως αθεράπευτη ονειροπόλα, πολλές φορές οι ιστορίες που παλεύουν μέσα στο κεφάλι μου με συνεπαίρνουν. Γι΄ αυτό και γω της γράφω δίνοντας τους πλήρη ελευθερία. Το πρώτο μου βιβλίο έχει τίτλο Τα Αστέρια Του Πεπρωμένου, ενώ άλλες συμμετοχές μου μπορείτε να βρείτε στις ανθολογίες, Το ξύπνημα, Σκοτάδι, Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI,που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Συμπαντικές διαδρομές, αλλά και στο site thebluez.gr.

Διαβάστε περισσότερα