Ο θάνατος του Οδυσσέα - Δημήτρης Σίμος

Γράφτηκε από την

o thanatos tou odiseaΚαι εκεί που ο Καπετάνος και η ομάδα του ξεκουράζεται, ένας άνδρας απειλεί να αυτοκτονήσει από την ταράτσα ενός ξενοδοχείου και η ομάδα επιστρέφει δυναμικά τη δράση. Ο άντρας δολοφονείται στην αγκαλιά του Καπετάνου από έναν ελεύθερο σκοπευτή. Και η αναζήτηση του δολοφόνου ξεκινά. Τίποτα όμως δεν είναι απλό. Ένα ταριχευμένο τσακάλι βρίσκεται στην ντουλάπα του θύματος. Νέοι φόνοι ακολουθούν. Βαλσαμωμένα ζώα αφήνονται ως «σημάδι» του δολοφόνου στους τόπους των εγκλημάτων. Η αντιτρομοκρατική ομάδα φτάνει στην Εύβοια. Εθνικιστικά στοιχεία εμφανίζονται στην αστυνομία. Μυστικοί πράκτορες αποκαλύπτονται και προκαλούν έκπληξη. Και ο Καπετάνος μέσα σε όλη αυτή τη δίνη καλείται να λύσει μία συνομωσία που ξεπερνά κάθε φαντασία. Τι σχέση έχει το θύμα με το πρόγραμμα προσηλυτισμού «στρατιωτών»; Ποιος κρύβεται πίσω από όλα αυτά; Τελικά ο θάνατος του Οδυσσέα είναι οριστικός;

Η νέα αποστολή του Καπετάνου και της ομάδας του κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Ο Ορέστης, η Μινιόν, ο Βαμβακάς, ο Ατσαλάκωτος, μαζί με τον Καπετάνο έρχονται αντιμέτωποι με μία πραγματικότητα συγκλονιστική, την έξαρση του εθνικισμού στην χώρα μας. 2015 και η Ελλάδα βρίσκεται υπό την πίεση σκληρών μέτρων λόγω μνημονίων. Φως δεν φαίνεται πουθενά και οι φασιστικές – εγκληματικές οργανώσεις βρίσκουν την ευκαιρία να βγουν στο προσκήνιο. Και εισχωρούν παντού. Και προκαλούν φόβο.

Δύο παράλληλες ιστορίες. Δύο ιστορίες φαινομενικά ασύνδετες. Η ιστορία του Καπετάνου που καλείται να λύσει δολοφονίες με «σήμα κατατεθέν» βαλσαμωμένα ζώα. Η ιστορία της μυστικής οργάνωσης με επικεφαλής τον «Θείο». Η ιστορία του Άρη και της Μάγδας, τα πιστά «λιοντάρια» του Θείου. Η παρουσίαση τους με δύο διαφορετικούς τρόπους γραφής, πρωτοπρόσωπη αφήγηση από τον Καπετάνο, τριτροπρόσωπη της ιστορίας του «Θείου», του Άρη και της Μάγδας, ενισχύουν την αγωνία για την εξέλιξη της ιστορίας. Η αγωνία κορυφώνεται σιγά – σιγά με τα στοιχεία να δίνονται με το σταγονόμετρο, προκαλώντας διέγερση στις αισθήσεις μας.

Τα πολιτικά παιχνίδια, οι σχέσεις ανάμεσα στις υπηρεσίες της αστυνομίας όπως παρουσιάζεται από την εισβολή της Αστυνόμου Βαλέριας Ραχή (Αντιτρομοκρατικές Υποθέσεις), οι διεφθαρμένοι αστυνομικοί, η εθνικιστική έξαρση μέσα από την οργάνωση του «Θείου», η τυφλή προσκόλληση στον αρχηγό μέσα από την Μάγδα, η συντριβή των «πιστεύω» του Άρη, ο πόνος της προδοσίας όταν η αλήθεια έρχεται στο φως, βομβιστικές επιθέσεις, και ένας απροσδόκητος θάνατος, κάνουν τον «Θάνατο του Οδυσσέα» ένα βιβλίο συγκλονιστικό.

Η γραφή του Δημήτρη Σίμο πιο ώριμη από ποτέ, τα ψυχογραφήματα των πρωταγωνιστών δομημένα καλύτερα από ποτέ, οι ρεαλιστικές και ζωντανές εικόνες, και κυρίως το «θάρρος» του να θίξει θέματα που προκαλούν, όπως ρατσισμός, εθνικισμός, προσφέρουν ένα δυνατό ταξίδι στα «σκοτεινά νερά» της ελληνικής κοινωνίας.

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα