omiria"Ομηρία" και η Clare Makintosh μας μεταφέρει χιλιάδες πόδια ψηλά...

Η πρώτη απευθείας πτήση, διάρκειας 20 ωρών, από το Λονδό στο Σίδνεϊ είναι μία πραγματικότητα. Η Μίνα έχει την τύχη να ανήκει στο πλήρωμα των αεροσυνοδών της πολυδιαφημισμένης αυτής πτήσης. Το αεροπλάνο είναι γεμάτο, στις VIP θέσεις βρίσκονται αρκετοί διάσημοι και δημοσιογράφοι οι οποίοι θα καλύψουν την πτήση. Ο πιλότος βάζει μπροστά τη μηχανή, τα πτερύγια ανοίγουν, η μύτη του αεροπλάνου σηκώνεται και η Πτήση 79 ξενικά το ταξίδι στην ιστορία. Και όλα κυλούν ομαλά, επιβάτες ενθουσιασμένοι, πλήρωμα εξυπηρετικό και χαμογελαστό. Μέχρι την στιγμή που η Μίνα παίρνει ένα ανατριχιαστικό μήνυμα: Διάλεξε ποιος θα πεθάνει. Η κόρη σου, ή οι επιβάτες της Πτήσης 79 ... και η ομηρία ξεκινά. 

Η Clare Makintosh με την ήρεμη αλλά καθηλωτική της γραφή προσφέρει μία ιστορία έντονα "κλειστοφοβική", συναισθηματική και αγωνιώδης. Τι κάνεις όταν απειλείται η ζωή του παιδιου σου; Η Μίνα ξεκινά το ταξίδι στην παρθενική πτήση "Λονδίνο - Σίδνεϊ" όχι γιατί θέλει να συμμετέχει στην επίλεκτη ομάδα της ξεχωριστής αυτής πτήσης, αλλά για να ξεφύγει απο τα προσωπικά της προβλήματα. Ο γάμος της περνάει κρίση. Ο Άνταμ, ο σύζυγός της, την έχει απογοητεύσει και η ίδια προσπαθεί να βρει δύναμη να αντέξει για χάρη της κόρης της, της Σοφίας. Ένα πεντάχρονο, ξεχωριστό κοριτσάκι, το οποίο ήρθε με πολλές δυσκολίες στην ζωή τους. Όμως, η μοίρα έχει άλλα σχέδια. Η Μίνα επιφορτίζεται ακόμα περισσότερο συναισθηματικά και ψυχολογικά όταν έρχεται αντιμέτωπη με τον χειρότερο εφιάλτη των πιλότων και του πληρώματος. Αεροπειρατεία και αυτή καλείται να δώσει την λύση. Μέσα απο τις σκέψεις της, τους φόβους της, την προσπάθειά της να κρατήσει την ψυχραιμία της, βλέπουμε μέχρι που μπορεί να φτάσει η μητέρα για το παιδί της. 

Εκτός όμως απο την Μίνα, πρωταγωνιστές της ιστορίας, είναι ο σύζυγός της ο Άνταμ, η Σοφία, η κόρη τους καθώς και η Μπέκα, η κοπέλα που προσέχει την Σοφία, οι συνάδελφοι της Μίνα, κάποιοι επιβάτες (οι σκέψεις των οποίων παρουσιάζονται κατά την διάρκεια της "πτήσης") και οι αεροπειρατές φυσικά. Η ψυχολογική ανάλυση του Άνταμ είναι ιδιαίτερα συγκλονιστική, νοιώθεις την αγωνία του κάθε λεπτό για την κόρη του, την προσπάθειά του να την σώσει. Εξίσου ικανοποιητικά προβάλλονται και η ψυχολογία των συναδέλφων της Μίνα. Αυτό που μου άρεσε ήταν και η εμβόλιμη παρουσίαση των σκέψεων κάποιων επιβατών, βάζοντας με να σκέφτομαι ποιος μπορεί να είναι ο αεροπειρατής. Ο λόγος της αεροπειρατείας η αλήθεια είναι με εξέπληξε, και κάπου σκέφτηκα οτι παρουσιάζει αρνητικά κάτι καλό. Παρόλα αυτά με τις σκέψεις και την τυφλή προσκόληση των αεροπειρατών στον αρχηγό, συνειδητοποίησα για άλλη μία φορά αυτό που ισχύει παντού. Όταν κάπου υπάρχει φανατισμός και εμμονή, δυστυχώς και το πιο καλό χάνει την δύναμή του. Το τέλος, αν και διάβασα ότι είναι ανατρεπτικό, το περίμενα. Και μου άφησε μία αίσθηση ανεκπλήρωτου. 

Η "Ομηρία" είναι ένα ψυχολογικο βιβλίο, το οποίο σε βάζει να σκεφτείς πώς αντιδρά ο άνθρωπος σε ακραίες καταστάσεις και κυρίως το πόσο τα προσωπικά βιώματα επηρεάζουν την ζωή μας.

 

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα