"Παιχνίδια Κληρονομίας" το πρώτο βιβλίο της σειράς, από την συγγραφέα Jennifer Lynn Barnes

Γράφτηκε από την

paixnidia klironomiasΗ Έιβερι δεν είχε τίποτα.

Εκείνοι είχαν τα πάντα.

Τώρα υπάρχει μόνο ένας κανόνας: Σε αυτό το παιχνίδι παίζονται όλα για όλα.

Η Έιβερι Γκραμπς μια έφηβη φτωχή κοπέλα, μετράει τις μέρες για να μπορέσει να αποφοιτήσει από το λύκειο και να βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο της: να βρει μια κερδοφόρα δουλειά που θα της επιτρέπει να εργάζεται από το σπίτι, για να ταξιδέψει σε όλα τα μέρη που σχεδίαζε να επισκεφτεί με την μητέρα της, πριν το θάνατο της.

Ωστόσο, τα σχέδια της αναβάλλονται, όταν ο δισεκατομμυριούχος Τομπάιας Χόθορν, πεθαίνει και της αφήνει ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της περιουσίας της. Τώρα η Έιβερι, είναι αναγκασμένη να ζήσει στην Οικία Χόθορν, μαζί με τις δύο κόρες του εκλιπόντος και τους τέσσερις εγγονούς του, που θα κάνουν τα πάντα για να ανακαλύψουν, γιατί ο ηλικιωμένος άντρας άφησε την περιουσία που τους ανήκε, στην Έιβερι.

Παζλ, παιχνίδια του μυαλού, ένας πρώην ζηλόφθονος φίλος και τέσσερα γοητευτικά, αινιγματικά αγόρια, είναι μόνο λίγα από τα νέα δεδομένα, που πρέπει να αντιμετωπίσει η Έιβερι. Το αν θα βγει ζωντανή και πλούσια, από το καλοστημένο παιχνίδι του Τομπάιας Χόθορν δεν μένει παρά να το ανακαλύψετε.

Τι συμβαίνει όταν τα παζλ και οι σπαζοκεφαλιές, συναντούν την εφηβική λογοτεχνία; Μα το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας φυσικά και ο λόγος γίνεται για το μυθιστόρημα «Παιχνίδια Κληρονομιάς» της συγγραφέως, Jennifer Lynn Barnes, το πρώτο από μία σειρά (μέχρι στιγμής) τεσσάρων βιβλίων, που μας έρχεται από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Η ιστορία λοιπόν περιστρέφεται γύρω από την έφηβη Έιβερι που πραγματικά δεν έχει στον ήλιο μοίρα. Η μητέρα της έχει πεθάνει, ο πατέρας της είναι άφαντος κι εκείνη, αναγκάζεται να μένει στο αυτοκίνητο της, όταν το αγόρι της αδερφής της, έχει άγριες διαθέσεις. Παρόλα αυτά εκείνη, δεν το βάζει κάτω. Έχει ένα ξεκάθαρο πλάνο για το πως θέλει να είναι το μέλλον της, με μια αρκετά κερδοφόρα δουλειά που θα της επιτρέψει να ταξιδέψει στον κόσμο και να δει όλα εκείνα τα μέρη, που σχεδίαζαν με την μητέρα της να επισκεφτούν.

Κι όμως, όλα αυτά θα ανατραπούν, όταν ο γοητευτικός Γκρέισον Χόθορν, θα κάνει την εμφάνιση του στο λύκειο που φοιτά η Έιβερι και θα της ανακοινώσει πως ο παππούς του, την έχει συμπεριλάβει στην διαθήκη του. Η Έιβερι θα ταξιδέψει μέχρι το Τέξας για να μάθει τα πιο συγκλονιστικά νέα της ζωής της: αν θέλει να κληρονομήσει τα δισεκατομμύρια του Τομπάιας Χόθορν, θα πρέπει να ζήσει για έναν ολόκληρο χρόνο στην έπαυλη του, μαζί με τους τέσσερις εγγονούς και της δύο κόρες του.

Όπως καταλαβαίνετε κανένας από την οικογένεια του ηλικιωμένου άντρα δεν βλέπει την Έιβερι με καλό μάτι. Πώς στο καλό, μια παντελώς άγνωστη, έφηβη κοπέλα, κληρονόμησε όλα αυτά τα οποία τους ανήκαν δικαιωματικά; Και πώς θα καταφέρουν να τα πάρουν πίσω; Η Έιβερι, θα πάρει μια μεγάλη απόφαση. Θα εγκατασταθεί στην Οικία Χόθορν με ότι κι αν αυτό συνεπάγεται, για να μπορέσει έστω να ανακαλύψει γιατί ο δισεκατομμυριούχος της άφησε την περιουσία του και ποια στοιχεία την συνδέουν μαζί του.

Η Jennifer Lynn Barnes έρχεται στο προσκήνιο με ένα άκρως εθιστικό, ενδιαφέρον βιβλίο, γεμάτο γρίφους και σπαζοκεφαλιές, που θα σας κάνει να γυρνάτε τις σελίδες σαν τρελοί. Η αγωνία χτυπάει κόκκινο, όταν η Έιβερι περνάει το κατώφλι, αυτής της παράξενης έπαυλης με την ακόμα πιο παράξενη οικογένεια κι έρχεται αντιμέτωπη με ένα καλοστημένο παιχνίδι για γερά μυαλά και νεύρα. Μπορεί ο Τομπάιας Χόθορν να είναι νεκρός, ωστόσο η δίψα του για παιχνίδια και γρίφους θα οδηγήσει την Έιβερι και τους τέσσερις εγγονούς του σε ένα παιχνίδι αναζήτησης κι ανακάλυψης της αλήθειας.

Στο βιβλίο έχουμε αρκετούς χαρακτήρες που περιτριγυρίζουν την Έιβερι και τις βάζουν τρικλοποδιές αρκετά συχνά. Έχουμε τους τέσσερις εγγονούς, τον Νας, Γκρέισον, Τζέιμσον κι Αλεξάντερ. Ο Νας είναι εκείνος που κρατάει τις ισορροπίες ανάμεσα στα αδέλφια του και τους βάζει στο σωστό δρόμο. Βοηθάει την Έιβερι και την συμβουλεύει όπου χρειάζεται. Σαν πρώτη όψη, μου φάνηκε αρκετά συμπαθής. Στο άλλο άκρο έχουμε τον Αλεξάντερ, τον Βενιαμίν της οικογένειας. Ο παιχνιδιάρικος χαρακτήρας του ταράσσει τα νερά και δίνει άλλη πνοή στην ιστορία. Θα ήθελα λίγο περισσότερη ανάπτυξη στον χαρακτήρα τον δικό του και του Νας, αλλά εικάζω πως θα τους δούμε πιο πολύ στα επόμενα βιβλία.

Μετά έχουμε τον Γκρέισον και τον Τζέιμσον που αποτελούν και τις δύο άκρες του ερωτικού τριγώνου που δημιουργείται. Η Έιβερι ελκύεται εξίσου το ίδιο και από τους δύο. Το τραυματικό παρελθόν που συνδέει τα δύο αγόρια και η περιέργεια της Έιβερι να ανακαλύψει την αλήθεια για το τι συνέβη μεταξύ τους, θα την ρίξει στα δίχτυα τους. Ο Γκρέισον αν και στην αρχή παρουσιάζεται πολύ αυστηρός κι εχθρικός απέναντι της, εντάξει ήταν και λίγο αχώνευτος στην αρχή, αργότερα μαλακώνει και δείχνει έναν πιο ευαίσθητο χαρακτήρα που τείνει να κατηγορεί τον εαυτό του για όλα. Ο Τζέιμσον από την άλλη θα λέγαμε πως είναι κάτι σαν το μαύρο πρόβατο της οικογένειας, που ελκύεται από τον κίνδυνο και την παραβατική συμπεριφορά, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τον πόνο του.

Θεωρώ πως από τους δύο τους, ο Γκρέισον είναι εκείνος που φέρεται λίγο πιο προστατευτικά απέναντι στην Έιβερι και που δείχνει να ανησυχεί λίγο παραπάνω για τους κινδύνους που παραμονεύουν πάνω από το κεφάλι της. Ο Τζέιμσον αν και βλέπουμε καθαρά την ερωτική έλξη που τον τραβάει κοντά στην Έιβερι, αφήνει την περιέργεια του και τα πάθη του να τον οδηγούν, βάζοντας την σε κίνδυνο. Υπήρχαν σημεία που ένιωσα ότι τον απασχολούσε περισσότερο η λύση του αινίγματος παρά η Έιβερι. Πάντως αν με ρωτήσετε ποιον θέλω να δω στο πλευρό της, θα ψήφιζα τον Γκρέισον.

Η Έιβερι, αν και ταράζεται στην αρχή με τα νέα για την κληρονομιά, αντιδράει αρκετά ψύχραιμα στην συνέχεια, για να συνειδητοποιήσει στην πορεία την Δαμόκλεια σπάθη που κρέμεται πάνω από το κεφάλι της. Τα χρήματα είναι πάρα πολλά και οι κίνδυνοι ακόμα μεγαλύτεροι. Είναι συγκροτημένη για έφηβη, ξεκάθαρη από αυτά που θέλει στην ζωή της, κρύβει την εξυπνάδα της, για να μην γίνεται στόχος στους υπόλοιπους εφήβους, ωστόσο αυτή η εξυπνάδα θα την βοηθήσει να ανταπεξέλθει στα νέα δεδομένα της ζωής της. Δεν το βάζει κάτω, όσα εμπόδια κι αν βρεθούν μπροστά της, μαθαίνει από τα λάθη της και είναι πολύ υποστηρικτική απέναντι στα άτομα που αγαπά, όπως η αδερφή της Λίμπι.

Πάμε τώρα λίγο στους δευτερεύοντες χαρακτήρες. Αφήνω την Σκάι (μητέρα των τεσσάρων εγγονών), την Ρεμπέκα και την Θία έξω από το πλάνο, γιατί ειλικρινά παρόλες τις πράξεις τους και την αιτία πίσω από αυτές, δεν της συμπάθησα καθόλου. Ελπίζω τα πράγματα να αλλάζουν στα επόμενα βιβλία, αν και για την Σκάι δεν είμαι και τόσο σίγουρη. Ο χαρακτήρας της Αλίσα με εξέπληξε ευχάριστα από το πόσο συγκεντρωμένη και προσηλωμένη, είναι με την δουλειά της. Δεν γνωρίζει την Έιβερι, όμως κάνει τα πάντα για να την βοηθήσει να προσαρμοστεί στην καινούργια της ζωή. Την βλέπουμε πολλές φορές να παραμερίζει τα δικά της συναισθήματα και τις απόψεις της για την οικογένεια Χόθορν, πράττοντας για το καλό της Έιβερι.

Και τέλος, έχουμε και την Λίμπι, την μεγαλύτερη αδερφή της Έιβερι, που φαίνεται να προσαρμόζεται καλύτερα στις ανέσεις, από ότι η μικρή αδερφή της. Έχει μια ευγενική ψυχή, που την ποδοπατάνε αρκετά εύκολα, ειδικά ο πρώην φίλος της. Ωστόσο μέσα στην Οικία των Χόθορν, βρίσκει τον φύλακα άγγελο της. Κι ελπίζω να γίνει κάτι παραπάνω μεταξύ τους!!!

Τα «Παιχνίδια Κληρονομιάς» είναι ένα βιβλίο με γρήγορη πλοκή, ενδιαφέροντες χαρακτήρες, αγωνία, μυστήριο και κινηματογραφικές περιγραφές που ενισχύουν την ανυπομονησία του αναγνώστη κάνοντας τον να αδημονεί και να ζητάει κι άλλο. Οι σπαζοκεφαλιές, τα παζλ και οι γρίφοι, είναι εύκολα στην λύση τους, παρόλα αυτά ενισχύουν την ατμόσφαιρα μυστηρίου και τις αποκαλύψεις που ακολουθούν στα τελευταία κεφάλαια. Ένα βιβλίο που αξίζει σίγουρα να διαβάσετε. Εμείς ήμαστε σε αναμονή για το επόμενο βιβλίο της σειράς!

Χριστίνα Μιχελάκη

Ονομάζομαι Χριστίνα, όπως πολύ καλά βλέπετε και ζω στο όμορφο Ηράκλειο της Κρήτης. Είμαι σύζυγος και χαζομαμά. Αγαπάω πολύ την λογοτεχνία για αυτό όπου σταθώ και όπου βρεθώ, είμαι με ένα βιβλίο στο χέρι. Μην με ρωτήσετε ποιος είναι ο αγαπημένος μου συγγραφέας γιατί είναι πολλοί! Ως αθεράπευτη ονειροπόλα, πολλές φορές οι ιστορίες που παλεύουν μέσα στο κεφάλι μου με συνεπαίρνουν. Γι΄ αυτό και γω της γράφω δίνοντας τους πλήρη ελευθερία. Το πρώτο μου βιβλίο έχει τίτλο Τα Αστέρια Του Πεπρωμένου, ενώ άλλες συμμετοχές μου μπορείτε να βρείτε στις ανθολογίες, Το ξύπνημα, Σκοτάδι, Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI,που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Συμπαντικές διαδρομές, αλλά και στο site thebluez.gr.

Διαβάστε περισσότερα