skotinos kiposΟ Τόμπι μεγάλωσε με μία δεμένη οικογένεια, τα καλοκαίρια του τα περνούσε στο εξοχικό της οικογένειας μαζί με τον θείο του, …….., και τα ξαδέρφια του, ….. και ….. Ο κήπος του σπιτιού το σημείο κατατεθέν των παιδικών και εφηβικών του χρόνων. Ο Τόμπι ήταν ανέκαθεν τυχερός, όλα του ερχόντουσαν βολικά. Όμως μία ληστεία ένα βράδυ στο σπίτι του, τον φέρνει αντιμέτωπο με τον θάνατο, από τον οποίο γλίτωσε στο παρά πέντε. Προσπαθώντας να μαζέψει τα κομμάτια του, επιστρέφει στο εξοχικό μαζί με την κοπέλα του, προσφέροντας παράλληλα βοήθεια στον ετοιμοθάνατο θείο του. Η ανακάλυψη ενός κρανίου, όμως, σε ένα δέντρο, θα φέρει τα πάνω – κάτω και ο κήπος θα γίνει «Σκοτεινός» … Η έρευνα για το πώς βρέθηκε το κρανίο εκεί, θα φέρει στο φως κρυμμένα μυστικά, θα οδηγήσει τον Τόμπι σε νέες αναζητήσεις … Πόσο καλά γνωρίζουμε τους άλλους; Κυρίως, όμως, πόσο καλά γνωρίζουμε τον εαυτό μας;

Η Tana Franch μας προσφέρει ένα μοναδικό ψυχολογικό θρίλερ, μία ιστορία διαφορετική από αυτές που μας έχει συνηθίσει. Πτώμα – έρευνα – κίνητρα περνάνε σε δευτερεύοντα ρόλο, καθώς ο Σκοτεινός Κήπος μας παρασύρει στην εσωτερική αναζήτηση του Τόμπι. Μέσα από αυτήν θα έρθουν στο φως το πώς βρέθηκε το κρανίο στην κουφάλα του δέντρου, πώς δεν έγινε αντιληπτό τόσα χρόνια; Η ταυτότητα του πτώματος γίνεται γνωστή πολύ γρήγορα και το καυτό ερώτημα είναι; Γιατί το συγκεκριμένο άτομο βρέθηκε εκεί; Ποια η σχέση του με τον Τόμπι; Πόσο έξω έχει πέσει ως προς τον χαρακτήρα του πτώματος; … Και ενώ ο Τόμπι μέχρι τότε ζούσε ευτυχισμένος στον δικό του κόσμο, ξαφνικά όλα γκρεμίζονται ….

Γραμμένο σε πρωτοπρόσωπη γραφή η Tana Franch μας δίνει τη δυνατότητα να διεισδύσουμε μέσα στην ψυχή του Τόμπι, να εισχωρήσουμε στις πιο απόκρυφες σκέψεις του και στους πιο τρομακτικούς του φόβους. Μέσα από την προσωπική του αναζήτηση βλέπουμε το πώς αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος την επαφή με τον θάνατο, ο οποίος παρά λίγο να του χτυπήσει την πόρτα. Η όλη ψυχολογία αλλάζει. Φόβος και επιφυλακτικότητα εγκαθίστανται μέσα του.

Και ενώ μπορεί να πίστεψε ο Τόμπι ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ό,τι πιο τραγικό του έχει συμβεί, κάνει την εμφάνισή του ένα κρανίο και όλα γκρεμίζονται … Το κρανίο αυτό θα φέρει στην επιφάνεια τις «ουσιαστικές», ή μήπως όχι, σχέσεις με τους γονείς του, τους θείους του, τα ξαδέρφια του, την κοπέλα του… Ένα κρανίο που θα φέρει στο προσκήνιο τα προβλήματα ανάρρωσης από έναν σοβαρό τραυματισμό, τον πόνο ενός θανάτου χωρίς επιστροφή και φυσικά την μάστιγα της εποχής μας, το bullying και τις καταστρεπτικές του συνέπειες, την επιρροή του στην ψυχή των παιδιών και στην μετέπειτα εξέλιξή τους.

Μέσα από όλα αυτά ο Τόμπι θα δει την αποδόμηση της κοσμοθεωρίας του. Θα δει να καταστρέφεται ο εσωτερικός του κόσμος. Ένας κόσμος ψεύτικος και πλασματικός. Ένας κόσμος στον οποίο ζούσε ιδανικά. Και θα έρθει αντιμέτωπος με την πραγματικότητα … Μια πραγματικότητα που θα τον συντρίψει …

Ο Σκοτεινός Κήπος είναι αυτό ακριβώς που λέει … Σκοτεινός …

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα