sose me dimitris simos«Σώσε Με» … και ακόμα προσπαθώ να αποφορτιστώ συναισθηματικά και ψυχολογικά από την ιστορία της οικογένειας Πομάνου …

Θράκη, χωριό Κρυφό και οι αδερφές Πομάνου μαζεύονται για άλλη μία φορά στο πατρικό τους για να τιμήσουν τη μνήμη του πατέρα τους, όπως κάνουν κάθε χρόνο από τότε που πέθανε. Και ενώ όλα έδειχναν να κυλούν, όπως πάντα, τρεις εξαφανίσεις γυναικών, τρία εγκλήματα και η εξαφάνιση της μικρής αδερφής Πομάνου – Άλκηστις – θα αναστατώσουν την κοινωνία της Κομοτηνής. Η αστυνόμος Λουκίδη αναλαμβάνει την λύση των υποθέσεων. Στα ήδη ανεξιχνίαστα εγκλήματα έρχεται να προστεθεί η εξαφάνιση δύο μικρών κοριτσιών της μουσουλμανικής κοινότητας χρόνια πριν. Και όσο προχωράει η αστυνόμος Λουκίδη στην εξιχνίαση των υποθέσεων, τόσο περισσότερο βυθίζεται σε μυστικά τα οποία είναι χρόνια θαμμένα. Ή μήπως τελικά δεν ήταν; Απλά παρέμεναν βυθισμένα στις ψυχές και περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για να έρθουν στην επιφάνεια;

Ό,τι κι αν πω είναι λίγο! Δεν θα πω ωστόσο  «Ο Δημήτρης Σίμος στα καλύτερά του», γιατί σίγουρα τα καλύτερά του έρχονται.

Θα ξεκινήσω με τις περιγραφές και με το πόσο απλά, σωστά και χωρίς υπερβολές (χωρίς να γράφει για να γεμίσει απλά σελίδες) παρουσιάζει καταστάσεις, γεγονότα και τόπους. Έχοντας καταγωγή από Κομοτηνή, περνώντας τα καλοκαίρια μου εκεί, δεν σταματούσα να λέω «Α, τώρα πάει εκεί», «Τι κάνει σε εκείνο το μέρος; Τι δουλειά έχει εκεί στα απόμερα;». Μία ωραία αίσθηση όταν διαβάζεις μία ιστορία που εξελίσσεται στον τόπο σου και ο συγγραφέας καταφέρνει να σε παρασύρει στα σοκάκια του. Με γραφή ώριμη, στρωτή, ώριμη και σε συνδυασμό με την ιστορία, σε καθηλώνει αμέσως και ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι το βιβλίο τελείωσε!

Ως προς την ιστορία;! Εδώ είναι από τις λίγες φορές που δεν μπορώ να βρω λόγια να εκφραστώ. Ο Δημήτρης Σίμος έχει γράψει με έναν μοναδικό τρόπο ένα ψυχολογικό θρίλερ με κοινωνικοπολιτιστικές εκφάνσεις. Με σεβασμό προς την ιδιαιτερότητα της περιοχής παρουσιάζει τις λεπτές ισορροπίες της συνύπαρξης ανάμεσα στους μουσουλμάνους και τους χριστιανούς, χωρίς να μεροληπτεί υπέρ καμίας πλευράς.  
Μέσα από αυτή τη συνύπαρξη, μέσα από γεγονότα του παρελθόντος και γεγονότα του παρόντος ο Δημήτρης Σίμος παρουσιάζει τις σχέσεις της οικογένειας Πομάνου, τις σχέσεις των τριών κοριτσιών και της μητέρας τους. Μία σχέση που ενώ φαίνεται να περικλύζεται από αγάπη, η εξαφάνιση της μικρής αδερφής θα φέρει στο φως ένοχα μυστικά. Μυστικά που αφορούν όχι μόνο την ίδια την οικογένεια. Μυστικά που δείχνουν την προβληματική κοινωνία στην οποία ζούμε.

Σκληρό, ατμοσφαιρικό, με την ιστορία να ξεδιπλώνεται σιγά – σιγά, με στοιχεία να δίνονται τόσο όσο να σε βάζει σε προβληματισμό, με διαρκή αναζήτηση του τι έχει συμβεί, με σενάρια για το τι σχέση έχουν οι δολοφονίες, η εξαφάνιση της Άλκηστις και η εξαφάνιση δύο μικρών κοριτσιών μουσουλμάνων πριν πολλά χρόνια, και με ένα τέλειο ψυχογράφημα όλων των πρωταγωνιστών (όπου ο καθένας έχει τους δικούς του δαίμονες να πολεμήσει), είναι σίγουρο ότι θα βιώσετε μαζί με τις αδερφές, ένα μοναδικό θρίλερ αναζήτησης της λύτρωσης. Μία αναζήτηση που θα σας κάνει να πείτε "Σώσε Με, επιτέλους". Και μία λύτρωση που πραγματικά θα σας αφήσει άναυδους. 

«Σώσε Με» και το ψυχολογικό θρίλερ του Δημήτρη Σίμου θα σας φέρει αντιμέτωπους με πράξεις του παρελθόντος που στοιχειώνουν για μια ζωή τον άνθρωπο, με την διαφθορά, με κυκλώματα, με την «τυφλή» δικαιοσύνη, την αδικία, τα κλειστά στόματα στις μικρές κοινωνίες της επαρχίας όπου όλοι ξέρουν και κανείς δεν μιλάει.

«Σώσε Με» και το ψυχολογικό θρίλερ του Δημήτρη Σίμου θα σας φέρει αντιμέτωπους με την σκληρή πραγματικότητα.

«Σώσε Με» … Ένα ψυχολογικό θρίλερ που ξεπερνά τα όρια … Ένα ψυχολογικά θρίλερ που θεωρώ ότι αξίζει να ξεπεράσει και τα όρια της χώρας μας …


Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα