Το λουρί της τρέλας - Άρης Δεληγιαννίδης

Γράφτηκε από την

louri trelas cover 400x587"Στα σκοτεινά, µουχλιασµένα δωµάτια του ιδρύµατος οι φρενοβλαβείς ουρλιάζουν άδικα! Κανείς δεν τους ακούει. Θύµατα ή θύτες; Το φαινοµενικά αθώο κοριτσάκι, µε τους σκιερούς εσωτερικούς δαίµονες µειδιά. Τα απαλά του µαλλιά κρύβουν µέσα τους σατανικά κέρατα. Θύµα ή θύτης; Ο ψυχίατρος µαέστρος παλεύει να φτάσει στα άδυτα της διαταραγµένης ψυχής, αυτής της παρανοϊκής ορχήστρας. Απαρχαιωµένες, σύγχρονες και πειραµατικές µέθοδοι γεµίζουν τη φαρέτρα του µε όπλα που λυσσούν για σάρκα.

Θύµα ή θύτης; Ένα σκοτεινό µυθιστόρηµα που ακροβατεί ανάµεσα στις θολές γραµµές του σωστού και του λάθους, του σκοπού και των µέσων, της λογικής και της παράνοιας, του οικογενειακού δράµατος και του αιµατοκυλίσµατος. Ένα ψυχολογικό θρίλερ που διαδραµατίζεται στις σαθρές, λαβυρινθώδεις, εγκεφαλικές έλικες των ηρώων του, στα σκοτεινά δωµάτια που βρίσκεται έγκλειστη η κανονικότητά τους, στους ψηλοτάβανους, ερεβώδεις διαδρόµους του ασύλου, όπου τα τσιµέντα διψούν για αίµα, σχιζοφρένεια, ψυχές και θάνατο".

Από τις λίγες φορές που δεν μπορώ να περιγράψω τα συναισθήματα που μου προκάλεσε ένα βιβλίο. Η περίληψη στο οπισθόφυλλο τα λέει όλα. Ένα ψυχολογικό θρίλερ το οποίο θα αναστατώσει κάθε κύταρρό σας. Ο κύριος Δεληγιαννίδης με μία συγκλονιστική γραφή σε μεταφέρει στα μουχλιασμένα δωμάτια του ιδρύματος. Οι κραυγές των φρενοβλαβών ηχούν μέσα στο μυαλό σου. Όμως, το ακόμα πιο συγκλονιστικό είναι ότι "ακούς" τις σκέψεις και τις φωνές των ψυχασθενών. Κάθε ένας απο εκεί έχει την δική του ιστορία, κάθε ένας απο αυτούς έχει τους δικούς του δαίμονες, τις δικές του φωνές. Και όλα αυτά έρχονται στο δικό σου μυαλό και προσπαθείς να τους κατανοήσεις, να τους βοηθήσεις να σωθούν. 

Είναι όμως τρελοί; Ψυχασθενείς; Μήπως έχουν καταληφθεί πραγματικά απο κάποιον δαίμονα; Ψυχικά ασθενείς ή δαιμονισμένοι; Χρειάζονται φάρμακα ή εξορκισμό; Το παιχνίδι του μυαλού ξεκινά ήδη απο τις πρώτες σελίδες, όπου προσπαθείς να καταλάβεις τι ακριβώς συμβαίνει με τους ασθενείς. Δεν ήτα λίγες φορές οι οποίες σκέφτηκα ότι ίσως έχει κάνει λάθος ο ψυχίατρος. Τι από τα δύο συμβαίνει; Και πόσο εύκολο είναι να ξεχωρίσουμε αυτά τα δύο; Ψυχασθένεια ή δαιμονισμός; Με ιδιαίτερο τρόπο προσφέρεται η απάντηση χωρίς να προσβάλλει την πίστη ή την επιστήμη. 

Όσο για τον βασικό πρωταγωνιστή; Εδώ πια έρχεται το απόλυτο δίλλημα. Η σωτηρία του παιδιού σου δικαιολογεί κάθε πράξη;! Τι είναι ηθικό και τι όχι;! Η εξέλιξη της κάθε επιστήμης, εδώ της ψυχιατρικής, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για κάθε είδους πειράματα;! Δεν ήταν λίγες οι φορές που σκέφτηκα ότι κάτι τέτοιο ισχυρίζονταν και οι Ναζί με τα ιατρικά πειράματα. Τον συμπόνεσα, τον λυπήθηκα. Πόσο τραγικό είναι να βλέπεις το παιδί σου να χάνεται στα σκοτεινά μονοπάτια της τρέλας; Να είσαι ψυχίατρος και να νοιώθεις ανύμπορος να κάνεις καλά το ίδιο σου το παιδί;! Δεν έλειψαν στιγμές που σκέφτηκα ότι και ο ίδιος είναι ψυχασθενής, ότι και ο ίδιος χρειάζεται βοήθεια. Ανατρίχιαζα κάθε φορά που άνοιγε μία πόρτα και έκανε ένα νέο πείραμα, ανατρίχιαζα όταν τον έβλεπα να υποφέρει στο γραφείο του και να κουλουριάζεται σαν μωρό για την κάθε αποτυχία. Θύμωνα όμως και μερικές φορές γιατί ένοιωθα ότι εθελοτυφλεί. Όμως, πώς να κατηγορήσεις έναν πατέρα που προσπαθεί να σώσει το παιδί του; Ή μήπως γίνεται;! Κι αν όλα επιτρέπονται όταν πρόκειται για την ζωή του παιδιού σου, τότε τι είναι αυτό που θα μας κρατήσει μακριά απο το να γίνουμε κτήνη;!

Βέβαια, δεν ήμουν τόσο μπερδεμένη με τον φίλο του ψυχιάτρου και συνάδελφό του. Εκεί, όσο κι αν κατανοούσα την αδυναμία του ως φίλος να βοηθήσει, θεωρώ ότι έπρεπε να επικρατήσει η λογική και να σταματήσει όλη αυτή την παράνοια. Φυσικά και αυτός είχε τα δικά του θέματα, που τον επηρέαζαν και ίσως για αυτό λύγισε και αποφάσισε να σταθεί δίπλα του, βοηθός του, στην τελική έκβαση της θεραπείας. Τελικά, για να μπορέσεις να είσαι αντικειμενικός, ανεπηρέαστος, να δεις την αλήθεια κατάματα, θα πρέπει και εσύ ο ίδιος να είσαι ελεύθερος ψυχικά. Διαφορετικά, κάθε κρίση σου, κάθε απόφασή σου, λαμβάνεται υπό λάνθασμένες συνθήκες. 

"Το λουρί της τρέλας" με συγκλόνισε, με καθήλωσε, με ανατρίχιασε. Κάτι που μου συμβαίνει με ελάχιστα βιβλία τρόμου. Αν πραγματικά θέλετε να νοιώσετε την απόλυτη τρέλα, την ανατριχίλα, τον φόβο, εδώ θα τα βιώσετε! Ένα βιβλίο που πρέπει να γίνει ταινία οπωσδήποτε!!!

 

 

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα