to spasimo"Ο Αστυνόμος Απτόσογλου μετρά τις συνέπειες από μια υπόθεση που τον παρέσυρε πολύ πιο μακριά από τα όρια του καθήκοντος. Η υπηρεσιακή συνήθεια που υπόσχεται η επιστροφή του στη Θεσσαλονίκη, μαζί με την ομίχλη στις οικείες διαδρομές της γενέθλιας πόλης, μοιάζουν με τις ιδανικές συνθήκες για να διαχειριστεί τις εσωτερικές αντιφάσεις που τον βασανίζουν. Μια καταγγελία ρουτίνας, όμως, για οικογενειακή βία, θα εξελιχθεί στη νέα δίνη που απειλεί να τον καταπιεί. Στο χείλος της περιστρέφονται βασανισμένα σώματα, αδίστακτα επιφανή και αφανή πρόσωπα που τα πουλάνε, τα αγοράζουν και τα νοικιάζουν, μαριονέτες και πρωταγωνιστές του οργανωμένου εγκλήματος, της πολιτικής, της δημοσιογραφίας, του νόμου. Ο Αστυνόμος Απτόσογλου ξετυλίγει το νήμα που συνδέει τις θανατηφόρες φλόγες του Τσέρνομπιλ με σκοτεινά σπίτια στον λαβύρινθο της Κωνσταντινούπολης και με εγκαταλειμμένα βαγόνια πίσω από τον Σταθμό της Θεσσαλονίκης, δυσκολεύεται να διακρίνει σωστά εχθρούς από συμμάχους και, ραγισμένος ο ίδιος, επιχειρεί να τα βάλει με ένα κύκλωμα που ξέρει καλά να σπάζει τις ανθρώπινες ψυχές για πάντα" (οπισθόφυλλο) ... Και "Το Σπάσιμο" της ψυχής των ανθρώπων, του σώματος και της ελπίδας ξεκινά ...

Η τρίτη περιπέτεια του Αστυνόμου Απτόσογλου μας διεισδύει στα σκοτεινά μονοπάτια του trafficking, ένα εμπόριο της αξιοπρέπειας, του σεβασμού, της ανθρώπινης ζωής. Η ιστορία της Τάνιας και της κόρης της είναι η ιστορία χιλιάδων γυναικών και παιδιών που πέφτουν θύματα απαγωγής και στη συνέχεια πουλούνται είτε για να προσφέρουν "αγοραίο έρωτα", είτε για να "προσφέρουν" τα όργανά τους. Οι γυναίκες αυτές, κυρίως απο το πρώην Ανατολικό Μπλοκ, έρχονται με την ελπίδα μίας καλύτερης ζωής (στην περίπτωση που δεν έχουν απαχθεί βίαια) και καταλήγουν σε εγκατελελειμένα βαγόνια τρένων, σε βρώμικα δωμάτια, να προσφέρουν ό,τι τους ζητήσει ο πελάτης. Η αντίστασή τους πέφτει με έναν και μόνο τρόπο, το ξύλο, "το σπάσιμο".

Ο Απτόσογλου, έχοντας παράλληλα τους δικούς του δαίμονες να αντιμετωπίσει, προχωράει στο σκοτάδι αυτής της έρευνας και συγκλονίζεται απο τις αποκαλύψεις. Θα καταφέρει να μείνει ψυχικά ζωντανός; Η Τάνια στην προσπάθειά της να βρει την κόρη της θα καταλήξει έρμαιο των σωματέμπορων. Θα καταφέρει να μείνει ζωντανή; Το τέλος σκληρό, αλά δυστυχώς ρεαλιστικό. Τόσο σκληρό, που ήταν απο τις λίγες φορές που ευχήθηκα να υπήρχε ένα "και ζήσανε αυτοί καλά, και εμείς καλύτερα". Όμως, τελειώνοντας το βιβλίο και αναλύοντας την ιστορία τις επόμενες μέρες κατέλειξα ότι ναι σε αυτες τις ιστορίες πρέπει να παρουσιάζεται η πραγματικότητα, γιατί μόνο τότε μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος της τραγικότητας!

Ο Τάσος Παπαναστασίου με την λιτή και ωμή του γραφή μας παρουσιάζει την σκληρή πραγματικότητα του εμπορίου γυναικών και παιδιών, την αγωνιώδη προσπάθεια για επιβίωση, την διεφθαρμένη αστυνομία,τα κυλώματα που δρουν υπογείως και σε βάζει σε σκέψεις πώς έχει αποκτηνωθεί ο κόσμος τόσο πολύ;! 

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα