topos ektelesis e1616767168433Ο Τόπος Εκτέλεσης, ένας τόπος όπου παλιότερα γινόντουσαν εκτελέσεις, αποτελεί το νέο σημείο έρευνας για τον επιθεωρητή Χούλνταρ και την ομάδα του αστυνομικού τμήματος, η οποία καλείται να διαλευκάνει τον φόνο ενός πλούσιου επενδυτή, ο οποίος έχει βρεθεί κρεμασμένος με ένα καρφί δέκα εκατοστών στο στήθος του, το οποίο συγκρατεί ένα κομμάτι χαρτί. Ο επιθεωρητής Χούλνταρ επισκέπτεται το σπίτι του δολοφονηθέντος και βρίσκει εκεί την παιδοψυχολόγο Φρέιγια μαζί με έναν συνάδελφό της και ένα αγοράκι τεσσάρων χρονών… Και η αναζήτηση του δολοφόνου και της σχέσης του αγοριού με τον νεκρό … Η συνεργασία ανάμεσα στον Χούλνταρ και την Φρέιγια είναι αναγκαία και η έρευνα οδηγεί σε φοβερές αποκαλύψεις, που προκαλούν σοκ …

Η Yrsha Sigurdardottir για άλλη μία φορά προσφέρει μία δυνατή ιστορία, από την οποία μπορεί να λείπει η ένταση των σκληρών σκηνών που μας έχει συνηθίσει, ωστόσο τα ίδια τα θέματα που προκύπτουν συγκλονίζουν. Από την πρώτη στιγμή ξεπηδούν ερωτήματα; Ποιος σκότωσε και γιατί τον άντρα; Τι σχέση έχει ο άντρας με το παιδί που βρέθηκε στο διαμέρισμά του; Οι γονείς του μικρού που βρίσκονται; Όλα αυτά θα πάρουν την απάντησή τους σιγά – σιγά. Όλα θα μπουν σε μία τάξη όσο ακατόρθωτο κι αν φαίνεται αυτό. Όλα θα οδηγήσουν στη λύση του μυστηρίου και της κάθαρσης.

Αυτό, όμως, που ξεχωρίζει στον Τόπο Εκτέλεσης, πέρα από την διαλεύκανση της δολοφονίας, είναι όλα τα θέματα που προκύπτουν. Η θέση της γυναίκας μέσα σε μία ανδροκρατούμενη δουλειά, το σκοτεινό διαδίκτυο, η εκμετάλλευση της γυναίκας ως σκεύος ηδονής και ευχαρίστησης μέσα από την βιντεοσκόπηση ερωτικών σκηνών χωρίς την συγκατάθεσή της και η ενδοοικογενειακή βία. Θέματα που δυστυχώς ακούμε συνέχεια στις ειδήσεις.

Η επικεφαλής του αστυνομικού τμήματος, η Έρλα, αντιμετωπίζει έντονο εκφοβισμό. Οι ανώτεροί της την παρακολουθούν με άγρυπνο μάτι, περιμένοντας ένα στραβοπάτημα. Αυτό κάνει την ίδια να είναι επιθετική και εριστική απέναντι στη νεοδιόριστη Έρλα, βγάζοντας – όπως λέμε – τα απωθημένα της.

Μία παρέα ανδρών βιντεοσκοπεί με κρυφή κάμερα τις ερωτικές της συνευρέσεις με γυναίκες τις κοινοποιεί στο ιντερνέτ, ένα ιντερνέτ σκοτεινό, στο οποίο έχουν πρόσβαση ελάχιστοι. Μέσα από την προσπάθεια του Χούλνταρ και της Έρλα να αποδείξουν ότι όταν δεν υπάρχει συναίνεση τότε γίνεται λόγος για βιασμός, γίνεται αντιληπτό γιατί τελικά τα θύματα βιασμού φοβούνται να μιλήσουν. Ένα μεθύσι που σε αποδιοργανώνει, ένα χάπι που σε φέρνει σε ημιλυπόθημη κατάσταση, αρκούν για να δείχνουν σε μία κάμερα ότι συναινείς. Και φυσικά το ιντερνέτ, σκοτεινό και επικίνδυνο. Το εργαλείο κάθε διεστραμμένου. Ένα ιντερνέτ που δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί. Τελικά, πόσο προστατευμένοι είμαστε;

Και τέλος και εξίσου σημαντικό, η ενδοοικογενειακή βία. Με ειδήσεις για δολοφονίες γυναικών από συζύγους και ξυλοδαρμούς κατά εξακολούθηση, η ιστορία της Yrsha Sigurdardottir, έρχεται να μας δείξει γιατί μια γυναίκα φοβάται να μιλήσει. Γιατί δεν αντιδρά, γιατί κάθεται και υπομένει το ξύλο και τον εξευτελισμό. Γιατί; Γιατί οι γυναίκες αυτές δέχονται ψυχολογική βία αρχικά και μετά σωματική. Γιατί έχουν τρομοκρατηθεί ότι αν μιλήσουν θα πάθουν κακό τα παιδιά τους. Και μία μητέρα θα υπομείνει τα πάντα προκειμένου να προστατεύσει τα παιδιά της.

Ο Τόπος Εκτέλεσης είναι ένας τόπος εκτέλεσης της αξιοπρέπειας, του σεβασμού, της αγάπης, της ανθρωπιάς...

Ένα ψυχολογικό θρίλερ βίας και εκδίκησης …

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα