xeno.dermaΚαι ενώ η Κάσι Μάντοξ προσπαθεί να προσαρμοστεί στο νέο τμήμα όπου έχει μετατεθεί, η δολοφονία μιας κοπέλας ίδια με αυτήν και με το ίδιο όνομα που είχε χρησιμοποιήσει σε μία μυστική αποστολή, θα αναγκάσει τη Κάσι επιστρέφει στο Τμήμα Δολοφονιών για να ανακαλύψει ποια είναι η Λέξι Μάντισον. Ποια είναι η κοπέλα που κατά έναν περίεργο τρόπο της μοιάζει και κατά έναν ακόμα ποιο περίεργο τρόπο της «πήρε» τη μυστική της ταυτότητα και φυσικά ποιος είναι ο δολοφόνος της.

Με κεντρική ιδέα ότι όλοι ίσως έχουμε έναν σωσία σε κάποιο μέρος της γης, η French μας βάζει στο «Ξένο Δέρμα» της Λέξι, το οποίο ντύνεται η Κάσι και μας προσφέρει ένα μοναδικό αστυνομικό, ψυχολογικό, βιβλίο. Κεντρική πρωταγωνίστρια φυσικά η Κάσι. Ξεκινώντας με το ψυχογράφημά της στο Δάσος, στο Ξένο Δέρμα διεισδύουμε ακόμα περισσότερο στην ψυχολογία της. Η French με μοναδικό τρόπο παρουσιάζει τον εσωτερικό της κόσμο, στους προβληματισμούς της, στις αγωνίες της, στην προσπάθειά της να ταυτιστεί, να καταλάβει, να νοιώσει τη Λέξι. Η Κάσι ακροβατεί ανάμεσα στην πραγματικότητα και την φαντασία. Θα χάσει τον εαυτό της, θα βυθιστεί στον εσωτερικό κόσμο της Λέξι και αρκετές φορές θα φλερτάρει με την ιδέα να «υιοθετήσει» το Ξένο Δέρμα που φόρεσε. Ταυτίζεσαι με την Κάσι, βυθίζεσαι στο σκοτάδι των σκέψεών της, χάνεσαι στον λαβύρινθο του μυαλού της και προσπαθείς μαζί με αυτήν να βγεις αλώβητος από όλο αυτό το παράξενο «παιχνίδι».

Παράλληλα, διεισδύουμε στον κόσμο της Λέξι. Ένας κόσμος φανταστικός, όπως η ίδια η Λέξι. Και αυτό είναι που με έκανε για άλλη μία φορά να θαυμάσω την Tana French. Η παρουσίαση της ψυχοσύνθεσης μίας κοπέλας που δεν υπάρχει, μίας κοπέλας που πλάθει δικούς της κόσμους. Κόσμους τόσο αληθινούς, που με έκαναν να τη νοιώσω, να την καταλάβω, να την αγαπήσω. Και αν είναι μία φορά δύσκολο να ψυχογραφήσεις ένα υπαρκτό πρόσωπο, είναι ακόμα πιο δύσκολο να ψυχογραφήσεις, να αναλύσεις ένα πρόσωπο που δεν υπάρχει.

Φυσικά η Κάσι δεν είναι μόνη της. Δίπλα της ο Σαμ, ο συνάδελφος στο Τμήμα Δολοφονιών και ο μυστικός σύντροφός της, καθώς οι σχέσεις μεταξύ συναδέλφων δεν είναι και ότι καλύτερο. Ο Σαμ προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην εξιχνίαση της υπόθεσης και των προσωπικών του συναισθημάτων για την Κάσι αλλά και την αντιπάθειά του προς τον Φράνκ, τον επιθεωρητή των Μυστικών Υπηρεσιών που βάζει την Κάσι στον ρόλο της Λέξι, και να «ντυθεί» το Ξένο Δέρμα μίας νεαρής κοπέλας. Ο Φρανκ δεν θα διστάσει να «χρησιμοποιήσει» την Κάσι προκειμένου να πετύχει προσωπικές του φιλοδοξίες και να φτάσει τόσο την Κάσι όσο και τον Σαμ στα όριά τους.

Από την άλλη μεριά είναι η παρέα της Λέξι … Ντάνιελ, Ρέιφ, Τζάστιν και Άμπι … Τρεις φοιτητές με ιδιαίτερο χαρακτήρα ο καθένας, όπου από μία συγκυρία κατέληξαν να αποτελούν μια δεμένη τετράδα (και με την προσθήκη της Λέξι, πεντάδα) απομονωμένη στο δικό της χώρο και κόσμο. Μία παρέα όπου όλοι είναι ίσοι, μία παρέα που δεν μπορεί να τους διασπάσει τίποτα, μία παρέα με προβληματικό οικογενειακό backround. Μία παρέα, που όσο δεμένη κι αν είναι, δεν παύει να έχει τα προβλήματά της και φυσικά να υπάρχουν ρόλοι ηγεσίας και υπακοής ανάμεσά τους. Για αυτό και στο τέλος όλα καταρρέουν. Γιατί κανένας τους δεν ήρθε αντιμέτωπος με την αλήθεια του, με τα προβλήματά του. Γιατί όλοι προσπάθησαν να κρύψουν όλα όσα τους βασάνιζαν κάτω από το χαλάκι.

Το Ξένο Δέρμα είναι ένα θρίλερ, ένα μυστήριο, ένα ψυχολογικό δράμα. Είναι όλα αυτά που θα σε κρατήσουν σε υπερένταση μέχρι τέλους.

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα