Η φανταστική λογοτεχνία στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να παίρνει τα πάνω της και οι συγγραφείς που την εμπλουτίζουν με τα έργα τους, δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν εκείνους του εξωτερικού. Το aisthisis.gr λοιπόν, καλώς ορίζει την γλυκύτατη Ευσταθία Σορώκου και τα συγγραφικά της παιδιά, "Οι Φύλακες του Φωτός" και "Ο Φύλακας της Δικαιοσύνης" που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Πηγή και μας παρασύρουν σε μακρινούς πλανήτες, γεμάτους καταστροφή, ίντιγκρες, πολιτικές κόντρες και δυνατές φιλίες.
Ευσταθία σε ευχαριστούμε για τον χρόνο και την συνέντευξη που μας παραχωρείς. Θα ήθελες να μας πεις μερικά πράγματα για εσένα, ώστε να σε γνωρίσουν οι αναγνώστες μας;
Ε.Σ.: Αρχικά ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δίνετε να μιλήσω για τα βιβλία μου! Ασχολούμαι με την συγγραφή από τα είκοσι, τώρα είμαι τριάντα ενός, αγαπώ πάρα πολύ την τέχνη, φτιάχνω χειροποίητα κοσμήματα, πλέκω διακοσμητικά και αξεσουάρ μαζί με την μητέρα μου, έχω ένα μαγαζί και τον ελεύθερό μου χρόνο ζωγραφίζω.
Πώς εμπνεύστηκες την ιστορία των βιβλίων σου;
Ε.Σ.: Όλα ξεκίνησαν όταν ήμουν γύρω στα δεκαπέντε όπου μου γεννήθηκε η επιθυμία να δημιουργήσω ένα σενάριο φαντασίας το οποίο θα έπλεκε πολλά είδη μαζί. Η αγαπημένη μου σειρά βιντεοπαιχνιδιών Final Fantasy αποτέλεσε πηγή έμπνευσης της ιστορίας μου καθώς κύριο χαρακτηριστικό του είναι τα ιδιαίτερα σενάρια, η μαγεία και οι αξιοσημείωτοι χαρακτήρες τους. Δεν έβρισκα εύκολα βιβλία που να μην εστιάζουν σε ένα μόνο είδος οπότε αποφάσισα να γράψω την δική μου ιστορία. Καθώς μεγάλωνα ήρθαν κι άλλες επιρροές όπως όταν πέρασα στη σχολή επιστημών της θάλασσας, πράγμα που με έστρεψε στην ρύπανση του περιβάλλοντος. Ήξερα για ποιο πράγμα ήθελα να μιλήσω, έτσι οι Φύλακες του Φωτός έγινε ένα βιβλίο όπου εξέφρασα όλες μου τις σκέψεις, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς που είχα εκείνη την περίοδο και το έκανα μέσω μιας ψυχαγωγικής ιστορίας που συνδυάζει : δράση, μυστήριο, δυναμικούς πρωταγωνιστές, φαντασία, επιστήμη, ίντριγκες, πολιτική, έρωτα, μάχη, ελάχιστη μαγεία και φιλία.
Συνάντησες δυσκολίες κατά την συγγραφή;
Ε.Σ.: Νομίζω κάθε συγγραφέας στο πρώτο του βιβλίο συναντά δυσκολίες. Προσωπικά, πέρα από κάποια μαθήματα δημιουργικής γραφής που έκανα, με βοήθησε αρκετά το να διαβάζω πολλά βιβλία καθώς έγραφα. Ωστόσο όταν έχεις να κάνεις με πολλά πρόσωπα, και πολλαπλά μέτωπα στην πλοκή, αυτό αποτελεί μία πρόκληση από μόνο του. Ξέρω πως το είδος που επέλεξα είναι δύσκολο, όμως αυτό αγαπώ και είμαι πολύ χαρούμενη που το έφερα εις πέρας.
Στο πρώτο βιβλίο «Οι Φύλακες του Φωτός» μας ταξιδεύεις στον πλανήτη Ίγκνις, όπου μετά από την οικολογική καταστροφή του περιβάλλοντος και τον πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών, Μάγκνα και Ρέινστοουν οι άνθρωποι είναι κλεισμένοι σε τέσσερις πόλεις καταφύγια. Μπορείς να μας αποκαλύψεις περισσότερα για το βιβλίο;
Ε.Σ.: Έχουμε να κάνουμε με ένα μετά – αποκαλυπτικό σενάριο. Πιο συγκεκριμένα, δεν εστιάζω στην καταστροφή καθώς δεν ήθελα να γράψω μια ιστορία επιβίωσης, αλλά στο τι συμβαίνει μετά, εφόσον έχει δημιουργηθεί μία ελεγχόμενη κοινωνία. Οι άνθρωποι υπό την προστασία των θόλων είναι έτοιμοι να κάνουν μια νέα αρχή, αφού έχει αποφασιστεί οι θόλοι να ανοίξουν και η ανθρωπότητα να επεκταθεί ξανά. Ωστόσο ένα σοβαρό γεγονός αποτρέπει τους αρχηγούς να προβούν για την ώρα σε αυτή την κίνηση, καθώς ένας αναπάντεχος εχθρός κάνει την εμφάνισή του. Με αφορμή αυτό το γεγονός καλούνται να πάρουν αποφάσεις για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια του κόσμου και του συστήματός τους. Η μορφή της απειλής αναγκάζει τους αρχηγούς να αποκαλύψουν την κρυφή υπερδύναμη του πολιτισμού τους, ζωντανεύοντας ξανά τον θρύλο της αρχαίας ομάδας των Φυλάκων του Φωτός, μιας μυστικής οργάνωσης με μυστήριο παρελθόν και γνώση που κάποτε είχε διχάσει το κόσμο. Η ζωή του Ράιαν, της Άλις, της Χάνα και του Γκρεγκ θα ανατραπεί ανεπανόρθωτα καθώς καλούνται να αναλάβουν μια μεγάλη ευθύνη για να μπορέσουν να διασφαλίσουν το μέλλον του πολιτισμού τους. Στην πορεία της αποστολής που τους ανατίθεται αρχίζουν να ανακαλύπτουν πράγματα που θα κλονίσουν την εμπιστοσύνη τους προς τους αρχηγούς, και αυτό γίνεται η αρχή μιας σειράς γεγονότων που συνεχίζονται και στο δεύτερο βιβλίο, προς την αναζήτηση της αλήθειας.
Θα έλεγες ότι η οικολογική καταστροφή, στην οποία βαδίζουμε κι εμείς, σε επηρέασε κατά την συγγραφή του βιβλίου;
Ε.Σ.: Ναι πολύ. Έγινε ο λόγος που θέλησα να μάθω περισσότερα για το θέμα αυτό, και να το θίξω μέσω της ιστορίας αυτής.
Στο βιβλίο γνωρίζουμε μία ομάδα ανθρώπων όπου ζει στο Απαγορευμένο νησί, μακριά από τις τέσσερις πόλεις καταφύγια. Πώς πιστεύεις ότι αισθάνονται οι άνθρωποι του νησιού, όταν βλέπουν τις πόλεις απέναντι τους να ακμάζουν, ενώ εκείνοι ζουν σε πλήρη ανέχεια; Ήθελες να τονίσεις κάτι συγκεκριμένο με αυτό το στοιχείο;
Ε.Σ.: Πιστεύω πως ότι και να συμβεί στον κόσμο πάντα θα υπάρχουν πολλές απόψεις, ακόμη και αν κάτι για την πλειοψηφία θεωρείται το σωστό για κάποιους θα είναι λάθος. Οι κάτοικοι του νησιού δεν αισθάνονται άσχημα επειδή ζουν υπό αυτές τις συνθήκες καθώς ήταν επιλογή τους εξ αρχής. Είχαν και έχουν την επιλογή να ζήσουν όπως επιθυμούν και σε αυτή την περίπτωση δεν ήθελαν να ζήσουν με αυστηρούς νόμους ή υπό την αρχηγία των τεσσάρων αυτών ανθρώπων για τους δικούς τους λόγους! Περισσότερα μαθαίνουμε στο δεύτερο βιβλίο βέβαια. Ωστόσο ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός για την πορεία της ιστορίας. Ήθελα να τονίσω λοιπόν πως υπάρχει πάντα η επιλογή να διαλέξουν με ποια μεριά θέλουν να είναι και τι είναι κανείς διατεθειμένος να χάσει ώστε να στηρίξει την απόφασή του.
Εκτός από τους τέσσερις αρχηγούς των πόλεων, γνωρίζουμε και του τέσσερις φύλακες των υπερόπλων, την Άλις, τον Ράιαν, την Χάνα και τον Γκρεγκ. Τι είναι αυτό που τους ενώνει σε αυτήν την αποστολή, πέρα του δεσμού που μοιράζονται εξαιτίας των σπαθιών;
Ε.Σ.: Πέρα από τα σπαθιά ήταν φίλοι πολύ πριν τους ανατεθεί αυτή η αποστολή. Όμως η αποστολή τους έφερε πιο κοντά καθώς βρέθηκαν στην ίδια δυσμενή θέση και μοιράζονται μια τόσο μεγάλη ευθύνη που καθόρισε την ζωή τους. Τα μυστικά των αρχηγών και ο σκοπός τους να μάθουν την αλήθεια και τι πραγματικά συμβαίνει στον κόσμο τους, έσφιξε ακόμη πιο πολύ τους δεσμούς μεταξύ τους. Ξέρουν πως είναι οι μόνοι που γνωρίζουν πράγματα που δεν θα έπρεπε και πως μόνο ενωμένοι θα βρουν την άκρη! Στην πορεία οι σχέσεις τους δοκιμάζονται και εκεί θα φανεί τελικά πόσο αληθινή είναι η φιλία τους και πόσο πολύ νοιάζονται ο ένας για τον άλλο.
Στους «Φύλακες του Φωτός» μας συστήνεις μια τέλεια κοινωνία, με νόμους, ποινές ήθη κι έθιμα. Περισσότερες λεπτομέρειες βλέπουμε και στο δεύτερο βιβλίο «Ο Φύλακας της Δικαιοσύνης». Πόσο δύσκολο ή εύκολο, ήταν η δημιουργία ενός κόσμου, με δικό του νομικό και κοινωνικό σύστημα;
Ε.Σ.: Αυτή είναι και η πρόκληση όταν γράφεις βιβλία επικής φαντασίας. Μου αρέσει τόσο πολύ να φτιάχνω τον δικό μου κόσμο και δεν μπορώ να πω πως δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα. Φυσικά ο Ίγκνις έχει πολλά κοινά με τον δικό μας κόσμο, γιατί ήθελα να γράψω κάτι ρεαλιστικό, έτσι ώστε να είναι πιο εύκολο για τον αναγνώστη να ταυτιστεί και να γίνει μέρος του. Ωστόσο έχουμε να κάνουμε με μια άλλη πραγματικότητα με διαφορετικά στερεότυπα, ήθη και έθιμα, που θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να συναντήσει κανείς σε έναν άλλο κατοικήσιμο πλανήτη. Βέβαια λόγω της φύσης μας σαν άνθρωποι πιστεύω πως η ανάγκες και τα ένστικτά μας είναι αυτά που μας οδηγούν, αυτά που δημιουργούν έθιμα, συνήθειες και πεποιθήσεις.
Θα περάσουμε τώρα στο δεύτερο βιβλίο, «Ο Φύλακας της Δικαιοσύνης». Εδώ θα ήθελα να σου πω ένα πολύ μεγάλο μπράβο. Έμεινα κυριολεκτικά άφωνη διαβάζοντας το βιβλίο και με τον τρόπο που συνέδεσες όλα τα γεγονότα μεταξύ τους. Στο δεύτερο βιβλίο, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία αποκάλυψη που ταράζει τις ισορροπίες ανάμεσα στους Φύλακες των Σπαθιών, αφού πλέον μαθαίνουν πως υπάρχει άλλος ένας. Πώς επηρεάζει τις μεταξύ τους σχέσεις;
Ε.Σ.: Οι μεταξύ τους σχέσεις επηρεάστηκαν, και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Μαθαίνουν για την ύπαρξη του πέμπτου Φύλακα αλλά δεν ξέρουν απολύτως τίποτα για αυτόν. Αν δηλαδή υπάρχει ακόμη, ποιος είναι, τι θέλει και κατά πόσο αποτελεί απειλή. Νιώθουν πως μοιράζονται ένα κοινό με έναν άγνωστο και αυτό τους αναστατώνει και τους προβληματίζει, καθώς οι αρχηγοί δεν είχαν αναφέρει τίποτα. Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, με την καχυποψία τους να μεγαλώνει και τον θυμό τους να κοχλάζει καθώς νέα στοιχεία βγαίνουν στην επιφάνεια. Φυσικά η αποκάλυψη του πέμπτου Φύλακα είναι η πραγματική πρόκληση για τους πρωταγωνιστές, καθώς τους οδηγεί να πάρουν μεγάλες αποφάσεις για την ζωή και την πορεία τους.
Επίσης, μας συστήνεις και τους Νηρσίλιαν, τον άγνωστο πολιτισμό. Πες μας ένα χαρακτηριστικό της κοινωνίας τους, που θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην δική μας.
Ε.Σ.: Οι Νηρσίλιαν είναι ένας πολύ εξελιγμένος πολιτισμός, δεν ήθελα όμως να εστιάσω τόσο στην τεχνογνωσία όσο στην παιδεία και το πνεύμα που τους χαρακτηρίζει. Παρόλες τις διαφορές μεταξύ τους δεν έχουν οδηγηθεί ποτέ σε πόλεμο, και αυτό είναι κάτι που τους κάνει ξεχωριστούς. Πιστεύω θα μπορούσαμε να πάρουμε πολλά από εκείνους, ωστόσο αυτό θα γινόταν μελλοντικά καθώς ο Νηρσίλιαν σαν πολιτισμός, έχει φτάσει στο σημείο αυτό με το πέρας πολλών αιώνων και άπειρων μαθημάτων. Η επικοινωνία είναι από τα πιο σημαντικά τους πλεονεκτήματα, λύνουν τις διαφορές τους με τον λόγο και βρίσκουν πάντα λύσεις που ικανοποιούν λίγο πολύ όλες τις μεριές. Οπότε αν ήταν να υιοθετήσουμε κάτι θα ήταν η ουσιαστική επικοινωνία. Αυτό Θα ήταν μια πολύ καλή αρχή.
Στον «Φύλακα της Δικαιοσύνης» δίνεις ακόμα περισσότερη βαρύτητα στην οικολογική καταστροφή του πλανήτη και πως αυτό επηρέασε και την εξέλιξη του πολιτισμού. Αν μπορούσες να ηγηθείς στον Ίγκνις, τι θα άλλαζες στον τρόπο αρχηγίας και τι θα κρατούσες;
Ε.Σ.: Θα ήταν λίγα τα πράγματα που θα άλλαζα στο υπάρχον σύστημα, ίσως τους πολύ αυστηρούς νόμους και τον υπερβολικό έλεγχο, όπως οι φρουροί σε κάθε γειτονιά, πράγματα που και ο νέος αρχηγός είναι διατεθειμένος να αλλάξει.
Ωστόσο αν μιλάμε για πριν την καταστροφή του 3000, τότε σίγουρα οι αλλαγές θα ήταν πάρα πολλές. Θα φρόντιζα ώστε ο οικολογικός τρόπος ζωής να ενσωματωθεί γρηγορότερα στην κοινωνία, θα έδινα βάση στο εκπαιδευτικό σύστημα, με μια πιο ουσιαστική ενημέρωση για το περιβάλλον και τα προβλήματα που δημιουργούνται από την ρύπανση. Θα δούλευα ώστε να βρω τρόπους όπου οι άνθρωποι θα ζούσαν σε ένα καλύτερο κόσμο, σε ένα πιο δίκαιο σύστημα, και δεν θα αγωνιούσαν για την επιβίωση και την ασφάλειά τους.
Με ποιον χαρακτήρα από τα βιβλία σου ταυτίζεσαι, ποιον δικαιολογείς απόλυτα για τις πράξεις του και με ποιον από αυτούς θα μπορούσες να κάνεις παρέα, με ποιον όχι και γιατί;
Ε.Σ.: Όλοι έχουν ένα κομμάτι του εαυτού μου. Ένα χαρακτηριστικό μου, αρνητικό ή θετικό. Θα έλεγα ότι ταυτίζομαι περισσότερο με την Άλις, τόσο στις αντιδράσεις όσο και στο πως εγώ η ίδια θα αντιμετώπιζα συγκεκριμένες καταστάσεις.
Δικαιολογώ τις πράξεις του Λέναρντ.
Θα έκανα παρέα με όλους τους χαρακτήρες καθώς είναι ξεχωριστοί και συναρπαστικοί.
Θα έμενα μακριά από ανθρώπους σαν την Βίαν. Λόγω του ότι είναι κτητική και χειριστική.
Η ιστορία και στα δύο βιβλία, διαδραματίζεται σε ένα δυστοπικό μέλλον, με αρκετά στοιχεία οικολογίας και επιστημονικής φαντασίας. Εσύ σε ποια κατηγορία θα το κατέτασσες;
Ε.Σ.: Η αλήθεια είναι πως όταν ξεκίνησα να το γράφω δεν είχα κάποιο είδος κατά νου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως μπλέκω πολλές κατηγορίες μεταξύ τους και αυτός είναι ο λόγος που δυσκολεύομαι να πω που ακριβώς ανήκει. Ο εκδοτικός το έβαλε στην επική φαντασία και πιστεύω είναι το πιο σωστό. Είναι δυστοπικό/Ουτοπικό, έχει στοιχεία Sci-fi ωστόσο όχι στην βαριά μορφή του, αλλά το επικό στοιχείο είναι αυτό που κυριαρχεί.
Ποιο είναι το μήνυμα που θέλεις να περάσεις μέσα από τα βιβλία σου;
Ε.Σ.: Πέρα από το μήνυμα της οικολογίας, ήθελα να επισημάνω πόσο σημαντική είναι η συλλογική προσπάθεια. Οι άνθρωποι πρέπει να παλεύουν για ένα κοινό σκοπό, και μόνο σαν σύνολο μπορούμε να εξελιχθούμε προς ένα καλύτερο μέλλον. Η δύναμη της γνώσης, ήταν ακόμη ένα στοιχείο που ήθελα να τονίσω. Ο τρόπος που επιλέγουμε να την χρησιμοποιήσουμε είναι αυτό που έχει σημασία. Οι Φύλακες ήρθαν αντιμέτωποι με αποκαλύψεις οι οποίες θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν το κλίμα στις πόλεις αν επέλεγαν να μιλήσουν. Όμως έβαλαν πρώτα το γενικό καλό και όχι την προσωπική τους ικανοποίηση.
Μπορείς να μας αποκαλύψεις τα επόμενα σου συγγραφικά σχέδια; Οι Φύλακες του Φωτός θα επιστρέψουν;
Ε.Σ.: Δουλεύω πάνω σε ένα Πρίκουελ για το οποίο θα αποκαλύψω περισσότερα στο μέλλον. Αυτό το πρίκουελ θα δώσει συνέχεια στην υπάρχουσα ιστορία!
Για το τέλος να σε ευχαριστήσω ξανά για τον πολύτιμο χρόνο σου. Να είναι καλοτάξιδα τα βιβλία και σου ευχόμαστε κάθε επιτυχία στα επόμενα συγγραφικά σου σχέδια ή μη. Θα ήθελες να προσθέσεις κάτι για το κλείσιμο της συνέντευξης; Τι θα έλεγες στους αναγνώστες σου αλλά και σε κάποιον που τώρα ξεκινάει την συγγραφή;
Ε.Σ.: Ευχαριστώ παρά πολύ για τις ευχές και ανταποδίδω! Θα τον/την συμβούλευα να μην βιαστεί, να δώσει χρόνο στις ιδέες και στην συγγραφή γενικά. Να διαβάζει πολύ, να γράφει πολύ, να απολαμβάνει την διαδικασία και πάνω απ’ όλα να μην σταματάει να παλεύει για τα όνειρά του!