"Witchpunk: Ανάθεμα" από την συγγραφέα Χρύσα Αναστασίου

Γράφτηκε από την

Witchpunk 1Το έβλεπα καιρό να κυκλοφορεί στο Instagram και το είχα βάλει στο μάτι. Μου το πρότειναν κι αρκετά άτομα μέχρι που επιτέλους με έπεισαν, παρά τον μικρό φόβο που είχα για τον όγκο του. Κι όμως από την στιγμή που το πήρα στα χέρια μου και ξεκίνησα να το διαβάζω, δεν μετάνιωσα στιγμή. Σίγουρα αναρωτιέστε για πιο βιβλίο σας γράφω τόση ώρα και δεν είναι άλλο από το Witchpunk: Ανάθεμα, της Χρύσας Αναστασίου, που κυκλοφορεί από τις λατρεμένες εκδόσεις Πηγή. Πάμε να δούμε λίγα πράγματα για την υπόθεση.

Η Χρύσα μας μεταφέρει στην γη της Κρέστα, όπου η μαγεία παρόλο που ακμάζει, είναι απαγορευμένη δια ροπάλου. Κυνηγοί, βρίσκονται στο κατόπι των μαγισσών, σε έναν ανελέητο αγώνα εξάλειψης τους. Μα όσο σκληρά κι αν προσπαθούν, οι μάγισσες πάντα βρίσκουν τρόπο να ανασυγκροτούνται.

Η Κρέστα, παρόλο τον μόχθο των μαγικών πλασμάτων της, βιάζεται καθημερινά, από τα Στρατεύματα της Σκάρου, που περνώντας από την άγρια θάλασσα, μαζί με τις τεράστιες, αποτρόπαιες, μηχανικές κατασκευές τους, σκάβουν, πληγώνουν κι αρπάζουν το ανεκτίμητο κάρβουνο που βρίσκεται στα σπλάχνα της γης.

Τρεις γυναίκες, τρεις διαφορετικές προσωπικότητες που η κάθε μία, έχει τον δικό της σημαντικό ρόλο στην ιστορία. Η Μάργκο, με το μηχανικό άκρο, που προσπαθεί να ξεχάσει το παρελθόν της και να βρει την θέση της στον κόσμο. Η Σέιτζ μια ισχυρή μάγισσα που πασχίζει να ισορροπήσει ανάμεσα στο καθήκον της και τον όρκο που έδωσε στην αδερφή της και τέλος η Άστριντ, μια άλλοτε νεκρή κυνηγός μαγισσών, που θα περπατήσει για άλλη μια φορά στη γη της Κρέστα ψάχνοντας μυστικά και πληροφορίες για να μπορέσει επιτέλους να αναπαυτεί.

Τρεις ιστορίες, τρεις ξεχωριστές γυναικείες προσωπικότητες που όμως συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους, παρασύροντας τον αναγνώστη σε μια μαγική περιπέτεια, γεμάτη αίμα, ατμό, αγωνία δράση και μπόλικο μυστήριο.

Είναι η πρώτη μου επαφή με την συγγραφέα κι απόλαυσα το κάθε δευτερόλεπτο ανάγνωσης αυτού του βιβλίου. Μπορεί το Witchpunk να είναι μόλις το δεύτερο βιβλίο της Χρύσας, πιστέψτε με όμως, αυτό δεν φαίνεται πουθενά. Η γραφή είναι τόσο καλή, σχεδόν αψεγάδιαστη που σου αφήνει την εντύπωση ότι η συγγραφέας έχει αρκετά μεγάλη εμπειρία στην συγγραφή. Δεν βρήκα ούτε ένα ψεγάδι στο κείμενο της και ο τρόπος που έχει δομήσει τα στοιχεία της ιστορίας της και τα έχει ταιριάξει μεταξύ τους, με άφησαν με το στόμα ανοιχτό.

Οι γυναικείοι χαρακτήρες που θα απασχολήσουν ως επί το πλείστων τον αναγνώστη, είναι τόσο άψογα δομημένες, με την δική τους ξεχωριστή προσωπικότητα, ηθική, όνειρα, ιδεολογίες, με τις δικές τους πράξεις που αν και δεν με βρήκαν απόλυτα σύμφωνη με κάποιες από αυτές, μπόρεσα να καταλάβω τα κίνητρα που υπέβοσκαν από πίσω.

Η Σέιτζ ήταν η αγαπημένη μου από τις τρεις. Τα κεφάλαια της, μας εξιστορούν το παρελθόν της, ρίχνουν φως στην ιστορία, τόσο των μαγισσών όσο και της γης τους. Είναι μια αρκετά πονεμένη ηρωίδα, ήθελα συνεχώς να την πάρω αγκαλιά και να της πω, πως όλα θα πάνε καλά. Παρόλες τις δυσκολίες, η Σέιτζ δεν το βάζει κάτω, ούτε κι όταν φτάνει στα πρόθυρα του θανάτου. Αντιμετωπίζει με σθένος όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια που μπαίνουν στο διάβα της, χωρίς να προδίδει τα πιστεύω και το ήθος της.

Η Μάργκο αν και στην αρχή δεν μου είχε κάνει και τόσο μεγάλη εντύπωση αργότερα τράβηξε το ενδιαφέρον μου. Το μυστήριο που πλανιέται γύρω από το άτομο της, σιγά σιγά ξεφλουδίζει καθώς περνάνε τα κεφάλαια και φέρνουν την απόλυτη αποκάλυψη στο τέλος, που είναι και το πλοτ τουίστ του βιβλίου και το οποίο με βρήκε κάπως απροετοίμαστη. Αν και είχα ψυλλιαστεί κάποια πράγματα, δεν περίμενα αυτή την εξέλιξη. Όπως είπα και πριν, είναι αρκετά κρυψίνους, έχει την δική της ατζέντα, τα δικά της παθήματα που όσο κι αν προσπαθεί να τα αφήσει πίσω της, πάντα τα βρίσκει μπροστά να την περιμένουν στην γωνία. Αν και γνωρίζει πως ο τρόπος που ζει πλέον, είναι μη αποδεκτός από τους οικείους της, εκείνη θα κάνει τα πάντα για να τους βοηθήσει ακόμα κι αν συναντήσει στα μάτια τους την απόρριψη.

Και τέλος έχουμε την Άστριντ. Σαν χαρακτήρα την βρήκα απότομη, πολύ γκρινιάρα κι απόλυτη. Στην αρχή είναι προσκολλημένη στην προηγούμενη ζωή της και στα διδάγματα που έμαθε πλάι στην μεγάλη Κυνηγό Θάρα κάνοντας την να βλέπει μόνο το δέντρο και να χάνει το δάσος. Ευτυχώς όμως, ο χαρακτήρας της μαθαίνει πως τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται και η αποστολή της, ίσως να κρύβει ένα πιο βαθύ νόημα από όσο νομίζει.

Ένα μεγάλο μέρος του βιβλίου, βασίζεται στην κοσμοπλασία. Στην αρχή του βιβλίου θα βρείτε ένα κατατοπιστικότατο Γλωσσάρι που θα σας βοηθήσει με τις έννοιες, τα πλάσματα και της περιοχές που αναφέρονται. Η συγγραφέας εισάγει σιγά σιγά τις πληροφορίες για τον κόσμο της, χωρίς να κουράζει τον αναγνώστη με μεγάλο όγκο δεδομένων. Φαίνεται πως έχει ρίξει αρκετή δουλειά στον κόσμο τον οποίο μας παρουσιάζει, έναν κόσμο με την δική του ιστορία, τους δικούς του θρύλους, προκαταλήψεις, πλάσματα κι πολλούς κινδύνους. Οι τόσο καλογραμμένες περιγραφές των τοπίων, ήταν τόσο αληθοφανείς και παραστατικές που ένιωσα πως βρισκόμουν στην Κρέστα, πως πάλευα με τις γιγάντιες αράχνες παρέα με την Άστριντ πως τριγυρνούσα στην ασφυκτική από καπνό κι ατμό πόλη της Σκόλνταρ παρέα με την Μάργκο και πως εκπαίδευα τις νέες δόκιμες μαζί με την Σέιτζ.

Αν και το τέλος του βιβλίου με βρήκε με μερικά μικρά ερωτήματα, που έμειναν αναπάντητα δεν με ενόχλησε καθόλου το γεγονός. Το Witchpunk είναι το πρώτο βιβλίο μιας τριλογίας οπότε είμαι σίγουρη πως θα απαντηθούν στο επόμενο μέρος. Αν κάτι μου έλειψε στο βιβλίο αυτό ήταν οι διάλογοι. Παρόλο που απολάμβανα να διαβάζω τις σκέψεις των πρωταγωνιστριών, θα ήθελα κάποια από τα στοιχεία που μας δίνει η συγγραφέας να ήταν μέσα από την ομιλία και την αλληλεπίδραση των ηρωίδων της, με άλλους χαρακτήρες.

Το Witchpunk είναι ένα πολύ δυναμικό βιβλίο φαντασίας και η συγγραφέας καταφέρνει να παντρέψει τόσο αριστοτεχνικά το steampunk στοιχείο με εκείνο της μαγείας, που σίγουρα κάθε αναγνώστης που αγαπάει ένα καλό βιβλίο φαντασίας θα το αγαπήσει. Εγώ το λάτρεψα και περιμένω με δάκρυα στα μάτια την συνέχεια, γιατί με έχει φάει η αγωνία!

Χριστίνα Μιχελάκη

Ονομάζομαι Χριστίνα, όπως πολύ καλά βλέπετε και ζω στο όμορφο Ηράκλειο της Κρήτης. Είμαι σύζυγος και χαζομαμά. Αγαπάω πολύ την λογοτεχνία για αυτό όπου σταθώ και όπου βρεθώ, είμαι με ένα βιβλίο στο χέρι. Μην με ρωτήσετε ποιος είναι ο αγαπημένος μου συγγραφέας γιατί είναι πολλοί! Ως αθεράπευτη ονειροπόλα, πολλές φορές οι ιστορίες που παλεύουν μέσα στο κεφάλι μου με συνεπαίρνουν. Γι΄ αυτό και γω της γράφω δίνοντας τους πλήρη ελευθερία. Το πρώτο μου βιβλίο έχει τίτλο Τα Αστέρια Του Πεπρωμένου, ενώ άλλες συμμετοχές μου μπορείτε να βρείτε στις ανθολογίες, Το ξύπνημα, Σκοτάδι, Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI,που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Συμπαντικές διαδρομές, αλλά και στο site thebluez.gr.

Διαβάστε περισσότερα