arnedahl"Dear", Berger and Blom, η γνωριμία μαζί σας ήταν μία εκπληκτική εμπειρία!

Κοιτάζοντας τις νέες εκδόσεις διάβασα το οπισθόφυλλο του Τρία εις την Πέμπτη και μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Όμως, συνειδητοποίησα ότι θα πρέπει να διαβάσω και τα τέσσερα προηγούμενα για να "πιάσω" επαφή. Έτσι, λοιπόν, τα μάζεψα όλα και ξεκίνησα έναν μίνι μαραθώνιο ανάγνωσης της σειράς Μπέργερ και Μπλουμ, έναν μίνι μαραθώνιο γνωριμίας με τον Arne Dahl... Και δεν το μετάνιωσα καθόλου!!!

Θεωρώ ότι δεν θα μπορούσα όταν τελείωνε το κάθε βιβλίο να περιμένω την έκδοση του επόμενου. Όταν τελείωσα την πενταλογία, ο Μπέργερ, η Μπλουμ και η Ντεζιρέ είχαν γίνει κάτι σαν δικοί μου άνθρωποι, είχαν γίνει οι φίλοι που επιτέλους βρήκαν την κάθαρση της ψυχής τους. Δεν έχω διαβάσει τις άλλες σειρές του Dahl (Ομάδα Α και Ομάδα Opcop), κάτι που θα γίνει άμεσα, οπότε δεν μπορώ να πω αν έχει αλλάξει το στυλ του, αλλά μπορώ να πω με σιγουριά ότι η σειρά αυτή έχει αυτό ακριβώς που αγαπώ στην αστυνομική λογοτεχνία, αστυνομικό μυστήριο και ψυχολογική ανάλυση των πρωταγωνιστών. Μία σειρά που με έκανε να αναρωτηθώ πολλές φορές "Τι έγινε τώρα;", που με άφησε με το στόμα ανοιχτό!!!

Στην αρχή (Εφτά μείον Ένα), όπως πάντα, έρχεσαι σε επαφή με τους ήρωες της σειράς, τον Μπέργερ και την Μπλουμ. Ο ένας επιθεωρητής και η άλλη αστυνόμος των Μυστικών Υπηρεσιών, η γνωριμία τους είναι ταραχώδης και η συνεργασία τους ξεκινά με τους πιο δύσκολους οιωνούς. Όμω,ς ο δολοφόνος έρχεται να τους υπενθυμίσει ότι το παρελθόν είναι πάντα παρών και οι πράξεις του τότε επηρεάζουν το σήμερα. Ο Dahl δείχνει απο το πρώτο κιόλας βιβλίο τις διαθέσεις του. Τα θέματα του δεν θα είναι εύκολα. Και το πρώτο θέμα που μας παρουσιάζει είναι το bulling! Σκληρό και με καταστροφικές συνέπειες τόσο για το θύμα όσο και για τον θύτη. Μέσα απο αυτό ξεκινά η σταδιακή παρουσίαση των πρωταγωνιστών. Και ενώ η υπόθεση λύνεται, ο Μπέργερ και η Μπλουμ έχουν ακόμα μέσα τους πολλά θέματα να λύσουν και μαζί τους βρισκόμαστε μέσα σε ένα χάος (Έξι επί Δύο). Ένα θρίλερ ξετυλίγεται μπροστά μας και νοιώθουμε ανήμποροι να το αντιμετωπίσουμε. Η εμπιστοσύνη αρχίζει και κλονίζεται και μία λεπτομέρεια του παρελθόντος για άλλη μία φορά έρχεται να κλονίσει τις ζωές τους. Ο Μπέργερ καταζητείται για φόνο και η Μπλουμ βρίσκεται σε κώμα (Πέντε συν Τρία) και η εξαφάνιση ενός μικρού κοριτσιού φέρνει στην επιφάνεια την διαφθορά στους κύκλους της αστυνομίας. Καταιγιστικές οι εξελίξεις, χάος που σιγά σιγά αποκαθίσταται και οι δύο ήρωες λίνουν τα όποια προσωπικά ζητήματα έχουν. Και εκεί που λες, ωραία η τάξη αποκαταστάθηκε, έρχεται το μυστικό παρελθόν της Μπλουμ να τα ανατρέψει όλα (Τέσσερα δια Τέσσερα). Εδώ πλέον τον κεντρικό ρόλο τον έχει η ρώσικη μαφία και το τράφικινγκ. Ο Μπέργερ έχει χάσει το "σταθερό σημείο του περιστρεφόμενου κόσμου" και μαζί το χάνουμε και εμείς. Η Μπλουμ έγκυος και εξαφανισμένη και η Ντίαρ να προσπαθεί να βοηθήσει τον συνάδελφό και φίλο της μυστικά να αντιμετωπίσουν τα πλοκάμια της μαφίας. Το πείσμα και των τριών θα καταφέρει να κόψει τα πλοκάμια της ή μήπως όχι; Η αγωνία πιάνει κόκκινο και η Ντεζιρέ προσπαθεί να περπατήσει ξανά, ο Μπέργερ ασχολείται με υποθέσεις ρουτίνας του γραφείου ερευνών που έχει ανοίξει και η Μπλουμ εξαφανισμένη έχει επικεντρωθεί στη νεογέννητη κόρη της (Τρία εις την Πέππτη). Όμως, κάποια πτώματα κάνουν την "εμφάνισή" τους και οι τρεις τους ξεκινούν για άλλη μία φορά μυστικά απο την επίσημη Αστυνομία την έρευνα για την ανακάλυψη του δολοφόνου. Και έρχονται αντιμέτωποι με την επιστήμη! Τα θύματα έχουν καταψυχθεί μέσω της κρυονικής μεθόδου! Ο δολοφόνος παίρνει εκδίκηση για όσα βίωσε μικρός. Ένα θέμα το οποίο απασχολεί χρόνια τον άνθρωπο. Επιστήμη και ηθική! Αρκετές φορές σταμάτησα την ανάγνωση για να σκεφτώ και αναρωτηθώ μέχρι που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος για να ικανοποιήσει το εγώ του; Για να κερδίσει τον θάνατο; Και μέσα απο αυτή την αναζήτηση, φυσικά, έχουμε την κάθαρση στην ψυχή και την ζωή των πρωταγωνιστών. Η εμπιστοσύνη ανάμεσά τους έχει αποκατασταθεί, ο Μπέργερ βρίσκει ξανά το κέντρο του περιστρεφόμενου κόσμου του, η Μπλουμ αρχίζει να σκέφτεται με την καρδιά και η Ντίαρ αποκτά την δύναμη να σταθεί ξανά στα πόδια της. 

Κλείνοντας το τελευταίο βιβλίο ένα χαμόγελο αλλά και μία θλίψη έκαναν την εμφάνισή τους. Ένα χαμόγελο γιατί επιτέλους το αγαπημένο μου δίδυμο βρήκε τα πατήματά του και μία θλίψη γιατί θα τους αποχωριζόμουν. Και αυτό είναι που με έκανε να αγαπήσω τον Dahl. Κατάφερε μέσα απο την γραφή του να με κάνει να αγαπήσω τομ Μπέργερ και την Μπλουμ. Ακόμα κι όταν η Μπλουμ με εκνεύριζε με την στάση της, ακόμα κι όταν ο Μπέργερ με έκανε να θυμώσω μαζί του όταν λύγιζε, η αγάπη για αυτό το δίδυμο παρέμενε. Φυσικά και τα θέματα τα οποία διαπραγματεύεται κάθε φορά συγκλονιστικά! Ο Dahl συνδυάζει άψογα το αστυνομικό μυθιστόρημα με το ψυχολογικό. Σταδιακά και σταθερά στείνει το σκηνικό, τους χαρακτήρες και ταυτόχρονα σε βομβαρδίζει με αποκαλύψεις και γεγονότα που σε αφήνουν άφωνο. Και όλα αυτά με την εκπληκτική μετάφραση του κυρίου Γρηγόρη Κονδύλη, ο οποίος με αριστουργηματικό τρόπο χειρίζεται την ελληνική γλώσσα, δείχνοντας όχι μόνο ότι είναι γνώστης της σωστής χρήσης της, αλλά έχει μελετήσει ουσιαστικά τα βιβλία του Dahl. 

Ο Dahl μας παρασύρει στα σκοτεινά μονοπάτια του μυαλού των δολοφόνων και στις σκοτεινές αναμνήσεις του Μπέγερ και της Μπλουμ, προσφέροντάς μας ένα εκπληκτικό ταξίδι του μυαλού... 

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα