5+3" Ο ΣΑΜ ΜΠΕΓΕΡ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΦΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΠΡΑΞΕΙ. Ο ΣΑΜ ΜΠΕΡΓΕΡ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΜΟΝΟΣ. Η ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ Η ΜΟΛΙ ΜΠΛΟΥΜ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΚΩΜΑ. 

Παρ’ όλα αυτά µόνο αυτός µπορεί να σταµατήσει έναν πρώην πράκτορα και νυν επικηρυγµένο δολοφόνο όταν απάγει ένα κορίτσι ως δόλωµα για το τροµοκρατικό χτύπηµα που σχεδιάζει και που απειλεί να καταστρέψει ολόκληρη τη Στοκχόλµη. Ή µήπως όχι; Μήπως ο Μπέργερ δεν είναι η λύση αλλά µέρος του προβλήµατος;Στην τρίτη περιπέτεια του διδύμου Μπέργερ και Μπλουμ, οι πρωταγωνιστές της είναι σε κακή κατάσταση: Η Μόλι είναι σε κώμα και ο Σαμ καταζητείται ως δολοφόνος – για έναν φόνο που δεν έχει διαπράξει. Ωστόσο, οι Μυστικές Υπηρεσίες της Σουηδίας θα χρειαστούν τη βοήθειά του καθώς ένας πρώην πράκτορας, ονόματι Κάρστεν, έχει απαγάγει ένα κορίτσι και ο μόνος που μπορεί να τον εντοπίσει είναι ο Σαμ. Ο Κάρστεν έχει στήσει μια μεγάλη παγίδα με δόλωμα το κορίτσι και τον Μπέργερ και τελικό στόχο ένα τρομοκρατικό χτύπημα που θα μπορούσε να διαλύσει ολόκληρη τη Σουηδία… Ο Σαμ είναι άραγε η λύση του προβλήματος ή μέρος του;" (Οπισθόφυλλο).

Και ενώ έχεις συνηθίσει ότι απο ιστορία σε ιστορία οι καταστάσεις για το δίδυμο Μπέργερ - Μπλουμ γίνονται όλο και χειρότερες, η τρίτη περιπέτεια τους σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό. Το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι είναι πόσα ακόμα θα αντέξουν; Ο Μπέργερ καταζητούμενος, η Μπλουμ σε κώμα, Η Ντίαρ να ψάχνει τον Μπέργερ και οι Μυστικές Υπηρεσίες που προσπαθούν να λύσουν μία απαγωγή. Ασφαλώς, η υπόθεση αυτή για άλλη μία φορά δεν θα μπορούσε να μην έχει σχέση με τον Μπέργερ. Ο απαγωγέας ενός μικρού κοριτσιού δεν είναι άλλος απο έναν πρώην πράκτορα, τον Κάρστεν, ο οποίος μέσω της απαγωγής έχει ως τελικό στόχο τον Μπέργερ και ένα τρομοκρατικό χτύπημα στην Σουηδία. Και κάπως, έτσι, ο Μπέργερ θα δεχθεί κλήση από τις Μυστικές Υπηρεσίες για συνεργασία και ο αγώνας καταδίωξης για την σωτηρία του μικρού κοριτσιού και της Σουηδίας ξεκινά. 

Ο Dahl αυτή την φορά μας προσφέρει ένα εκπληκτικό κατασκοπευτικό - αστυνομικό θρίλερ σε συνδυασμό πάντα με την εξαιρετική ανάλυση της ψυχοσύνθεσης των πρωταγωνιστών. Σε αυτή την ιστορία έχουμε να κάνουμε με εμπόριο όπλων και τρομοκρατία. Προβλήματα ευρωπαϊκής και παγκόσμιας εμβέλιας. Με την γεμάτη δράση περιγραφή του ο Dahl σε βάζει στον κόσμο των τρομοκρατών και κρατάς την ανάσα σου για το αν τελικά η Σουηδία θα καταφέρει να επιζήσει από ένα τρομοκρατικό χτύπημα, που όμοιό της δεν έχει δει ξανά ο πλανήτης. Βέβαια, συχνά μου ερχόντουσαν σκέψεις απο διάφορα τρομοκρατικά χτυπήματα και το μυαλό μου ταξίδευε σε σκέψεις ως προς τον φανατισμό και την τυφλή προσκόλληση σε ιδεολογίες και σε παρεμηνείες τους.

Όμως, όπως μοναδικά καταφέρνει ο Dahl, το επίκεντρο είναι η σχέση του Μπέργερ και της Μπλουμ. Για πρώτη φορά η Μπλουμ παρουσιάζεται αδύναμη. Μετά την επίθεση απο τον δολοφόνο στο προηγούμενο βιβλίο, βρίσκεται σε κώμα και όταν συνέρχεται δεν θυμάται τίποτα. Η Μπλουμ πρώτη φορά δεν μπορεί να ελέγξει τα πάντα και αυτό με εξέπληξε. Βέβαια, η Μπλουμ είναι η Μπλουμ και δεν θα άφηνε την αδυναμία αυτή να την κυριεύσει. Και στέκεται ξανά στα πόδια της και αναζητά τον Μπέργερ και την Ντίαρ. Αναζητά την χαμένη εμπιστοσύνη στον Μπέργερ και την Ντίαρ. Ο Μπέργερ απο την άλλη προσπαθεί να βρει τον εαυτό του απομωνομένος σε ένα σπίτι στο Αρχιπέλαγος της Σουηδίας. Αντιμετωπίζει τους δικούς του δαίμονες και αναζητά αυτό που έχει χάσει. Την εμπιστοσύνη στους ανθρώπους. Ο Στιν, ο υπεύθυνος της Υπηρεσίας Ασφαλείας, του παρέχει κάλυψη, αλλά πόσο ανιδιοτελή είναι τα κίνητρά του;

Και μέσα σε αυτό το κλίμα αμφισβήτησης έμφανίζεται ο Κάρστεν, ο οποίος συνδέεται και με τον Μπέργερ και με την Μπλουμ. Αφήνει μηνύματα και στους δύο, μηνύματα - αποσπάσματα απο τον Άμλετ του Σέξπηρ και την Οδύσσεια του Τζόις. Μηνύματα που προσπαθείς να αποδικοποιήσεις μαζί με το αστυνομικό δίδυμο. Άλλο ένα τέχνασμα του Dahl, το οποίο πάει την ανάγνωση ένα βήμα παραπέρα. Γιατί αυτό που ενδιαφέρει στην ουσία είναι η διείσδυση στην ιστορία και τους πρωταγωνιστές (καλούς και κακούς) και όχι τόσο το ποιος είναι ο δολοφόνος. Η ουσία είναι τα κίντρα του δολοφόνου και η επιρροή των γεγονότων στην ψυχολογία των πρωταγωνιστών. 

Η τρίτη περιπέτεια του Μπέργερ και της Μπολυμ είναι ενα παιχνίδι καταδίωξης, ένα παιχνίδι αναμέτρησης ξανά με το παρελθόν, ένα παιχνίδι επιβίωσης (σωματικής και ψυχικής). 

 

 

 

 

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα